Het is belangrijk dat de kerkenraad de gemeenteleden op een heldere en toegankelijke manier informeert over het ‘veilige kerkbeleid’. Het is belangrijk dat alle leden zich bewust zijn van de richtlijnen en weten waar ze terechtkunnen bij zorgen of vragen over veiligheid.
- Breng het beleid ter sprake op de website, in de nieuwsbrief en het kerkblad. Bijvoorbeeld één keer per jaar na de bespreking van het beleid in de kerkenraad. Het beleid kan kort worden toegelicht, waarna de namen en contactgegevens van de vertrouwenspersonen volgen. Zo wordt iedereen, ook degenen die geen ambt of taak vervullen, geïnformeerd.
- De vertrouwenspersonen kunnen zich persoonlijk voorstellen aan de gemeente, zodat gemeenteleden weten wie zij kunnen benaderen bij zorgen of vragen over veiligheid. Het maakt de drempel lager om hen in geval van nood te benaderen. Dit kan tijdens een kerkdienst. De vertrouwenspersonen kunnen zichzelf ook introduceren en hun contactgegevens delen op de website, in de nieuwsbrief en het kerkblad.
- Besteed met enige regelmaat tijdens diensten en andere bijeenkomsten aandacht aan het ‘veilige kerkbeleid’. Bijvoorbeeld door aan het begin van het jaar in een mededeling te herinneren aan de belangrijkste richtlijnen en het noemen van de vertrouwenspersonen. Dit maakt het beleid niet alleen bekend bij nieuwe leden, maar benadrukt ook het blijvende belang van veiligheid in de gemeente.
- Maak er een onderwerp van voor een catechese- of gespreksavond.
- Laat het jaarlijks terugkomen op de agenda van de kerkenraadsvergadering (bijvoorbeeld n.a.v. het jaarverslag van de vertrouwenspersonen) en agendeer het in de jaargesprekken.
Door het gebruik van verschillende communicatiemiddelen wordt het ‘veilige kerkbeleid’ op een transparante manier gedeeld met alle gemeenteleden en wordt de aandacht erop gevestigd.