Gezin dat uitgezet dreigt te worden krijgt onderdak in kerk Kampen
Een gezin uit Emmen dat dreigt uitgezet te worden naar Oezbekistan, heeft onderdak gekregen bij een kerk in Kampen. De Protestantse Wijkgemeente Open Hof heeft het gezin een zogenoemd kerkasiel aangeboden. Dat is een mogelijkheid van de kerk om vluchtelingen op te vangen (NOS, 21-11-2024). Uit recente cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat meer dan 420 kinderen al langer dan vijf jaar wachten op een definitief besluit over hun verblijfsstatus. Deze kinderen, die in 2019 of eerder hun asielprocedure zijn gestart, verkeren al jaren in onzekerheid over hun toekomst in Nederland, volgens Defence for Children.
Syrische vluchteling wacht in pastorie op eigen huis
Ze woonden een paar jaar in verschillende azc's. Inmiddels hebben de Syrische vluchtelingen Ziad (44), Kamal (58) en Jamal (64) een verblijfsvergunning, maar nog geen huis. In afwachting daarvan wonen ze tijdelijk in een Harderwijkse pastorie. (RD, 25-10-2024). Een mooie samenwerking met het project de Thuisgevers, dat tijdelijke woonruimte biedt aan vluchtelingen.
Het meest humane asielbeleid ooit
Op 26 oktober organiseerde de Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken, samen met Geloof & Samenleving van de Remonstranten, een goed bezochte Inspiratiedag in de Johanneskerk in Amersfoort. Lees het verslag met een inspirerende bijdrage van Frank Candel van VluchtelingenWerk.
Geen recordaantal asielzoekers
In april voorspelden ambtenaren nog dat er dit jaar een recordaantal van bijna 70.000 asielzoekers en nareizigers naar Nederland zou komen. Nu lijkt 40.000 waarschijnlijker. Migratie naar de hele EU neemt af. Dit komt waarschijnlijk door recente afspraken met bijvoorbeeld Tunesië en eerder al Libië om migratie tegen te gaan. De keerzijde is dat de mensenrechten van migranten door landen als Tunesië en Libië op grote schaal worden geschonden (Trouw, 29-10-2024).
Asielplannen: verdriet, maar ook weerstand
Het kabinet wilde alle asielzoekers twee jaar in de wachtkamer zetten en asielbesluiten opschorten. Maar dat plan gaat niet door (Trouw, 26-10-2024). Meerderjarige kinderen van asielzoekers en vluchtelingen mogen straks misschien niet meer nareizen. Trouw portretteerde vier getroffen gezinnen: ‘De politiek verwoest onze toekomst’ (24-10-2024). Ook persoonlijke verhalen op de website van VluchtelingenWerk.
“Ik heb zo mijn best gedaan om een van jullie te zijn”. BNNVARA-redacteur Saber Perzad, die vier jaar geleden uit Afghanistan vluchtte vertelt bij Eenvandaag over de mogelijke gevolgen van de plannen: "Als ik terug moet (...) word ik naar de gevangenis gebracht." Terwijl het kabinet-Schoof harde woorden bezigt over migratie worden signalen over de omgang met vreemdelingen genegeerd. Vanuit de uitpuilende opvangcentra en detentiecentra komen ondertussen steeds meer schrijnende verhalen, belicht De Groene Amsterdammer. In Rotterdam was een protestmars tegen het afschaffen van de bed-bad-brood-opvang.
Om van onze obsessie met migratie af te komen, moeten we de oorzaken kennen
De Nederlandse obsessie met migratie is opmerkelijk, maar wel te ontleden, denkt migratie-deskundige Peter Schouten. Hij ziet zes oorzaken en analyseert veelal irrationele obsessies (Trouw, 6-11-2024).
In de Correspondent beschrijft Maite Vermeulen hoe migratie een volksmanie werd.
