Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Diaconale roeping & Duurzaamheid

In de kerkorde staat dat het ‘bevorderen van de zorg voor het behoud van de schepping’ onderdeel is van de diaconale roeping. (Ord. 8 art. 3.1) Onderstaande stappenplan ondersteunt jouw diaconie bij het vormgeven aan die roeping. 

Stappenplan - Behoud van de schepping 

Hierbij een stappenplan dat bestaat uit de volgende stappen:

  1. Basiskennis op orde & gezamenlijk gedragen verlangen
  2. Analyse van de context & van wat er nodig is
  3. Keuzes maken & uitvoeren
  4. Samen aan de slag

Het volgen van deze stappen, zorgt ervoor dat je als diaconie weldoordacht aan de slag gaat. 

1. Basiskennis op orde & gezamenlijk gedragen verlangen

Feiten en cijfers over duurzaamheid

Schade aan de schepping 
Sinds de industriële revolutie zijn we de aarde steeds meer gaan zien als een voorraadkamer waar we onbeperkt gebruik van mogen maken. De gevolgen hiervan worden steeds duidelijker: we zien grote schade aan het milieu en een grote afname aan natuurlijk leven. Zo is bijvoorbeeld het aantal wilde dieren wereldwijd tussen 1970 en 2022 met 69% afgenomen. (Living Planet Report (WWF, 2022)  

Het meest urgente probleem van dit moment is de toegenomen uitstoot van CO2, die leidt tot verandering van het klimaat (= het geheel van de weersomstandigheden). Dit leidt bijvoorbeeld tot verlies van bodemvruchtbaarheid, overstromingen, woestijnvorming en het sterven van vele dieren en planten. Ook vele miljoenen mensen wereldwijd lijden onder de gevolgen hiervan. 

Klimaatonrecht 
Klimaatverandering raakt vooral degenen die het minst hebben bijgedragen aan de oorzaak en de minste mogelijkheden hebben zich tegen de gevolgen ervan te beschermen. Ook in Nederland zien we dit, bijvoorbeeld doordat mensen in een huurhuis de gestegen energiekosten niet kunnen betalen en niet de mogelijkheid hebben hun huis energiezuiniger te maken.  

Hoop 
Ondanks de wereldwijde aandacht voor klimaatverandering en veel mooie initiatieven is er nog niet genoeg verandering gekomen: ons gebruik stijgt nog ieder jaar. Earth Overshoot Day geeft jaarlijks aan op welke dag we wereldwijd de grens van duurzaamheid bereiken.

Gezamenlijk gedragen verlangen

Beginnen bij jezelf is spannend, want duurzaamheid komt dan heel dichtbij. Voor je het weet neem je elkaar de maat en kom je in een sfeer van oordeel en tegenstellingen. Daarom is het belangrijk om te starten bij iets wat bij jullie gemeente past.

Kies een concreet onderwerp uit waar gezamenlijke liefde, zorgen, hoop of dromen voor te vinden zijn, en verken duurzaamheid langs dit onderwerp. In de ene gemeente is dit misschien het repaircafé in de wijk, in de andere het steunen van een duurzaam landbouwproject, en weer ergens anders de nieuwe inrichting van de kerktuin. Of misschien wil je de Dankdag voor gewas en arbeid uitgebreid vieren.

Kies iets wat bij de gemeente past als beginpunt voor de hele gemeente. Als je de gedeelde ervaringen rond zo'n concreet onderwerp in verbinding brengt met geloofswaarden en de Bijbel, komen ze soms in een heel nieuw licht te staan. 

Wil je als diaconie de hele gemeente betrekken bij het thema duurzaamheid? Overweeg dan een van de onderstaande activiteiten als aftrap. 

