Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Voortgezette nascholing

Als het mentoraat en de primaire nascholing zijn afgerond volgt de voortgezette nascholing.

Voor wie is voortgezette nascholing?

Voortgezette nascholing is alleen voor predikanten en kerkelijk werkers die werkzaam zijn in een gemeente. Geestelijk verzorgers hebben een eigen traject binnen hun eigen werkkring. 

Wat is voortgezette nascholing?

Voortgezette nascholing is de nascholing die start na afronding van de primaire nascholing en -in principe- voortduurt tot het emeritaat. Voor de voortgezette nascholing volg je in een cyclus van 5 jaar afhankelijk van jouw werktijd:

  • cursussen uit het aanbod van de PThU (i.s.m. Windesheim en CHE) tot een maximaal te declareren bedrag van €2.304,- én
  • een begeleidingstraject in de vorm van supervisie, geestelijke begeleiding of coaching én
  • vul je de overige, werktijdafhankelijke, studie-uren (onder eigen regie) in.

Je schrijft een studieplan, dat je in het jaargesprek bespreekt met de kerkenraad en toestuurt aan de classis. De studieverrichtingen houd je bij in een persoonlijk portfolio.

Omvang voortgezette nascholing

  • De totale studieomvang voor een predikant is 520 uur vermenigvuldigd met het werktijdpercentage en voor kerkelijk werkers 350 uur vermenigvuldigd met het werktijdpercentage.
  • De cursussen van de PThU hebben een omvang die wordt uitgedrukt in punten (ECTS). 1 ECTS staat voor 28 uur. Bij 80-100% werktijd haal je 6 punten, bij 50-79% haal je 4 punten, bij 33-49% haal je 2 punten.
  • De omvang van het gekozen begeleidingstraject is afhankelijk van de aard van de begeleiding (geestelijke begeleiding, (pastorale) supervisie of coaching).

De overige studietijd bestaat uit studie-uren onder eigen regie.

Met het rekenblad in Excel hieronder kun je, door het invullen van jouw werktijdpercentage, de voor jou geldende omvang van de nascholing berekenen. Tevens kun je door het invullen van gevolgde nascholingsactiviteiten de resterende ruimte voor studie bijhouden.

Rekenblad portfolio Permanente Educatie (okt 2018) 

Stappenplan Voortgezette Nascholing

  1. Maak een studieplan
  2. Overleg dit studieplan met kerkenraad
  3. Stuur besproken studieplan naar het breed moderamen van de classis
  4. Volg cursussen binnen aangestuurde aanbod PThU
  5. Volg passende studie onder eigen regie
  6. Volg een begeleidingstraject
  7. Houdt portfolio bij van uw studie verrichtingen
  8. Bespreek portfolio in jaargesprek en pas zo nodig tussentijds het studieplan aan

 

Kosten

De kosten van mentoraat, primaire nascholing, voortgezette nascholing en specialisaties op een rijtje

Oude regeling

Per 1 september 2017 is de regeling voor de Permanente Educatie gewijzigd. De tekst op deze pagina beschrijft de nieuwe regeling.

Bent u nog bezig met de afronding van uw cyclus binnen de oude regeling dan kunt u de voor u geldende voorwaarden vinden in het accreditatiekader. De daarin opgenomen voorwaarde binnen het open erkende deel geaccrediteerde activiteiten te volgen komt voor studie die u volgt na 1 september 2017 te vervallen. Voor het overige blijven de voorwaarden van de oude regeling van kracht. Voor iedere 28 uur studiebelasting kunt u 1 studiepunt registreren. Aanvullende informatie over de voor de oude regeling van toepassing zijnde omvang, het (open erkend) aanbod en de vergoedingen kunt u vinden in het document Voortgezette nascholing oude regeling 2012-2017.

Voor de wijze waarop u overgaat van de oude naar de nieuwe regeling of het bepalen onder welke regeling uw cyclus valt verwijzen wij u naar de overgangsregeling.