Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vlugschrift vluchtelingen februari 2025

‘Veranker rechten kinderen vluchtelingen beter in de wet’ 

De Raad van Kerken heeft half januari een brief gestuurd aan de vaste Kamercommissie voor Asiel en Migratie, om de problematiek van de kinderen van vluchtelingen die al lange tijd in Nederland verblijven en hier ‘geworteld’ zijn met hen te bespreken. De brief roept ertoe op hun rechten beter in de wet te verankeren. Directe aanleiding is het kerkasiel dat door de Protestantse wijkgemeente Open Hof in Kampen is verleend aan de familie Babayants. Zie ook Trouw, 17-1-2025. Don Ceder van de ChristenUnie bezocht als eerste kamerlid het kerkasiel (ND, 28-1-2025) 

“We ontvingen in Kampen misschien nog wel meer dan we gaven” 

Voorgangers van een aantal gemeenten doen verslag van de doorgaande viering bij het kerkasiel. De Protestantse Gemeente Hilversum schrijft: “Het was een inspirerende ervaring, waarin we iets van onze tijd en inzet mochten geven, maar misschien nog wel veel meer terug hebben ontvangen aan warmte en gastvrijheid, dankbaarheid en hoop.” Ook de Brinkstraatkerk Bennekom en de Protestantse Gemeente Oosterbeek-Wolfheze haakten aan. De website van Kerkasiel Kampen is vernieuwd en opent met een gebed voor de familie Babayants en alle in Nederland gewortelde asielkinderen en hun ouders. 

Haitham voelt zich thuis in Middelburg dankzij Trees 

De protestantse gemeente in Middelburg hoopte vluchtelingen in de Koorkerk zelf op te vangen. Maar verbouwen van de consistorie in het Abdijcomplex van Middelburg bleek onhaalbaar. Nu zetten kerkleden zich op andere manieren in voor statushouders. Tussen Trees en Haitham is een bijzondere vriendschap ontstaan. ,,Trees is als een moeder voor mij.” (PZC, 4-1-2025) 

Campagne van predikanten tegen asielbeleid kabinet 

“Waar zijn we in dit goede land mee bezig?” Dat zijn de woorden van Jappie Talma uit Hurdegaryp. Talma is een van de mensen die een grote advertentiecampagne tegen het ‘strengste asielbeleid ooit’ steunt. De advertentie is ondertekend door meer dan 400 predikanten en voorgangers uit heel Nederland. Talma is er een van, schrijft Omrop Fryslân, 5-1-2025. 

“Mijn leerlingen zijn ongedocumenteerd, maar dat is niet hun identiteit” 

Gianni Da Costa geeft les aan een onzichtbare groep: kinderen van ongedocumenteerde mensen in Nederland. Soms weet een van hen dankzij onderwijs een verblijfsvergunning te krijgen. ‘Op onze weekendschool wordt achterstand omgezet in een voorsprong.’ (One World, 31-12-2024) 

Eenmalige verblijfsregeling ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders 

Tussen 1 januari en 1 juli 2025 is er een eenmalige verblijfsregeling voor ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders. We hebben uw hulp nodig om iedereen die voor deze regeling in aanmerking komt te bereiken. Surinaamse oud-Nederlanders, die al langere tijd in Nederland wonen, kunnen het eerste half jaar van 2025 een verblijfsvergunning aanvragen. Lees hier de voorwaarden. Bent u Surinaamse oud-Nederlander? En voldoet u aan alle voorwaarden? Meld u dan per mail bij het ASKV: suriname@askv.nl. 

Waarom vroegen minder mensen asiel aan in de EU? 

Het aantal asielaanvragen nam vorig jaar in de EU voor het eerst in jaren af. Komt dat door strengere migratieregels, of zit er meer achter? Trouw bekeek de cijfers van enkele EU-landen (10-1-2025). Stichting LOS publiceerde de jaarcijfers van de IND 2024. 

Aanmeldcentrum Ter Apel nog steeds onveilig 

De Inspectie Justitie en Veiligheid oordeelt keihard over COA én asielminister Faber: Het aanmeldcentrum Ter Apel is nog steeds onveilig ondanks eerdere waarschuwingen (EenVandaag, 15-01-2025). 

Asielbeleid zorgt voor nog meer trauma's 

De erbarmelijke omstandigheden in de Nederlandse asielopvang veroorzaken trauma’s. Sterker nog, de psychische impact van inhumaan asielbeleid kan groter zijn dan die van het geweld waarvoor is gevlucht. Toch wordt de ggz voor asielzoekers verder ingeperkt. ‘De gevolgen zijn schrijnend’, schrijft One World (6-1-2025). 

Nederlands implementatieplan Europees asiel- en migratiepact 

Hoe moeten de EU en Nederland invulling geven aan de verschillende wetgevende voorstellen van het Europese Asiel- en Migratiepact? VluchtelingenWerk en Commissie Meijers organiseerden een brede conferentie, die met aanbevelingen kwam Verslag conferentie Asiel- en Migratiepact.  

Buitenland: Canarische eilanden, Balkan, Libië, Turkije, Syrië, Gaza 

  • Canarische eilanden: Hoewel het aantal geregistreerde doden en verdwijningen in de Middellandse Zee in 2024 daalde, zijn er mogelijk minstens 2.300 levens verloren gegaan, volgens Missing Migrants van IOM. Op de route van Afrika naar de Canarische eilanden nam het aantal doden juist toe, met 10.457 doden in 2024,  gemiddeld 30 mensen per dag, volgens een rapport van Caminando Fronteras.
  • Balkan Route: De nieuwsbrief van ECRE (23-1-2025) vermeldt hoe de EU landen in de Balkan regio helpt om ‘irreguliere migratie’ te controleren.
  • Libië: Begin januari deporteerde Libië 613 migranten naar Niger (The Guardian).
  • Turkije: Sinds de val van Assad keerden al meer dan 30.000 Syriërs terug naar Syrië (Al Jazeera). De Turkse overheid heeft maatregelen genomen om vrijwillige terugkeer te bevorderen.
  • Syrië: Het land is na de machtsovername door HTS wel vrijer, maar nog niet veilig: vluchtelingen hebben bescherming nodig. Veiligheid, vrijwilligheid en duurzaamheid moeten boven alles gaan (The New Humanitarian).
  • Gaza: Tussen hoop en vrees na fragiele wapenstilstand temidden van enorme humanitaire nood en verwoesting (The New Humanitarian). 

Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht. 

Juridische en achtergrondinformatie

Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.  
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl 

Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum. 
De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com. 

Uitgelicht: 

UPdate 2025, nr 1: Op 24 en 30 december zijn de ontwerpregelingen voor de Asielnoodmaatregelen wet en het Tweestatusstelsel gepubliceerd met de bijbehorende memories van toelichting. Deze ontwerpregelingen liggen nu voor bij de Afdeling Advisering van de Raad van State. Mogelijk worden de voorstellen na het advies nog aangepast (of ingetrokken). Daarna zal het voorstel naar de Tweede Kamer gaan. 

Agenda: 

Kerk in Actie start actie voor kerken in het Midden-Oosten 

Kerken in het Midden-Oosten staan onder druk, maar spelen een onmisbare rol in het bieden van noodhulp, bestaanszekerheid en het werken aan vredesopbouw. Met de actie ‘Versterk de kerk - bouwen aan vrede in het Midden-Oosten’ ondersteunt Kerk in Actie kerken in Libanon, Israël, Palestina, Syrië en Egypte. Door hun centrale plek in de samenleving kunnen zij snel hulp bieden en voor de lange termijn bijdragen aan meer onderling begrip. Lees meer: