Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Actie Vakantietas zorgt voor blije gezichtjes in hele land

Deze zomer verrassen kerken in het hele land kinderen uit kwetsbare gezinnen met een vakantierugzak vol verrassingen. De Protestantse Gemeente Dongen-Rijen doet voor de vierde keer mee met de Actie Vakantietas. Er werden dit jaar 280 tasjes uitgedeeld, een groeiend aantal. Diaken Wieger van Dijk: "Je kunt als gemeente zo echt iets concreets doen voor kinderen die het moeilijk hebben, gewoon bij ons om de hoek."

Steeds meer armoede

Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Met de Actie Vakantietas van Kerk in Actie kunnen gemeenten in het hele land hen verrassen met een rugzak vol verrassingen voor de zomervakantie. Wieger van Dijk hoefde niet lang na te denken toen het actiepunt 'Vakantietas' weer op de agenda van de plaatselijke diaconie stond. "We dragen deze actie een warm hart toe en doen ieder jaar graag mee. Je kunt zoveel kinderen in je eigen omgeving blij maken."

Vier jaar geleden begon de Protestantse Gemeente in Dongen een beetje 'ad hoc', zoals Van Dijk het omschrijft. "We zochten contact met lokale partijen als stichting Leergeld, stichting Arm in Arm en ook Caritas, van de parochie Heilige Geest Rijen. Via die organisaties komen we nog altijd aan onze adressen. Zij weten precies waar de nood het hoogst is in gezinnen. En er komen steeds meer adressen bij, je merkt echt dat de armoede toeneemt in Nederland." 

Muntje voor ijsje

De Dongense gemeente vulde deze zomer 280 tasjes die verdeeld worden over 150 gezinnen in Dongen en het nabijgelegen Gilze-Rijen. De inhoud van de tasjes wordt aangepast op 3 leeftijdscategorieën: 4-8 jaar, 9-11 jaar en 12-15 jaar. Van Dijk: "We bestellen de tasjes ieder jaar bij Kerk in Actie. Daar stoppen we speelgoed bij, maar ook een muntje voor een ijsje bij de plaatselijke ijscoman, een cadeaubon van de boekwinkel, een kaartje voor het zwembad, een kaartje voor een kinderspeelpark in de buurt en een bioscoopbon. Zo kunnen kinderen echt wat ondernemen in de vakantie. 

Lach op gezicht

Dit jaar worden er ook zo'n 20 tasjes gevuld voor de kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne. "We willen hen ook graag een hart onder de riem steken", aldus Van Dijk. "In alle tasjes stoppen we een kaartje als groet van onze gemeente. Op de achterkant van de kaartjes hebben we een vertaling in het Engels en ook in het Arabisch gezet." 

Volgend jaar viert de Protestantse Gemeente Dongen-Rijen een lustrum: ze hopen dan voor de vijfde keer mee te doen. "De blije reacties van kinderen, de lach op hun gezicht, daar doe je deze actie voor. Zodat deze kinderen in de lange zomervakantie ook wat leuke dingen in het vooruitzicht hebben en hun zorgen een dagje kunnen vergeten." 

Tassen bestellen

De Actie Vakantietas kun je niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst- of kerstvakantie organiseren. De duurzame tasjes kun je bestellen bij Kerk in Actie. Deze tasjes zijn gemaakt van gerecycled katoen en gerecycled polyester met trekkoorden en lange draaghengsels. Afmeting van deze tasjes is 38 x 42 cm, kleuren zijn blauw en roze. Deze tasjes kosten 1 euro per stuk. 

Heeft je diaconie geen geld, of lukt het niet een bijdrage van de gemeenteleden te krijgen? Dan heeft Kerk in Actie een stimuleringsbijdrage beschikbaar en kun je de tasjes goedkoper of gratis aanvragen. Meer informatie is te vinden op kerkinactie.nl/vakantietas.

Lees ook:

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)