Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Waarom de Protestantse Kerk The Passion belangrijk vindt

Vanavond zendt de KRO-NCRV live de dertiende editie van The Passion uit vanuit Doetinchem. Zonder de bijdrage van de Protestantse Kerk is dit niet mogelijk. Directeur Jurjen de Groot: “Als kerk staan we midden in de wereld. We zien The Passion als een missionaire kans om het paasverhaal te vertellen aan miljoenen Nederlanders en zoeken manieren om een vervolggesprek over de betekenis hiervan op gang te brengen.”

Dit jaar heeft de Protestantse Kerk verschillende initiatieven ontwikkeld met samenwerkingspartners.

Napraten over The Passion

Direct na The Passion presenteert de KRO-NCRV in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland ‘PassionTalk’ op NPO Start. Klaas van Kruistum praat samen met ds. Anne-Meta Kobes en de hoofdrolspelers uit The Passion na over het verhaal van Pasen. Voor dit programma is samen met Jesus.net de pagina afterpassion.nl ontwikkeld. Op deze pagina kan nagepraat worden met e-coaches en worden vervolgstappen aangeboden om het verhaal van Jezus te leren kennen.

Concerten en paaswakes rond het Passionkruis

Verder hebben meer dan tachtig gemeenten in Nederland de afgelopen weken kleinschalige en persoonlijke concerten rond een replica van het witte Passionkruis georganiseerd. Dit in combinatie met een paaswake. Deze paaswakes waren een laagdrempelig moment van bezinning en ontmoeting rond het witte kruis. Mensen konden een kaarsje branden, een kaartje schrijven of meedoen met een vragenwandeling.

Lokale kerken openen hun deuren

Naast de concerten open kerken in heel het land hun deuren om samen The Passion te kijken. In samenwerking met Alpha Nederland is het Passionpakket samengesteld. Een pakket met materialen die helpen om een kijkavond goed te organiseren. Meer dan 200 pakketten zijn verstuurd naar lokale gemeenten.

Kijkavond voor jong volwassenen

The Passion richt zich dit jaar speciaal op jong volwassenen. In samenwerking met MOVE Community en de HGJB organiseert de Protestantse Kerk in Nederland daarom in het ICOON theater in Amersfoort een landelijke kijkavond van The Passion voor iedereen tussen de 17 en 35 jaar. In het theater wordt op groot scherm The Passion vertoond. Daaromheen is er vooral veel gelegenheid voor ontmoeting.

Het verhaal gaat door op Hemelvaart

Al sinds de middeleeuwen is Hemelvaartsdag een officieel erkende christelijke feestdag, maar de betekenis van deze dag is lang niet bij iedereen bekend. KRO-NCRV en de Protestantse Kerk in Nederland slaan de handen in één om de kijker kennis te laten maken met dit verhaal. The Passion Hemelvaart, gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt.


The Passion 2022 wordt op 14 april vanaf 20.30 uur live uitgezonden op NPO1. The Passion: Hemelvaart wordt op 26 mei 20.30 uur live uitgezonden op NPO1.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)