Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Netwerkdag voor proefplekken

Netwerkdagen voor proefplekken

Deze netwerkdagen zijn bedoeld voor teamleden van pioniersplekken, presentieplekken en Kliederkerken. Proefplekken die erop gericht zijn om met mensen die nu niet kerkelijk betrokken zijn samen een community te vormen. 

De netwerkdag vindt twee keer per jaar plaats. Per keer staat er een ander thema centraal. De dag bestaat uit een plenair programma en een aantal rondes met keuzeonderdelen. De programmaonderdelen gaan allemaal over dezelfde thema’s, maar hebben een andere insteek. Ze zijn gericht op kennisoverdracht, inspiratie, ontmoeting of het delen van praktijkverhalen. Als bezoeker kun je hier je eigen route in samenstellen. Ook is er ruimte om elkaar te ontmoeten. Er komen gemiddeld zo'n 200 mensen naar zo'n netwerkdag.

12 oktober - netwerkdag Kerk-zijn vormgeven & doorgaan en delen

Tijdens deze dag worden de volgende workshops aangeboden:

Titel: Let it gooo!
Workshopleider: Iris Lammerts van Bueren (Diaconaal werker bij presentieplek Domkerk Utrecht)
Een praktijkverhaal over de zoektocht naar de balans tussen de verbinding met de christelijke traditie aan de ene kant en de verbinding met de doelgroep en de context aan de andere kant. Kan je je eigenheid vasthouden en toch ook aansluiten bij de doelgroep? Je krijgt voorbeelden vanuit de praktijk en denkt met andere pioniers na over wat dit betekent voor jouw proefplek. 

Titel: Hoe kerkzijn met mensen die zich moeilijk binden?
Workshopleider: Jan Willem de Jong (Pioniersplek de Kwekerij)
Sommige mensen houden ervan om onderdeel van een community uit te maken, anderen niet. Een praktijkverhaal over de uitdagingen die het met zich meebrengt om kerkzijn vorm te geven met mensen die zelf geen behoefte lijken te hebben aan gemeenschapsvorming. Moeten we dit dan eigenlijk wel willen? Je krijgt voorbeelden vanuit de praktijk en denkt met andere pioniers na over wat dit betekent voor jouw proefplek. 

Titel: De reis tot een nieuwe vorm van kerkzijn
Workshopleider: Gerben Huberts (De Protestantse Gemeente Roermond opent haar (kerk)deuren. Met Open Kerk op woensdagmiddag, vier middagen in de week het OntmoetingsCentrum open, de zondagse brunch en Meet & Eat (2x in de maand koken vrijwilligers voor ouderen, alleenstaanden enzovoort).
Een praktijkverhaal over welke factoren tijdens de diverse fases van de pioniersreis (Luisteren, Liefhebben en Dienen, Community Opbouwen, Geloofsleven Ontdekken) van invloed zijn geweest op hoe kerkzijn nu wordt vormgegeven. Hoe zorg je dat je vorm van kerkzijn aansluit bij de mensen uit je netwerk? Je krijgt voorbeelden vanuit de praktijk en denkt met andere pioniers na over wat dit betekent voor jouw proefplek. 

Titel: Opnieuw pionieren?
Workshopleider: Nico van Splunter (Pionier bij o.a. Geloven in BoTu in Rotterdam en pionierbegeleider)
Wanneer je aan het pionieren bent kun je jezelf de vraag stellen 'wie zijn hier nu niet?'. We zeggen dat iedereen welkom is, echter komt vaak niet iedereen. Er kan een verlangen ontstaan om opnieuw te gaan pionieren en in contact te komen met nieuwe doelgroepen. Je krijgt voorbeelden vanuit de praktijk en denkt met andere pioniers na over wat dit betekent voor jouw proefplek. 

Titel: Onze plek innemen in het lokale kerkmozaïek
Workshopleider: Peter den Hoedt (Peter coördineert namens het landelijk team pionieren de ontwikkeling van online leermodules voor proefplekken)
Als proefplek sta je niet op jezelf. Je bent onderdeel van het lokale kerkmozaïek. Allerlei verschillende vormen van kerkzijn die naast elkaar bestaan, maar soms moeite hebben om elkaar te begrijpen. Een praktijkverhaal over de uitdagingen en kansen als proefplek in het lokale kerkmozaïek. Je krijgt voorbeelden vanuit de praktijk en denkt met andere pioniers na over wat dit betekent voor jouw proefplek.

