Protocol
Binnen de Protestantse Kerk geldt het ‘Protocol voor gemeenten die geconfronteerd worden met (seksueel) misbruik in pastorale en gezagsrelaties’. Dit protocol is bedoeld voor kerkenraden, ambts- en taakdragers, en medewerkers van de Protestantse Kerk die met (seksueel) misbruik in pastorale of kerkelijke gezagsrelaties te maken krijgen. Het biedt een stapsgewijze handleiding voor situaties waarin mogelijk (seksueel) misbruik in pastorale of gezagsrelaties wordt gemeld of vermoed. Het protocol benadrukt zorgvuldigheid, gerechtigheid en barmhartigheid in het omgaan met alle betrokkenen. Het beschrijft hoe te handelen bij meldingen, klachten, geruchten en zelfmeldingen door beschuldigden. Daarbij wordt steeds samenwerking gezocht met vertrouwenspersonen en het Meldpunt SMPR. Ook wordt pastorale zorg aan alle betrokkenen geadviseerd en gewezen op het belang van transparantie en het vermijden van partijdigheid binnen de gemeente.
Download protocol (pdf) | Bestel protocol (papier)
Doen wat je moet doen
De brochure "Doen wat je moet doen" is bedoeld voor predikanten en kerkelijk werkers die slachtoffers van seksueel misbruik in pastorale of gezagsrelaties begeleiden. Ze biedt inzicht in wat seksueel misbruik is, welke mechanismen bij slachtoffers en daders een rol spelen, en hoe geloof, macht en afhankelijkheid de situatie compliceren. De nadruk ligt op luisteren zonder oordelen, herstel van eigen regie bij de benadeelde, en samenwerking met vertrouwenspersonen. Er wordt gewaarschuwd tegen het overschrijden van professionele grenzen. De pastorale begeleiding biedt steun en veiligheid, maar is geen therapie. Alles draait om erkenning, zorgvuldigheid en gerechtigheid.
Omstanderstraining
Het platform Veilige Kerk biedt een omstanderstraining: Omstanderstraining – Veilige kerk. Tijdens de training leer je herkennen wat ongewenst gedrag is en hoe je daarop kunt reageren. Je verkent met elkaar waar belemmeringen zitten om de ander aan te spreken. De trainers laten je zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om in actie te komen en leren om iets te zeggen in situaties waar dingen gebeuren die niet gepast zijn. De trainers kunnen de training op locatie geven.