Pijl naar links Terug naar thema Duurzaamheid
Een heerlijke maaltijd en serieuze onderwerpen gaan prima samen, zo ervaarden gemeenteleden uit de classis Noord-Holland. In de Ontmoetingskerk in Middenmeer werd samen gegeten én nagedacht over de weg die ons voedsel aflegt voordat het op je bord ligt.
Een overzicht van belangrijke berichten van kerken in het buitenland en oecumenische organisaties waarmee de Protestantse Kerk verbonden is.
Veel gemeenten vieren de Dankdag voor Gewas en Arbeid op de eerste woensdag van november. In 2022 valt deze dag op woensdag 2 november. Met deze tips kun je inspiratie opdoen voor de viering van deze dag met je gemeente.
Zondag 9 oktober houdt Kerk Delfgauw de eerste Warm(t)emaaltijd. Het is een maaltijd voor iedereen uit onze buurt die wel wat extra warmte kan gebruiken.
Om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om te investeren in verduurzaming van hun gebouw is er de nieuwe subsidieregeling DUMAVA. Deze subsidieregeling kan mogelijkheden bieden aan kerkbesturen bij de verduurzaming van hun kerkelijke gebouw(en). Er is € 150 miljoen beschikbaar om eigenaren tegemoet te komen in de kosten. Aanvragen kan vanaf maandag 3 oktober 2022 9.00 uur tot 31 december 2023 17.00 uur.
Oude mobieltjes die ongebruikt in de kast liggen, oud geld dat nog ergens in een la ligt … Kerk in Actie haalt via vrijwilligers elk jaar zo'n 25.000 euro op door bijvoorbeeld postzegels, mobieltjes en cartridges in te zamelen.
Preek niet over stikstof, zegt beleidsmedewerker van Christen Contact Agrarisch, Wiggele Oosterhoff. "Daarvoor is het vraagstuk veel te ingewikkeld."
Het stikstofdebat zorgt voor grote zorgen en onzekerheid bij de boeren in Nederland. Ds. Marco Batenburg schreef een gebed voor hen.
"Het is bijzonder hoe deze functie op mijn pad is gekomen." Per 1 september wordt Carla Dik-Faber de projectleider van GroeneKerken. In deze functie als primaire trekker van GroeneKerken zal ze zich gaan bezighouden met de groei en verdieping van het netwerk: "Ik loop over van Gods oneindige liefde voor de schepping, ik wil daarvan delen en mensen, gemeenschappen en kerken in beweging brengen."
De stikstofcrisis is een onderwerp dat mensen in een oogwenk lijnrecht tegenover elkaar zet. Ben je voor 'de natuur' dan ben je tegen 'de boeren' en vice versa. Meer smaken zijn er blijkbaar niet. Maar moet er echt gekozen worden tussen boeren en natuur?
Vanuit kerken is er een groot verlangen om rechtvaardiger te leven: het leven van mens en dier op aarde bevorderen in plaats van te hinderen. Project 'Genoeg om te leven' helpt gemeenten hierbij, fonds Kerk en Wereld geeft subsidie. Commissielid Burret Olde: "We ondersteunen graag initiatieven die zorg dragen voor de toekomst van mensen én van Gods schepping."