Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

5 redenen om ambulant predikant te worden (of er een in dienst te nemen)

Wil je graag een plaatselijke gemeente dienen zonder daar direct jarenlang aan verbonden te zijn? Als ambulant predikant word je ingezet als een gemeente even geen eigen predikant heeft.

Ambulant predikant

Sinds een paar jaar beschikt de mobiliteitspool over een groot aantal predikanten waar een gemeente gebruik van kan maken als ze even geen predikant heeft, bijvoorbeeld in vacaturetijd of bij ziekte van de predikant. Een ambulant predikant is geen interim-predikant die veranderingsprocessen in een gemeente begeleidt. Een ambulant predikant doet de reguliere werkzaamheden, met de nadruk op pastoraat en voorgaan in de dienst, tot er een nieuwe gemeentepredikant is.

5 redenen

Waarom zou je ambulant predikant willen worden? Dat kan niemand beter vertellen dan de ambulant predikant zelf. 5 redenen op een rij.

1. In een andere gemeente werkzaam zijn kan verfrissend en inspirerend werken, en verbreedt je blik.
David Schiethart heeft al wat plekken vervuld als ambulant predikant. “In een korte tijd zie ik nu verschillende gemeenten langskomen. Je bent ergens net lang genoeg om het ‘DNA’ van de plek te ontdekken, en wat er speelt. Je ontwikkelt een fijngevoeligheid voor situaties, die ik echt als heel verrijkend ervaar.”

2. Het ambulant predikantschap kan een impuls geven aan je loopbaan als predikant.
Leonard van Wijk werd ambulant predikant nadat hij 15 jaar uit het gemeentewerk weg was geweest en het bevalt hem uitstekend. “Een goede match is wel belangrijk, die heeft onder meer te maken met de geestelijke ligging van de gemeente en de bereikbaarheid ten opzichte van je woonplaats. En het is belangrijk dat over en weer de verwachtingen goed worden doorgesproken, en wordt vastgelegd wat je wel en niet doet in de beperkte tijd die je hebt.”

3. Je blijft een voorbijganger en dat geeft lucht.
Mirjam Vermeij raadt het elke predikant aan eens een tijdje ambulant aan het werk te zijn. “Je moet prioriteiten stellen en je eigen rol wordt gerelativeerd. Je raakt natuurlijk betrokken bij een gemeente, maar - en dat geeft ook lucht - je blijft een voorbijganger. Daardoor kun je met wat meer afstand naar een gemeente kijken, en wat meer een coachende en adviserende rol op je nemen.”

4. Je zorgt voor rust in de gemeente.
De ambulant predikant zorgt ervoor dat het werk in de gemeente gewoon doorgaat. Marije Soethout sprong in de Protestantse Gemeente Nijmegen in. “Het is belangrijk flexibel te zijn en gericht te kijken naar waar de nood is in de gemeente. Wat is nu nodig, op dit moment, op deze plek?” 

5. Welkome aanvulling op je deeltijdbaan.
Voor een predikant met een deeltijdgemeente of een andere deeltijd werkkring kan het ambulant predikantschap een welkome aanvulling vormen.

Vice versa

En waarom zou je als gemeente een ambulant predikant in dienst nemen?

“Het kan, als een gemeente al wat langer vacant is, heel fijn zijn om weer een ‘gezicht’ te hebben”, is de ervaring van Philip van Wijk. “Bovendien heb je met een ambulant predikant weer even het hele pakket in huis: van pastoraat tot catechese. Samen stem je af welke zaken prioriteit hebben.” 

Ontzorgen

Het inzetten van een ambulant predikant kan behoorlijk ontzorgen, weet Nelleke Drop van de mobiliteitspool, waar meer dan 100 ambulant predikanten aan verbonden zijn. Zij zijn stuk voor stuk ervaren en voorbereid op een tijdelijke aanstelling. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)