Pijl naar links Terug naar thema FRIS - Begroting & Jaarrekening en meerjarenraming
Het is voorjaar en dat betekent voor kerkrentmeesters het opmaken van de balansen voor 15 juni en het klaarmaken van de ANBI-gegevens voor 1 juli. Voor bepaalde gemeenten en diaconieën binnen de Protestantse Kerk zijn nieuwe regels van kracht, waardoor de administratieve last wordt verlicht. In FRIS staat een handige uitleg voor het verwerken van voorzieningen en bestemmingsreserves op de begroting van je gemeente.
Van heel kleine gemeenten en diaconieën binnen de Protestantse Kerk worden soms onevenredig veel gegevens en controles gevraagd in de kerkelijke administratie. Voor hen zijn er nu een aantal uitzonderingen gemaakt die ook in FRIS worden verwerkt. Ook heeft FRIS handige nieuwe mogelijkheden voor alle gemeenten.
Veel colleges van kerkrentmeesters en diaconieën ronden momenteel het boekjaar 2021 af. Bij de afhandeling van deze kerkelijke administratie kunnen een aantal belangrijke zaken niet over het hoofd worden gezien: 15 juni is onder andere een datum om in de agenda te zetten. Alle punten staan overzichtelijk op een rij in onderstaand overzicht.
Zowel in de richtlijn begroting 2021 als het rekeningschema 2022 zijn wijzigingen aangebracht. Het gaat voornamelijk om tekstuele verduidelijkingen die in FRIS al zijn verwerkt. Het rekeningschema 2022 en de gewijzigde richtlijn begroting 2021 zijn vanaf nu beschikbaar.
Het einde van 2021 komt in zicht, de blik gaat vooruit naar 2022. Aan kerkrentmeesters en diaconieën de taak om na te denken over de begroting voor het komende jaar, en plannen te maken voor het opstellen van de jaarrekening over dit huidige boekjaar. Een aantal tips en een tijdlijn om uw voorbereidingen voor deze financiële werkzaamheden te treffen.
FRIS is het hulpmiddel voor het indienen van begrotingen, jaarrekeningen en meerjarenbegrotingen. Dit Financieel Rapportage en Informatie Systeem brengt uniformiteit en gemak voor kerkrentmeesters. Via de FRIS-helpdesk komen soms vragen binnen. Wij geven u antwoord op de meest gestelde vragen.
Door een uitbreiding van de mogelijkheden in FRIS kunnen protestantse gemeenten en diaconieën dit hulpmiddel nu ook gebruiken voor het maken van interne begrotingen, jaarrekeningen en meerjarenramingen per wijk.
Via de helpdesk van FRIS komen regelmatig vragen over de verwerking van Voorzieningen en Bestemmingsreserves in FRIS. Dit komt omdat deze op een aparte manier in FRIS worden behandeld. Een korte toelichting.
In de richtlijn Begroting en Jaarverslaggeving van de Protestantse Kerk is aangegeven dat vanaf boekjaar 2020 de actuele waarde moet worden gehanteerd. Voor alle gebouwen, behalve kerkgebouwen, geldt de WOZ-waarde zoals die is vermeld in de aanslagen die u in 2020 ontving.
Giften die u doet aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waaronder plaatselijke gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland, zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Vanaf 2021 zijn giften die u in contanten doet echter niet langer fiscaal aftrekbaar. Wilt u nu uw gift fiscaal kunnen aftrekken, dan kan dat alleen via een bancaire overboeking.
De richtlijn begroting en jaarverslaggeving Protestantse Kerk is aangepast op basis van vragen van gemeenten. Daarnaast is er een richtlijn begroting en jaarverslaglegging voor gemeenten met eigen begraafplaats uitgebracht. De dienstenorganisatie biedt een online training aan voor gemeenten die een begraafplaats beheren.