Een proponent is beroepbaar. Maar hoe krijgt hij of zij een beroep? Dat begint met het krijgen van contact met vacante gemeenten. Sommige gemeenten plaatsen een advertentie waarop proponenten zelf kunnen reageren. Andere nemen zelf het initiatief tot contact met mogelijk geschikte kandidaten.
Geef je beroepingsvoorkeuren door
Elke gemeente is verplicht bij de dienstenorganisatie een advieslijst aan te vragen met mogelijk geschikte kandidaten voor de vacature. Een eerste stap is dan ook contact op te nemen met Giel Schormans, de predikant voor het beroepingswerk, voor een intake. Hij adviseert predikanten en proponenten bij het beroepingswerk en kan hun naam doorgeven aan vacante gemeenten.
Vul hier je beroepingsvoorkeuren in en ds. Giel Schormans neemt contact met je op.
De beroepingsprocedure in het kort
- Wie beroepbaar is zal een keer benaderd worden door een beroepingscommissie:
* de commissie heeft zijn of haar naam gelezen in een officiële publicatie
* de commissie heeft via gemeenteleden of relaties van hem of haar gehoord
* zijn of haar naam komt op een advieslijst van de dienstenorganisatie voor. - Meestal is de eerste benadering telefonisch of schriftelijk.
- Als bij dit eerste contact nadere kennismaking zinvol lijkt, kan gevraagd worden om wat gegevens toe te sturen.
- Afgesproken wordt of de commissie na enige tijd (termijn afspreken) terugbelt, of dat de proponent zelf contact opneemt met de beroepingscommissie.
- Bij voortzetting van het contact wordt een afspraak gemaakt om voor te gaan in een kerkdienst van de contactzoekende gemeente. Een proponent wordt geacht ‘op beroep te preken’: voorgaan in een dienst van de gemeente die mogelijk een beroep zal uitbrengen. Predikanten die al een gemeente dienen, preken niet op beroep maar ontvangen een hoorcommissie in een kerkdienst van de gemeente die ze dienen.
- Na de kerkdienst vindt een gesprek met de beroepingscommissie plaats. Verloopt dat gesprek positief en werd de dienst door de beroepingscommissie en/of gemeente positief ervaren, dan kan een beroep volgen.
- De kerkenraad brengt het beroep uit, nadat de kandidaat in een gemeentevergadering of door de kerkenraad verkozen is.
- Nadat het beroep ontvangen is (datum ontvangstbewijs) moet binnen 3 weken beslist worden.
- In die 3 weken kan nader overlegd worden met de kerkrentmeesters (over huisvesting en andere materiële zaken) en kerkenraad (over bijvoorbeeld het beleidsplan). Ook kan een nadere kennismaking met de gemeente plaatsvinden.
- In principe moet binnen 3 maanden na aanvaarding van het beroep de bevestiging plaatsvinden.
Aannemen van of bedanken voor een beroep
Het aannemen van een beroep of het bedanken ervoor gaat in de praktijk vaak door een telefoontje te plegen naar de voorzitter van de beroepingscommissie. Vergeet niet ook een schriftelijke reactie te sturen. Ord. 3.5.4 bepaalt: ‘De beroepene doet binnen 3 weken na de datum van de overhandiging van de beroepsbrief schriftelijk mededeling aan de kerkenraad of betrokkene het uitgebrachte beroep aanvaardt.’
- Na 3 weken wordt het beroep als niet aangenomen beschouwd.
- Het beroep wordt schriftelijk aanvaard, en wordt ondertekend door de predikant.
- Vermeld dient te worden dat er op dit moment geen maatregel van kerkelijke tucht van toepassing is en/of een procedure aanhangig is gemaakt. Is dit wel het geval, dan is een predikant namelijk niet beroepbaar (ord. 3-4-3). Het breed moderamen van de classis toetst dit bij de approbatie van het beroep.
- De scriba geeft het aannemen van of bedanken voor een beroep door aan het secretariaat van het mobiliteitsbureau en aan persbureau Scheps (zie de gids voor het beroepingswerk). Een standaardbrief voor het aannemen van een beroep is te vinden bij de downloads.
Als een beroep uitblijft
Na het doen van het colloquium en de beroepbaarstelling breekt een spannende tijd aan. Nemen gemeenten contact op? Soms duurt het langer dan gehoopt voordat een beroep ontvangen wordt. Ds. Giel Schormans van het mobiliteitsbureau denkt graag mee in het beroepingsproces. Hij is te bereiken via arbeidsbemiddeling@protestantsekerk.nl.
De dienstenorganisatie biedt trainingen aan die helpen bij het opstellen van een CV en het schrijven van een overtuigende brief