Burendagen bij INLIA
Op vier van zijn locaties organiseerde INLIA burendagen om de banden te versterken tussen gasten en medewerkers van de opvangcentra en buurtbewoners. John van Tilborg: “Het is belangrijk om elkaar te ontmoeten en zoiets als dit helpt daarbij. Zie elkaar, ontmoet elkaar, dat is belangrijk. Want ontmoeting is verbinding.”
Onze migratiepolitiek is een schandvlek
Abdelkader Benali voelde zich welkom in de Mozes- en Aäronkerk die volliep voor een herdenkingsdienst voor vluchtelingen die zijn omgekomen op weg naar Europa. Eén van hen, Modou, hield een foto vast van zijn halfbroer Babakar die op 25-jarige leeftijd is omgekomen toen hij poogde van Senegal op de Canarische eilanden te komen. Het vissersbootje kapseisde. Samen met 26 anderen verdronk hij (Trouw, 4-11-2024).
Kerstkaarten Stichting Geloofsinburgering
Vind jij gastvrijheid ook belangrijk en wil je juist nu praktisch het verschil maken? Begin klein en verspreid een beetje licht en gastvrijheid. Bestel kerstkaarten bij Stichting Geloofsinburgering, met Bijbelcitaat uit Jesaja 9, 1. Beschikbaar in Nederlands, Engels, Arabisch, Farsi (Iran), Oekraïens, Russisch, Tigrinya (Eritrea) en Turks.
Buitenland: Spanje, Libië, Tunesië, Syrië
- Spanje: Het land zal de komende drie jaar bijna een miljoen illegale migranten een verblijfsvergunning geven (NOS, 19-11-2024). De maatregel is bedoeld om de beroepsbevolking te laten groeien.
- Libië: De Ocean Viking, een reddingsschip van de NGO SOS Méditerranée, heeft woensdagochtend 140 mensen gered voor de kust van Libië. (MSN, 6-11-2024).
- Tunesië: De EU weigert om de uitkomsten van een mensenrechtenonderzoek in Tunesië bekend te maken (The Guardian, 23-10-2024). Het onderzoek vond plaats kort voor een omstreden migratiedeal met het autoritair geregeerde land.
- Syrië: Geen enkel deel van Syrië is veilig voor terugkeer. Dat het kabinet delen van het door oorlog verscheurde land toch veilig wil verklaren, is potentieel levensgevaarlijk, aldus Amnesty International.
Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht.
Juridische en achtergrondinformatie
Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl.
Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum.
De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.
Uitgelicht:
- Nieuwsbrief LOS 21-23, Rb: behoud recht op opvang in beroepsfase art-64. Omdat de vreemdeling ernstige medische klachten heeft die bij het uitblijven van een behandeling levensbedreigend kunnen worden treft deze voorzieningenrechter de voorlopige voorziening dat verzoeker totdat op het beroep is beslist wordt behandeld als ware artikel 64 van de Vw op hem van toepassing. Dit betekent dat verzoeker gedurende deze termijn ook recht op opvang behoudt. Rb Middelburg NL24.32600, 16.10.24.
- Het College voor de Rechten van de Mens constateert bij de begrotingsbehandeling Asiel & Migratie dat de verschillende voorgenomen maatregelen voor mensen zonder rechtmatig verblijf niet in lijn zijn met mensenrechtelijke verplichtingen. …. Het gaat hier vaak om mensen in een kwetsbare situatie met speciale (zorg)behoeften. De voorgenomen maatregelen maken hun situatie nog kwetsbaarder, waardoor de verwezenlijking van hun rechten in het gedrang komt. Daarnaast zijn de maatregelen niet bevorderlijk voor de sociale cohesie en een veilig publiek domein.
Help kinderen in Oekraïne de oorlog door
Na bijna drie jaar oorlog hebben kinderen in Oekraïne onze hulp meer dan ooit nodig. Kerk in Achtie helpt hen met voedsel, tijdelijk onderdak en psychosociale hulp. Help mee!