Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Tijdelijk een predikant nodig?

Gemeenten kunnen de inzet van een tijdelijk predikant als volgt regelen.

Predikant tijdelijk werkzaam - korter dan 2 jaar

Een gemeente kan behoefte hebben aan een predikant voor met name vervangingswerk. Denk daarbij aan vacaturetijd, langdurige ziekte of zwangerschapsverlof. Het gaat dan in het algemeen om het reguliere predikantswerk gedurende een relatief korte periode, namelijk maximaal 2 jaar. Na 2 jaar kan er nog eenmaal met 2 jaar verlengd worden met toestemming van het BMCV.

1. Structurele hulpdiensten door een (emeritus-)predikant of een proponent

Per 1 juli 2021 houdt de regeling voor tijdelijke aanstellingen eveneens in dat de gemeente voor maximaal twee jaar aan een proponent of (emeritus-)predikant een rechtstreekse opdracht kan verstrekken tot het verrichten van structurele hulpdiensten. Dit kan voor vervangingswerk of voor de uitvoering van een bepaald project waar de predikant voor gevraagd is. Met instemming van het breed moderamen kan de opdracht na 2 jaar met nog eens maximaal 2 jaar verlengd worden. De uitbetaling van het traktement verloopt via de centrale kas predikantstraktementen. In verband met de tijdelijkheid van de hulpdiensten betaalt de gemeente een opslag op de bezettingsbijdrage.

2. Ambulant predikant

De mobiliteitspool van de dienstenorganisatie kan ook helpen bij het aanstellen van een tijdelijke predikant, de zogenaamde ambulant predikant. Een ambulant predikant werkt tijdelijk in een gemeente voor vervangingswerk, bijvoorbeeld in vacaturetijd of bij langdurige ziekte. Dat beslaat een deel van het reguliere predikantswerk (pastoraat, crisispastoraat, eredienst, kringwerk), in de regel voor maximaal 20 uur per week. Ambulant predikanten hebben ervaring in het gemeentewerk, zijn flexibel en weten snel thuis te raken in een gemeente. 

Meer informatie over de ambulant predikant

3. Predikant vanuit een andere gemeente

Ook is detachering van een predikant vanuit een andere gemeente mogelijk. Dit kan alleen binnen de werktijd van de betreffende predikant in de eigen gemeente. Ook voor deze vorm van structurele hulpdiensten geldt een maximum duur van 2 jaar, met toestemming van het breed moderamen van de classis te verlengen tot maximaal 4 jaar. In dit geval betaalt de inlenende gemeente de predikantslasten naar rato aan de uitlenende gemeente (alleen de bezettingsbijdrage, dus zonder opslag voor de tijdelijke dienst).

Predikant beroepen op tijdelijke basis - langer dan 2 jaar

De situatie in de gemeente kan zodanig zijn dat het niet mogelijk of gewenst is om een predikant voor onbepaalde tijd te beroepen. In dat geval is, met toestemming van het breed moderamen van de classicale vergadering en een solvabiliteitsverklaring van het classicale college voor de behandeling van beheerszaken, een beroep op tijdelijke basis mogelijk. Deze tijdelijke dienst is voor bepaalde tijd, minimaal 2 jaar. Ook een proponent kan beroepen worden op tijdelijke basis, het minimum is dan 3 jaar en het maximum 5 jaar.

Mogelijkheden voor een ambulant predikant

De mobiliteitspool van de dienstenorganisatie kan gemeenten van advies voorzien als het gaat om het inzetten van een ambulant predikant. Neem contact op via arbeidsbemiddeling@protestantskerk.nl of bel 030 1880 880.