De Actie Kerkbalans is de jaarlijkse fondsenwervingscampagne van kerken in Nederland. Als grootste fondsenwervende actie van het land vraagt deze campagne leden van de Protestantse Kerk om een financiële bijdrage voor hun eigen plaatselijke gemeente. De actie vindt traditioneel plaats in januari van elk jaar.
Waarom is de Actie Kerkbalans belangrijk?
Financiële zelfstandigheid
De Protestantse Kerk ontvangt geen subsidie voor het kerkenwerk. Dit betekent dat lokale gemeenten volledig afhankelijk zijn van de vrijwillige bijdragen van hun leden. De Actie Kerkbalans vormt een groot deel van de inkomsten van veel gemeenten.
Continuïteit van het gemeenteleven
De opbrengst van Kerkbalans maakt het mogelijk om:
- De predikant en/of kerkelijk werker te bekostigen
- Het kerkgebouw te onderhouden en te verwarmen
- Pastorale zorg te bieden aan gemeenteleden
- Diaconale activiteiten in de lokale gemeenschap te ondersteunen
- Jeugdwerk en andere activiteiten te organiseren
Maatschappelijke betekenis
Kerken vervullen een belangrijke rol in de samenleving. Ze bieden niet alleen geestelijke ondersteuning, maar fungeren ook als ontmoetingsplaats en zijn via de inzet van veel vrijwilligers actief in maatschappelijke dienstverlening. Actie Kerkbalans draagt bij aan het in stand houden van deze waardevolle functies.
De rol van de kerkenraad bij Actie Kerkbalans
De kerkenraad heeft een cruciale rol bij het slagen van de Actie Kerkbalans:
Verantwoordelijkheden
- Beleidsvorming: Het bepalen van de financiële doelstellingen en de boodschap die de gemeente wil uitdragen.
- Bewustwording: Het uitdragen van het belang van Kerkbalans binnen de gemeente.
- Verantwoording: Na afloop transparant communiceren over de resultaten en de besteding van de gelden.
Tijdspad voor de kerkenraad
September/oktober: Geef startschot voor deze actie door aandacht te schenken aan het werk dat college van kerkrentmeesters en/of werkgroep (opnieuw) gaat verzetten. Geef hen de inhoudelijke en financiële doelstellingen mee zoals verwoordt in het beleidsplan.
November/december: Zorg, in overleg met de organisatoren van de actie, voor communicatie over het belang van de actie in kerkblad/website of misschien zelfs in wijk en dorp.
Januari: Lanceer de actie met aandacht in de dienst en andere gemeenteactiviteiten. Heb opnieuw aandacht voor het vele werk dat de organisatoren verzetten in deze maand. Een extra schouderklopje kan geen kwaad.
Februari/maart: Evalueer de resultaten en communiceer deze naar de gemeente en bedank de vrijwilligers die deze actie hebben georganiseerd.
Strategische overwegingen
Effectieve communicatie
De kerkenraad moet zorgen voor een heldere boodschap die aansluit bij de identiteit van de eigen gemeente. Leg uit waarom financiële steun nodig is en wat ermee wordt gedaan. Persoonlijke verhalen en concrete voorbeelden maken de impact van bijdragen tastbaar.
Transparantie
Openheid over de financiële situatie van de gemeente creëert vertrouwen. Deel informatie over:
- De huidige financiële stand van zaken
- De doelstellingen voor het komende jaar
- Hoe de bijdragen worden besteed
- De resultaten van voorgaande jaren
Diverse doelgroepen
Binnen uw gemeente zijn verschillende generaties en groepen met uiteenlopende betrokkenheid. Overweeg een gedifferentieerde aanpak:
- Voor trouwe, oudere gevers: waardering voor hun jarenlange steun
- Voor de middengroep: nadruk op het belang van hun bijdrage voor het voortbestaan
- Voor jongere leden: uitleg over de relevantie van de kerk voor henzelf en de samenleving
Tot slot
De kerkenraad is de drijvende kracht achter een succesvolle Actie Kerkbalans. Door het belang van deze actie te onderstrepen, de organiserende vrijwilligers te motiveren en de gemeente te inspireren, legt de kerkenraad de basis voor een financieel gezonde toekomst van de gemeente.