Pijl naar links Terug naar thema
Veel gemeenten vieren de Dankdag voor Gewas en Arbeid op de eerste woensdag van november. In 2023 valt deze dag op woensdag 1 november. Met deze tips kun je inspiratie opdoen voor de viering van deze dag met je gemeente.
Op zaterdag 9 september organiseren GroeneKerken en Micha Nederland een klimaatviering in de Christus Triumfatorkerk in Den Haag. Tijdens deze viering staan de kerkgangers stil bij de ontwrichtende opwarming van de aarde en de rol die wij als westerse christenen hierin hebben.
Dat een groene kerk zoveel meer kan doen dan zonnepanelen op het kerkdak plaatsen, zag directeur Jurjen de Groot bij de Brinkstraatkerk in Bennekom. “Met ‘Duurzaam Bennekom’ laten zij zien dat veel kleine initiatieven samen voor grote veranderingen kunnen zorgen.”
De toekomst van landbouw en veeteelt in Nederland is een heet hangijzer. Kan de kerk een verbindende rol spelen? “De landbouw loopt vast. Iedereen eet, dus iedereen is verantwoordelijk. Het zou mooi zijn als kerken zich verbinden met de boerderij.”
Europese kerken spreken over God. 'Kunnen we nog over God praten in onze geseculariseerde en plurale samenleving? En zo ja, hoe?'. Kerkelijk jeugdwerker verkozen tot Miss Duitsland. Een webinar over het geloof in politieke processen. De LWF is op zoek naar voorbeelden van klimaatacties door jongeren.
Een overzicht van belangrijke berichten van kerken in het buitenland en oecumenische organisaties waarmee de Protestantse Kerk verbonden is.
Oude mobieltjes die ongebruikt in de kast liggen, oud geld dat nog ergens in een la ligt … Kerk in Actie haalt via vrijwilligers elk jaar zo'n 25.000 euro op door bijvoorbeeld postzegels, mobieltjes en cartridges in te zamelen.
Vanuit kerken is er een groot verlangen om rechtvaardiger te leven: het leven van mens en dier op aarde bevorderen in plaats van te hinderen. Project 'Genoeg om te leven' helpt gemeenten hierbij, fonds Kerk en Wereld geeft subsidie. Commissielid Burret Olde: "We ondersteunen graag initiatieven die zorg dragen voor de toekomst van mensen én van Gods schepping."
God gaf ons de taak en opdracht om voor Zijn schepping te zorgen. Daarom zoeken veel kerken naar een meer duurzame en groene manier van kerk-zijn. Maar waar begin je? En welke mogelijkheden zijn er allemaal? Zeven tips om jou én je kerk op weg te helpen.
Vanaf 1 juni is GroeneKerken een gezamenlijk initiatief van Kerk in Actie en Maatschappij van Welstand. Tearfund heeft zich teruggetrokken om zich meer te focussen op het initiatief GroenGelovig. Karin van den Broeke, programmaleider Kerk in Actie: “Het is goed dat er nu een nieuwe rolverdeling is die past bij de identiteiten van de dragende partijen. Samen met Maatschappij van Welstand willen we verder bouwen aan inhoudelijke verdieping van GroeneKerken.”
“Zonder bijdrage uit de Solidariteitskas hadden we dit niet kunnen doen.” Henk Kooi van de gereformeerde kerk ‘De Ontmoeting’ in Koog Zaandijk, vertelt hoe zijn kerk een belangrijk stap zette in verduurzaming. “We verwarmen de kerk nu met infraroodpanelen.”