Pijl naar links Terug naar thema Kerkbeheer
De dienstenorganisatie biedt dit voorjaar opnieuw online trainingen aan voor gemeenten die een begraafplaats beheren. Hierin komen de meest belangrijke aspecten aan bod, zoals de nieuwe richtlijnen, de meerjarenraming en veel voorkomende uitdagingen en tips. Aanmelden kan vanaf nu.
Kerkbazaars kunnen niet doorgaan, collectegeld kan in mindere mate worden ingezameld en zaalverhuur zit er ook niet in. Toch zijn de kerken optimistisch. Alternatieven bieden financiële oplossingen en de blik is gericht op het vierde kwartaal van dit jaar. "We hopen dan weer bazaars te kunnen houden.''
Het Nederlands Hervormde kerkgebouw aan de Grafhorsterweg krijgt een nieuw leven. En tegelijkertijd ook niet. Henk-Jan van der Weerd heeft het gebouw gekocht maar verzekert dat de kerkzaal zijn functie behoudt. De ruimtes daaromheen worden verhuurd waarmee het gebouw een multifunctionele invulling krijgt. Merle Kraan en Erika Stolk nemen het beheer en de exploitatie op zich.
Steeds een beetje minder doen? Dat wilde de Protestantse Gemeente Zwolle niet langer. Beter is het te investeren in het gevoel van urgentie voor verstrekkende maatregelen. Het leidde tot lastige gesprekken, maar ook tot grotere betrokkenheid en een hogere geefbereidheid.
De richtlijn begroting en jaarverslaggeving Protestantse Kerk is aangepast op basis van vragen van gemeenten. Daarnaast is er een richtlijn begroting en jaarverslaglegging voor gemeenten met eigen begraafplaats uitgebracht. De dienstenorganisatie biedt een online training aan voor gemeenten die een begraafplaats beheren.
Pro-actief beleid is van groot belang voor een vitale gemeente. Een meerjarenraming is een uitstekend hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in de toekomstige financiële positie van gemeente en de diaconie. FRIS (het Financieel Rapportage en Informatie Systeem) biedt vanaf nu de mogelijkheid om zo´n meerjarenraming te maken.
De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) klopt aan bij de kerk. Kan uw gemeente tijdelijk een ruimte missen voor 2 dagen in de week? “We hebben jullie hulp nodig, kunnen we elkaar in deze nood de hand toesteken?”
De collecte heeft een eigen betekenis, voortkomend uit de diaconale taak van de gemeente: omzien naar de armen. In de liturgie krijgt dat vorm in het inzamelen van de gaven. Daarbij gaat het niet alleen om de inkomsten. Als teken van dankbaarheid geven wij God terug wat wij uit zijn hand ontvingen. Hoe maak je daar een bewust moment van?
Veiligheid, het is meer dan ooit een thema. Incidenten in de samenleving geven aanleiding om erover na te denken, en soms om er zorgen over te hebben. Ook kerken doen er goed aan na te denken over veiligheid. Niet omdat er concrete veiligheidsrisico’s zijn. Maar juist daarom is het een goed moment om er nu preventief mee aan de slag te gaan, zegt Marten van der Meulen, projectleider ‘Kerk en Veiligheid’ in de dienstenorganisatie.
In aanloop naar de campagne van 2019 onderzoekt Actie Kerkbalans wat volgens lokale kerken hun meerwaarde is voor kerkleden en voor de gemeenschap in de wijk, het dorp of de stad. Met een online peiling wil Actie Kerkbalans dat in beeld brengen.
In het najaar starten de voorbereidingen voor de Actie Kerkbalans. Elk jaar wordt het lastiger voldoende geld binnen te halen. Sinds 2016 lopen er daarom pilots om nieuwe fondsenwervende instrumenten in te zetten. Maar passen commerciële methoden wel bij de kerk? Vier betrokkenen reageren.