Pijl naar links Terug naar thema Nieuw Kerkelijk Peil
Het onderzoek Nieuw Kerkelijk Peil laat gemeenten nadenken over hun toekomst vanuit het perspectief van wat ze in huis hebben. Het werkboek ‘Toekomstgericht gemeente-zijn’ helpt gemeenten om met behulp hiervan een pad uit te zetten naar de toekomst.
De toekomst van de gemeente houdt veel kerkenraden bezig. De zorg vanwege krimp kan moedeloos maken en tot verkramping leiden. Met het onderzoeksinstrument Nieuw Kerkelijk Peil gaan gemeenten de toekomst in met een ander perspectief.
Tijdens de vergadering van de generale synode vertelden drie gemeenten - Amsterdam, Steenwijk en Maas-Heuvelland - hoe zij kerkgebouwen openhouden doordat ze met lef aan de slag zijn gegaan.
Een interim-predikant voorziet in een behoefte, ziet ds. Pieter van Winden. “Er zijn gemeenten die ergens mee worstelen waar ze zelf niet goed uitkomen. Een deskundige, betrokken buitenstaander kan dan uitkomst bieden.”
De toekomst van de gemeente is een terugkerend punt op de kerkenraadsagenda. Vaak gaat het dan over ervaren tekorten wat betreft menskracht en financiën. Het onderzoek Nieuw Kerkelijk Peil laat gemeenten nadenken over hun toekomst vanuit het perspectief van wat ze in huis heeft. Bartjan Pennink, gemeentelid van de Protestantse Gemeente Appingedam: “Er komt zo echt iets op gang dat past bij hoe wij gemeente willen zijn.”
De brochure ‘Speelruimte gezocht’ stimuleert gemeenten om op een zinvolle manier naar de mogelijkheden van het eigen kerkgebouw te kijken. Scriba René de Reuver: “De centrale vraag is: hoe kunnen onze kerkgebouwen worden ingezet als instrument voor toekomstgericht kerk-zijn?“
Het strategisch beleidskader is op vrijdag 29 januari 2021 vastgesteld door het moderamen na het peilen van de mening van de generale synode. Tijdens de buitengewone moderamenvergadering die vrijdag digitaal plaatsvond kon het beleidskader rekenen op groot draagvlak onder synodeleden. Er is veel enthousiasme over de toekomstgerichte beweging die de Protestantse Kerk, en dus ook haar dienstenorganisatie, wil inzetten. Men erkent de urgentie van deze beweging.
Met de visienota ‘Van U is de toekomst’ zet de Protestantse Kerk een nieuw perspectief neer voor de richting die de kerk de komende jaren inslaat. Met een duidelijke gerichtheid op gebed, de lokale oecumene en een leven lang leren als gelovige. Bijna de voltallige generale synode kan zich hierin vinden en schaart zich achter de nieuwe visie.