Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

5 x kerstideeën uit het land

Deze week vieren we Kerst: de geboorte van Christus. Waar coronamaatregelen het normale kerkleven behoorlijk verstoren, lukt het gemeenten opnieuw om met hoopvolle initiatieven te komen. 5 kerstideeën.

Adventskalender via WhatsApp 

Dit jaar maakt de Protestantse Kerk Amsterdam samen met Holy Hub een Adventskalender via WhatsApp, waarin we samen uitkijken naar kerst. Met kerstwensen, gedichtjes en muziek, maar ook door om te kijken naar een ander. En natuurlijk mag het kerstverhaal, verteld door spoken word artiest Amara van der Elst en voormalige redactrice-nieuwslezeres Noraly Beyer niet ontbreken. 

Kerstgroet van de kerken op Ameland

In de twee weken voor Kerst wordt op Ameland huis-aan-huis een bijzondere kerstgroet bezorgd. Deze groet is afkomstig van de drie kerken van het eiland en gaat vergezeld van een bijzondere candle bag met daarop een handgestempelde vuurtoren. Daarin kan een (elektrisch) lichtje geplaatst worden. De kerstgroet vertelt: Laat je omringen door het licht in alle dingen! Ieder jaar versturen de drie kerken op Ameland een kerstgroet, maar dit jaar is extra uitgepakt met een klein kerstgeschenk, in de vorm van een geïmpregneerde candle bag. Een warm gebaar in deze coronatijd. Het geheel is bedacht en ontworpen door Bastiaan Kobes en Marjanne Alblas. Een kleine groep vrijwilligers uit alle drie de kerken heeft de kerstgroeten ingepakt: het is prachtig dat er – op afstand – zo samengewerkt kon worden.

Op weg naar kerst 2021

Op weg naar kerst hebben jeugdwerker Nienke van der Heiden en dominee Werner Pieterse van de Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert, drie korte films gemaakt. Al jaren vertellen zij Bijbelverhalen aan schoolklassen. Vooral bij verhalenmiddagen in de kerk en tijdens kerst- en paasvieringen, maar sinds het begin van de corona periode ook via filmpjes die in de klassen vertoond kunnen worden. Dit jaar vertellen zij het kerstverhaal in drie delen – het verhaal van de wijzen, van de herders en van Jozef en Maria. Passend in deze tijd, maar trouw aan het verhaal van Lucas en Mattheüs. De verhalen zijn gemaakt voor kinderen vanaf groep 5. Ze zijn te gebruiken op school, in de kerk, of gewoon thuis.

Kerstfilm 'Terug naar Nazareth 2.0'

Op zaterdag 18 december presenteert stichting Hart voor Barendrecht de verbeterde versie van de Kerstfilm van vorig jaar onder de naam ‘Terug naar Nazareth 2.0’. Het verhaal is gelijk gebleven: Timmerman Jozef krijgt in zijn werkplaats in Nazareth dorpsbewoner Jedidja op bezoek. Jedidja vraagt aan Jozef waarom ze zo lang wegbleven. Jozef en de hoogzwangere Maria gingen op weg naar Bethlehem voor een volkstelling, maar het duurde jaren voor ze terugkwamen. Dan begint Jozef te vertellen. Jedidja raakt onder de indruk en blijft doorvragen. Door de vertelling te illustreren met korte flashbacks en muziek kwamen herkenbare elementen van de Kerstwandeling ‘Bethlehem in Barendrecht’ in de film terecht.

Kerstwoordzoeker in Hasselt

Leden van de Protestantse Gemeente Hasselt zetten rond kerst een Kerstwoordzoeker uit voor alle kinderen. Van zaterdag 18 december t/m zondag 29 december worden in verschillende straten in het centrum van Hasselt posters met een woord en een cijfer opgehangen. Het woord dat gevonden is schrijven de kinderen dan op hun kaart. Als alle woorden gevonden zijn komt er een mooie boodschap op de kaart te staan. De kaart kan dan bij iemand door de brievenbus gedaan worden.

