Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Beleidsplan

Visie en missie van de gemeente

Volgens de kerkorde moet elke gemeente zich bewust zijn van haar roeping en verantwoordelijkheid als deel van het Lichaam van Christus. Dit betekent dat er duidelijke doelen en visies moeten zijn over hoe de gemeente invulling geeft aan haar taak in de samenleving en binnen de geloofsgemeenschap. 

Richting geven aan het gemeentewerk

Een beleidsplan biedt de gemeente duidelijke richting. Het helpt om te bepalen wat de doelstellingen zijn en welke stappen nodig zijn om deze te bereiken. Dit geeft focus in de vraag hoe de gemeente kerk wil zijn in een steeds veranderende samenleving.

Helderheid en focus in de uitvoering

Gemeenten voeren vaak verschillende projecten en activiteiten tegelijkertijd uit. Een goed beleidsplan helpt om prioriteiten te stellen en middelen effectief in te zetten. Hierdoor worden tijd, geld en vrijwilligers efficiënter benut en blijft de impact van het gemeentewerk hoog.

Beleidsplan zorgt voor continuïteit

Taak- en ambtsdragers wisselen regelmatig, maar een beleidsplan zorgt voor continuïteit. Het voorkomt dat waardevolle kennis en ervaring verloren gaan en maakt het makkelijker voor nieuwe ambtsdragers om de bestaande koers van de gemeente voort te zetten.

Vergroting van samenwerking en betrokkenheid

Het proces van het maken van een beleidsplan biedt de mogelijkheid voor de hele gemeente om mee te denken. Dit vergroot de betrokkenheid van gemeenteleden en versterkt de samenwerking tussen taak- en ambtsdragers. Samen werken aan een gezamenlijke visie bevordert de saamhorigheid.

Nieuw Kerkelijk Peil

De methode Nieuw Kerkelijk Peil kan een goede eerste stap zijn bij het maken van een nieuw beleidsplan. 

Wat is Nieuw Kerkelijk Peil?

Nieuw Kerkelijk Peil is een wetenschappelijk onderbouwde manier om het leven binnen een gemeente in kaart te brengen. Dit gebeurt met behulp van een gemeentebrede enquête. Wat Nieuw Kerkelijk Peil bijzonder maakt, is dat zij niet begint bij tekorten, maar juist uitgaat van het goede dat in elke gemeente aanwezig is. 

Meer informatie over de methode Nieuw Kerkelijk Peil