Pijl naar links Terug naar thema Kerkbeheer
Aan het begin van het nieuwe jaar maken kerkrentmeesters en diakenen de balans op om het boekjaar 2022 af te kunnen sluiten. In FRIS en op de website zijn wijzigingen doorgevoerd die je moet weten als je begint.
Heeft jouw kerk een historisch orgel? Vanaf nu is vooraf een verplicht advies nodig bij aanpassing(en) aan dit instrument. Gemeenten moeten daarbij gebruik maken van adviseurs die door de commissie Orgelzaken van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) zijn aangewezen.
Aan het einde van 2022 gaat de blik vooruit naar 2023. Colleges van kerkrentmeesters en diaconieën denken na over de begroting voor het komende jaar en maken plannen voor het opstellen van de jaarrekening over het huidige boekjaar. Een aantal tips en een tijdlijn om je voorbereidingen voor deze financiële werkzaamheden te treffen.
Elke protestantse gemeente, klein of groot, moet haar financiële zaken op orde hebben en daarover transparant zijn naar haar leden. Vanwege de verschillen in omvang van gemeenten heeft het Generale College voor de Behandeling van Beheerszaken (GCBB) een nieuwe richtlijn Controle Jaarverslaggeving PKN uitgebracht: een indeling naar risicoprofiel.
Nu het najaar is aangebroken buigen veel colleges van kerkrentmeesters en diaconieën zich alweer over de begroting 2023 en de jaarrekening over 2022. Het Classicaal College voor de Behandeling van Beheerszaken (CCBB) zal bij de beoordeling letten op een aantal specifieke aandachtspunten. Handig om nu al rekening mee te houden bij de voorbereidingen.
Iedereen die verantwoordelijk is voor het organiseren van Actie Kerkbalans in zijn of haar gemeente zou een kijkje moeten nemen op www.kerkbalans.nl. Deze site staat vol tips en materialen waarmee gemeenten Actie Kerkbalans zo goed mogelijk kunnen organiseren.
Het is voorjaar en dat betekent voor kerkrentmeesters het opmaken van de balansen voor 15 juni en het klaarmaken van de ANBI-gegevens voor 1 juli. Voor bepaalde gemeenten en diaconieën binnen de Protestantse Kerk zijn nieuwe regels van kracht, waardoor de administratieve last wordt verlicht. In FRIS staat een handige uitleg voor het verwerken van voorzieningen en bestemmingsreserves op de begroting van je gemeente.
Als een gemeente vacant raakt, staat de kerkenraad voor een grote taak: een nieuwe voorganger zoeken die de gemeente op een goede manier kan leiden. Voordat die zoektocht begint moeten er een aantal financiële zaken geregeld zijn, zoals een solvabiliteitsverklaring. Vanaf 1 april 2022 is er hiervoor een nieuwe richtlijn van kracht.
Vorig jaar hebben banken besloten vrijwel alle afstortautomaten te sluiten en over te stappen op Geldmaat. Belangrijk om te weten voor kerkrentmeesters en diakenen is dat papiergeld en muntgeld op verschillende plaatsen moet worden gestort, en dat degene die het geld stort een stortingspas hoort te hebben, gekoppeld aan de bankrekening van gemeente of diaconie.
Van heel kleine gemeenten en diaconieën binnen de Protestantse Kerk worden soms onevenredig veel gegevens en controles gevraagd in de kerkelijke administratie. Voor hen zijn er nu een aantal uitzonderingen gemaakt die ook in FRIS worden verwerkt. Ook heeft FRIS handige nieuwe mogelijkheden voor alle gemeenten.
Veel colleges van kerkrentmeesters en diaconieën ronden momenteel het boekjaar 2021 af. Bij de afhandeling van deze kerkelijke administratie kunnen een aantal belangrijke zaken niet over het hoofd worden gezien: 15 juni is onder andere een datum om in de agenda te zetten. Alle punten staan overzichtelijk op een rij in onderstaand overzicht.