Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Oecumenisch wereldnieuws: Duitse Kerk waarschuwt voor gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking 

Bisschop Kirsten Fehrs van de Evangelische Kirche in Deutschland vindt de voorgenomen bezuinigingen op de bestrijding van honger en extreme armoede in de wereld problematisch. Ander oecumenisch wereldnieuws komt uit Roemenië: binnenkort komt daar de Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa bij elkaar. 

Ds. Mart Jan Luteijn woont vergadering CPCE in Sibiu bij 

In de laatste week van augustus is de zesjaarlijkse vergadering van de Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa (CPCE - afkorting in het Engels / GEKE in het Duits). Dit is een oecumenische gemeenschap na de Koncordie (verklaring) van Leuenberg uit 1973. De Kerkorde van de Protestantse Kerk (art I.4) zegt daarover: “De kerk erkent met de Konkordie van Leuenberg dat de lutherse en gereformeerde tradities door een gemeenschappelijk verstaan van het evangelie bijeenkomen.” Het gaat dus om de breedte van het protestantisme, en daarin is deze oecumenische gemeenschap uniek. Dit jaar vindt de vergadering plaats in Sibiu (Roemenië). Ds. Mart Jan Luteijn (Vuren) is de afgevaardigde namens de Protestantse Kerk in Nederland. Het thema is 'In the Light of Christ – Called to Hope'. Vier actuele thema’s staan centraal:  

  1. Christelijk spreken over God in een seculiere tijd, hoe doe je dat? Als de meeste mensen ervan uitgaan dat er geen hogere macht is, hoe kun je je dan als christen uiten?
  2. Vragen rondom het Heilig Avondmaal. Hoe doen we dat na corona, kan het ook digitaal en mag iedereen meedoen?  
  3. Kerk en democratie. In sommige landen van Europa is er bijna geen scheiding tussen kerk en staat. Wat is de protestantse visie daarop?  
  4. Gender, seksualiteit, huwelijk en familie: kunnen kerken uit verschillende landen en tradities het daarover eens worden? Of zijn dit thema’s waar iedereen zelf een mening over mag vormen?  

De studieteksten over deze onderwerpen zijn na vergadering ook online te downloaden via de website leuenberg.eu/documents. Overigens net zoals die van de vorige jaren, waar thema’s als het ambt, het begin van het leven en over hoe de kerk functioneert als minderheid werden besproken. Het zijn waardevolle bijdragen aan het oecumenische gesprek, zeker omdat deze broeders en zusters zowel confessioneel als geografisch het dichtst bij ons staan. Samen protestants zijn in Europa, op allerlei terreinen. 

Studiebeurzen theologie en diaconie 

De Lutherse Wereldfederatie (LWF) nodigt geïnteresseerden binnen haar lidkerken uit om aanvragen in te dienen voor de studiebeurzen voor theologie en diaconaat 2025. De deadline is 25 september. 

Verhalen van hoop 

Verhalen van Hoop zijn korte video's of geschreven verhalen die de thema’s illustreren waar ACT Alliance, het wereldwijd kerkelijk netwerk waar Kerk in Actie ook lid van is, zich voor inzet. Het thema van dit jaar is ‘Hoop in Actie: Samen voor Gerechtigheid’. Voor deze serie werd de Oekraïense Vita geïnterviewd. Vita trad in 2015 in dienst bij ACT Alliance-lid Hungarian Interchurch Aid als projectcoördinator. 

Nieuwe secretaris-generaal CEC 

Ds. Frank-Dieter Fischbach, de nieuwe secretaris-generaal van de Conferentie van Europese Kerken (CEC), nam de tijd om enkele overdenkingen te delen over zijn hoop en aspiraties, en over hoe hij de unieke rol van de CEC in de wereld ziet. 

EKD waarschuwt voor nieuwe bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking 

Bisschop Kirsten Fehrs, de huidige voorzitter van de EKD-raad (van de Evangelische Kirche in Deutschland), heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van de geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. “Ik vind het problematisch dat de inzet van Duitsland voor de bestrijding van honger en extreme armoede en voor wereldwijde duurzame ontwikkeling steeds meer in twijfel wordt getrokken en dat de overheidsfinanciering voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp drastisch wordt verlaagd.” 

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)