Pijl naar links Terug naar thema Avondmaal & Doop
Europese kerken spreken over God. 'Kunnen we nog over God praten in onze geseculariseerde en plurale samenleving? En zo ja, hoe?'. Kerkelijk jeugdwerker verkozen tot Miss Duitsland. Een webinar over het geloof in politieke processen. De LWF is op zoek naar voorbeelden van klimaatacties door jongeren.
Voor wie meer wil weten over dopen, of voor wie een kind of zichzelf wil laten dopen is er het boekje Ik doop je. Het is nu met korting te bestellen.
Protestanten vinden het avondmaal belangrijk en nemen er graag aan deel. Dat blijkt uit een peiling onder leden van het onderzoekspanel Protestantse Kerk.
'Tastbare nabijheid' van Klaas-Willem de Jong en Jan Muis is een boek over de doop en het avondmaal, geschikt voor het gesprek in de gemeente. Klaas Willem de Jong is docent kerkrecht aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Jan Muis is emeritus hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).
Deze zomer zijn 12 gemeenteleden van Vierplek De Wingerd van de Protestantse Gemeente Doetinchem aan het werk geweest om avondmaalsbekertjes te maken, 144 stuks in totaal. Een hoopvolle activiteit, na de lockdowns.
Als je aan leden van de Protestantse Kerk vraagt welke woorden en beschrijvingen ze verbinden aan de doop, dan zijn dit de drie meest gekozen antwoorden: ‘Kind van God zijn’ (51%), Verbond (41%) en ‘Een zegen meegeven over het leven’ (39%). Dat blijkt uit onderzoek onder belijdende leden van de Protestantse Kerk.
Het boekje 'Tot Gods eer' van Marcel Barnard, professor Praktische Theologie en Liturgiewetenschap aan de Protestantse Theologische Universiteit, werd tijdens de generale synode gepresenteerd. Een handreiking om het gesprek over het hoe en waarom van de liturgie in de gemeente aan te gaan. Vijf vragen aan de auteur.
Prof. Dr. J. Muis, professor dogmatiek PThU, zou het avondmaal missen als het nooit meer gevierd zou worden. “Ja, ik zou het missen. Omdat ik Jezus Christus telkens weer kwijtraak en dan leef alsof Hij er niet is.”
De laatste jaren is er een groeiende groep asielzoekers die zich bekeert tot het christelijke geloof en gedoopt wordt. Stichting Gave heeft daarom een brochure voor kerken gemaakt over het dopen van asielzoekers.