  • proevenpraten.nl: organiseer een bijeenkomst om samen duurzaam eten te ontdekken, te delen en te bespreken. 
  • Micha Cursus - Micha: praktische training om recht te doen, duurzaamheid na te streven en vanuit geloof bij te dragen aan een betere wereld 
  • godindesupermarkt.nl: ontdek de impact van jouw keuzes als consument en hoe geloof richting kan geven aan verantwoord winkelen. 
  • Nodig een spreker uit van GroeneKerken

 


2. Analyse eigen context en bepalen wat nodig is 

Inventariseer wat bij de gemeente past
Breng in kaart wat aansluit bij jouw gemeente om een valse start te voorkomen. Dit kan via een korte enquête na de kerkdienst, in de nieuwsbrief of bij een startactiviteit. Vraag je af:

  • Waar is draagvlak of weerstand voor?
  • Welke kennis/netwerken zijn er?
  • Waar is draagkracht (financieel en qua mensen)?
  • Welke kerkelijke activiteiten hebben te maken met duurzaamheid (bijv. kringloopwinkel, verduurzamen pand)?

Als er weerstand of conflicten zijn, ga persoonlijk in gesprek en toon interesse om inzicht te krijgen en vertrouwen op te bouwen.

Inventariseer wie al bezig is met duurzaamheid
Duurzaamheidsinitiatieven zijn overal: van zwerfvuilacties tot schoolmoestuinen. Breng in kaart welke er al zijn in je wijk, met wie je al contact hebt en overweeg samenwerking. Bedenk of je zelf initiatief neemt, een bestaand initiatief versterkt of een combinatie van beide. Zorg dat je van elkaar weet wat je doet en voorkom overlap.

Inventariseer wat nodig is en wat je te bieden hebt
Kijk niet alleen naar wat er al is, maar ook naar wat er nodig is en wat jullie als kerk kunnen bieden. Hebben lokale initiatieven ruimte nodig? Kan de kerk landbouwgrond of investeerders bieden? Kunnen jullie helpen met vrijwilligers of projecten (zoals groenvoorziening of het maken van egelhuisjes)? Denk creatief en durf kleine dingen te proberen.

3. Keuzes maken en uitvoeren


Duurzaam beleid 

De diaconale roeping is er voor de hele gemeente. De diaconie mag de gemeente daarin ondersteunen en voorgaan. Bij duurzaamheid in het bijzonder zien we dat het thema het hele gemeente-zijn raakt. Van de eredienst tot het jeugdwerk, van gebouwenbeheer tot het beleggingsbeleid en de keuze van de koffie: duurzaamheid speelt in de hele breedte van de kerk. Een diaconie kan vanuit haar diaconale roeping kiezen om het gesprek hierover in de kerkenraad aan te jagen. Denk daarbij aan de verduurzaming van gebouwen, bezittingen, beheer en inkoopbeleid, maar ook aan hoe dit speelt in het jeugdwerk, het pastoraat en de zondagse dienst. Uiteraard doe je dit niet allemaal tegelijk: geef het tijd en prioriteer op basis van draagvlak en mogelijkheden. In het gesprek over het beleidsplan kunnen deze onderwerpen ter sprake worden gebracht en kunnen plannen worden geborgd in beleid. Ook een aparte duurzaamheidsparagraaf is een mogelijkheid.  

Tips over duurzaam beleid 

GroeneKerken

GroeneKerken is een initiatief van Kerk in Actie en de Maatschappij van Welstand. Bij GroeneKerken vindt je inspiratie, bondgenoten en tools om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Je aansluiten is kosteloos en hiermee maak je een keuze om jaarlijks in ieder geval één duurzame stap te zetten die bij jullie past. Is dit een te grote stap of past dit niet bij jullie? Maak dan gebruik van de informatie op de website, in de toolkit en via de gratis nieuwsbrief. (Abonneer je op groenekerken.nl. 

Aan de slag met de zorg voor de schepping 

Er is veel (vaak gratis) materiaal beschikbaar voor kerken die aan de slag willen met duurzaamheid. Hieronder vind je een aantal links naar onze eigen materialen, en materialen van andere organisaties die we warm aanbevelen.