Pijl naar links Terug naar thema Duurzaamheid
Het stikstofdebat zorgt voor grote zorgen en onzekerheid bij de boeren in Nederland. Ds. Marco Batenburg schreef een gebed voor hen.
"Het is bijzonder hoe deze functie op mijn pad is gekomen." Per 1 september wordt Carla Dik-Faber de projectleider van GroeneKerken. In deze functie als primaire trekker van GroeneKerken zal ze zich gaan bezighouden met de groei en verdieping van het netwerk: "Ik loop over van Gods oneindige liefde voor de schepping, ik wil daarvan delen en mensen, gemeenschappen en kerken in beweging brengen."
De stikstofcrisis is een onderwerp dat mensen in een oogwenk lijnrecht tegenover elkaar zet. Ben je voor 'de natuur' dan ben je tegen 'de boeren' en vice versa. Meer smaken zijn er blijkbaar niet. Maar moet er echt gekozen worden tussen boeren en natuur?
Vanuit kerken is er een groot verlangen om rechtvaardiger te leven: het leven van mens en dier op aarde bevorderen in plaats van te hinderen. Project 'Genoeg om te leven' helpt gemeenten hierbij, fonds Kerk en Wereld geeft subsidie. Commissielid Burret Olde: "We ondersteunen graag initiatieven die zorg dragen voor de toekomst van mensen én van Gods schepping."
God gaf ons de taak en opdracht om voor Zijn schepping te zorgen. Daarom zoeken veel kerken naar een meer duurzame en groene manier van kerk-zijn. Maar waar begin je? En welke mogelijkheden zijn er allemaal? Zeven tips om jou én je kerk op weg te helpen.
Vanaf 1 juni is GroeneKerken een gezamenlijk initiatief van Kerk in Actie en Maatschappij van Welstand. Tearfund heeft zich teruggetrokken om zich meer te focussen op het initiatief GroenGelovig. Karin van den Broeke, programmaleider Kerk in Actie: “Het is goed dat er nu een nieuwe rolverdeling is die past bij de identiteiten van de dragende partijen. Samen met Maatschappij van Welstand willen we verder bouwen aan inhoudelijke verdieping van GroeneKerken.”
“Zonder bijdrage uit de Solidariteitskas hadden we dit niet kunnen doen.” Henk Kooi van de gereformeerde kerk ‘De Ontmoeting’ in Koog Zaandijk, vertelt hoe zijn kerk een belangrijk stap zette in verduurzaming. “We verwarmen de kerk nu met infraroodpanelen.”
Van 14 april tot en met 9 oktober vindt in Almere de Floriade plaats. De kerken van Almere bouwden er een tiny church en richtten een beeldentuin in. Kerkelijke groepen kunnen er hun eigen programma beleven.
Het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ inspireert plaatselijke gemeenten om er een eigen invulling aan te geven. De Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens wijdt er deze weken 14 ontmoetingsbijeenkomsten aan.
Op 17 november jl. vond het jaarlijks bestuurlijk overleg plaats tussen de Protestantse Kerk in Nederland en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Er werd gesproken over de ontwikkelingen bij beide organisaties en over de veranderingen in de pensioensector.
“Nu de COP26 afgerond is, willen we als vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland de Nederlandse overheid aanmoedigen zich ambitieus te verhouden tot de gemaakte afspraken, en te doen wat in haar macht ligt om de opwarming van de aarde zo veel mogelijk te beperken.” Zo begint de brief die scriba René de Reuver, bisschop Gerard de Korte en ds. Karin van den Broeke, teamleider Kerk in Actie aan de regering sturen.