5x op 7 december 2021


Digitale adventskalender ‘Lichtjes van hoop’ in Dronten

Als de oma van dominee Karolien Zwerver kort na de oorlog in staat was een sprankje hoop mee te geven aan een ander, dan moet dat in de huidige pandemietijd ook lukken. Vanuit die gedachte ontstond de digitale adventskalender van de Protestantse Gemeente Dronten die vanaf 1 december online staat. “Bij ons geen chocolaatjes achter een luikje, maar elke dag een lichtpuntje van hoop.”

Ook het tv-programma ‘Petrus in het land’ besteedde aandacht aan deze adventskalender.

Adventskalender op de kerkgevel in Joure en Oudehaske

Deze adventsperiode prijkt op de voorgevel van de dorpskerk in Oudehaske de grootste adventskalender van Nederland. Een uniek en prachtig initiatief dat enkele jaren geleden door de Doopsgezinde Gemeente Joure is opgestart.

Vanaf dit jaar krijgt dit initiatief navolging in Oudehaske: een samenwerkingsproject van de Haskeroordgemeente met beide basisscholen. Een nieuwe, laagdrempelige manier om naar Kerst toe te leven en eens op een andere wijze naar dit feest te kijken: als een feest van hoop, vriendschap, vrijheid en vrede. De leerlingen van beide basisscholen hebben tekeningen gemaakt over de vier genoemde thema’s van de adventsperiode. 

De predikanten van beide gemeenten, de doopsgezinde ds. Cor Nijkamp en de protestantse ds. Jan Finnema, hebben voor elke dag korte teksten verzameld die via e-mail aan belangstellenden kunnen worden toegezonden.

Online adventsproject ‘Het mysterie’ in Groningen

Tirtsa Liefting, predikant van de protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk in Groningen, deelt graag het project 'Het Mysterie: een vertelling onderweg naar Kerst'.

“Dit project is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jostein Gaarder. Dit boek vertelt het verhaal van het jongetje Joachim die een bijzondere adventskalender vindt. Iedere dag dat hij een luikje open maakt valt er een stukje papier uit. Een stukje papier met een een deel van het spannende verhaal van Elizabeth. Zij reist door de tijd en door Europa, van het heden in Noord-Europa tot het jaar nul in Betlehem. 

Net zoals Joachim iedere dag de kalender opent, is er van 1-24 december een nieuw deel van het verhaal. Wij hebben deze verhalen opgenomen in het torentje van de Nieuwe Kerk, zodat er iedere dag een nieuwe aflevering beschikbaar kwam. 

Daarnaast hebben we gewerkt aan een doe-het-zelfpakket, met ideeën om zelf een adventskalender te maken. Daarbij zitten afbeeldingen/tekeningetje van de figuren die ook op Joachims kalender staan. Deze kunnen in de adventskalender worden gestopt en vervolgens na het openen ingekleurd worden.”

Teken van hoop in Bleiswijk

In het weekend van 10-12 december krijgen alle gemeenteleden van de Open Hof in Bleiswijk een bloembol en een mooie kaart bezorgd. Gerda Stougie: “In deze tijd van donkerte, waarin we weer meer aan huis gekluisterd zijn, kunnen we wel een teken van hoop gebruiken. Hoop dat het na de nacht weer dag wordt, na de winter lente, na duisternis licht. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om even met iedereen een praatje aan de deur te maken. Het is mooi om te merken hoeveel gemeenteleden enthousiast zijn om een aantal attenties te bezorgen. Een klein lichtpuntje, waar ik dankbaar voor ben.”

Iedere dag een ander lied van lutherse kerken wereldwijd

Tijdens de adventsperiode leven lutherse kerken wereldwijd toe naar het kerstfeest door adventshymnes en kerstliederen te zingen. Gezamenlijk vormen zij een internationale zingende gemeenschap in het project Hymns of Advent and Christmas, dat wordt georganiseerd door de Lutherse Wereldfederatie. De Nederlandse lutheranen waren op 2 december te horen.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)