Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Voorzieningen en bestemmingsreserves in jaarrekening en begroting

Via de helpdesk van FRIS komen regelmatig vragen over de verwerking van Voorzieningen en Bestemmingsreserves in FRIS. Dit komt omdat deze op een aparte manier in FRIS worden behandeld. Een korte toelichting.

Omdat voorzieningen onder het vreemd vermogen (dus schulden) vallen en bestemmingsreserves onder eigen vermogen, worden deze op een aparte manier behandeld in FRIS. De oorzaak hiervan is spraakverwarring. Vaak wordt er gesproken over 'fondsen' terwijl het voorzieningen zijn en geen bestemmingsfondsen of bestemmingsreserves. 

Exploitatierekeningen

Het is belangrijk om te onthouden dat mutaties in het eigen vermogen altijd via de exploitatierekeningen lopen. In uw eigen administratie kunt u meestal de bestemmingsreserves wel rechtstreeks muteren. In FRIS kan dat niet en krijgt u een verschil in de balans zodra u de rekening en in de 2q serie rechtstreeks muteert. 

Op elk FRIS-scherm treft u rechtsboven een vraagtekentje aan. Daarin wordt nadere uitleg gegeven. Bovendien kunt u nadere informatie vinden in de handleiding die u aantreft als u in het FRIS-scherm bovenin 'Handleiding' aanklikt. Daarna vindt u onder GCBB per onderdeel een uitgebreide toelichting, inclusief een kennisbank met veelgestelde vragen.  

FRIS-servicedesk

Voor al uw vragen over FRIS kunt u terecht bij de FRIS-servicedesk, bereikbaar via fris-help@protestantsekerk.nl. Bovendien zijn op de FRIS-themapagina een contactformulier en antwoorden op veelgestelde vragen te vinden. Ook kan op maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur telefonisch contact opgenomen worden met de FRIS-servicedesk via 030-880 1777 (optie 3).

Lees ook:

Foto: Unsplash.com

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)