Titel: Leiderschap overdragen
Workshopleider: Martijn de Jong (Pionier bij Geloven in Spangen in Rotterdam)
Wanneer de proefplek zich doorontwikkelt, kan het zijn dat er nieuw leiderschap nodig is. Dit kan zijn omdat de plek groeit, in een nieuwe fase komt, of omdat de huidige pionier vertrekt. Naar aanleiding van een voorbeeld uit de praktijk denk je met andere pioniers na over wat dit betekent voor jouw proefplek.

Titel: Inspiratiesessie: Lessen vanuit interculturele proefplekken
Workshopleider: Hans Euser (Pionier bij ICF Veenendaal en BLEND Bloemhof Rotterdam)
De culturele diversiteit in de pioniersbeweging is groter dan in bestaande kerken. Welke factoren zijn remmend en helpend bij het vormgeven van een cultureel diverse proefplek? En wat hebben pioniers nodig om te groeien in een interculturele benadering? Hans Euser heeft in het voorjaar van 2024 onderzoek gedaan naar dit thema en zal zijn bevindingen delen. Er is ruimte om met andere pioniers te reflecteren op je eigen praktijk.

Titel: Gemeenschapsvorming met nooit- en ooitkerkelijken
Workshopleider: Marinka Verburg (Promoveerde in februari 2024 aan de Protestantse Theologische Universiteit)
In proefplekken streeft men ernaar om mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te laten komen. Lukt dat ook daadwerkelijk in jouw initiatief? Waarom wel of niet? Wie zijn de (verschillende typen) deelnemers? En: wat is de invloed van de verschillende typen deelnemers op het proces van (geloofs)gemeenschapsvorming? Marinka Verburg presenteert in deze workshop een kader dat zij in haar promotieonderzoek ontwikkelde. Dit kader helpt om scherp na te denken over deze vragen. We gaan ontdekken hoe dit kader inzichten kan opleveren om ons in de alledaagse praktijk verder te helpen in de verdere ontwikkeling van de (geloofs)gemeenschap in onze proefplek! 

Titel: Stug doorgaan
Workshopleider: Peter Huijser (Jarenlang ervaring in een traditionele wijkgemeente met een missionair-diaconaal project voor alle leeftijden. Is nu pionier bij Het Anker in Ridderkerk-Bolnes. Deze staat midden in de samenleving, maaltijden zijn belangrijk en er is een jonge geloofsgemeenschap ontstaan. In juni is er voor het eerst gedoopt en we bezinnen ons op dit moment op het Heilig Avondmaal.)
Tijdens het pionieren kunnen er regelmatig momenten zijn dat je geneigd bent om het bijltje erbij neer te gooien. Om allerlei redenen kan de ontwikkeling van een proefplek soms pittig zijn. Hoe houdt je het zelf vol en hoe zorg je dat allerlei randvoorwaarden voor continuïteit van je proefplek aanwezig blijven? 

Titel: Omgaan met crises
Workshopleider: Wout Schonewille (Wout werk als adviseur, coach en trainer in kerken en pioniersplekken)
Bij ontwikkeling van een proefplek is de kans groot dat vroeg of laat een crisissituatie doormaakt als plek. Waar moet je rekening mee houden en hoe ga je ermee om als er gedoe is? Wat vraagt dit van jou en je team? 

Titel: In beweging blijven door te delen
Workshopleider: Taco Koster (Taco Koster in betrokken bij de interculturele pioniersplek House of Joy in Nieuw-Vennep. Deze ontmoetingsplek voor statushouders is tijdens corona ook op een tweede plek van start gegaan, in een ander dorp: een spannende manier van delen)
Er is meer dan de ontwikkeling van je eigen proefplek. Je bent deel van een beweging. Maar zonder 'delen' stopt de beweging. Je kunt delen door met anderen lessen te delen vanuit jouw praktijk, door een concept elders te helpen toepassen of vanuit jouw kerkplek weer een nieuwe proefplek te starten. Hoe deel jij?

Titel: Mini-retraite
Workshopleider: Nynke Dijkstra (Predikant met pastoraal hart voor pioniers, werkzaam geweest in team missionair van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.)
De pioniersreis gaat niet altijd vanzelf. Je kunt weleens vastlopen, je leeg voelen of opgebrand zijn. Daar willen we stil bij staan. We luisteren naar elkaar, bemoedigen elkaar en vuren elkaar aan. Er is ruimte voor stilte, gebed, een gesprek, rituelen.

Aanmelden voor deze netwerkdag

Volgende netwerkdagen

  • 8 maart 2025: Haalbare missie & Contextgevoelige communicatie
  • 4 oktober 2025: Luisteren & Liefhebben en Dienen

 

Protestantse Kerk