Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Eerste paasgroetenkaarten uitgereikt in gevangenis Zwolle

“Alleen al de inzet van al die mensen.” Gedetineerden zijn diep onder de indruk van alle bemoedigende groeten die gemeenteleden uit het hele land speciaal voor hen schreven. Moderamenlid Jonathan Stam reikte de eerste kaarten uit in drie palmpasendiensten in de penitentiaire inrichting in Zwolle.

Het is al jaren een traditie: in kerkdiensten in gevangenissen in heel Nederland worden in de diensten rond Palmpasen en Pasen paasgroetenkaarten uitgereikt. De penitentiaire inrichting in Zwolle had op zondag 24 maart de primeur: in drie achtereenvolgende diensten reikte Jonathan Stam namens het moderamen van de generale synode kaarten uit aan gedetineerden. 

Van het donker naar het licht

Dat de gevangenis in Zwolle de eerste is waar de paasgroeten worden overhandigd, is geen toeval. De afbeelding op de voorkant van de kaart van dit jaar is geschilderd door een vrouwelijke gedetineerde in deze gevangenis. Op de afbeelding is een riviertje geschilderd met links een donker, onheilspellend landschap. Aan de rechteroever van het water is juist veel groen, licht, en een stralend vergezicht. Op de brug over het riviertje staat Jezus. Hij wenkt de mensen links: ‘Ga mee! Kom van het donker naar het licht!’

Losgeld betalen

Diaconaal pastor Maaike Broeksema heette de gedetineerden in Zwolle hartelijk welkom in de dienst. “We zijn hier vandaag omdat het Palmpasen is, het begin van de laatste week van Jezus voor Hij aan het kruis voor ons stierf.” Daarna vroeg ze een gedetineerde de paaskaars aan te steken. “Het licht is een teken dat onze Heer Jezus leeft. Hij heeft de dood overwonnen”, vertelde ze erbij. In haar overdenking verhaalde Broeksema over Jezus die naar Jeruzalem komt op een ezel. Iets wat je niet van een koning verwacht. “Hij kwam de stad binnen op ooghoogte van mensen, een teken dat Jezus heel dicht bij mensen wil komen. Door zijn dood heeft Hij voor ons het losgeld betaald.” 

Alle diensten werden feestelijk opgeluisterd door muziekband Trinity. Dat maakte het voor de gedetineerden een klein feestje. Van ‘Amazing grace’ - door leadzanger Elbert Smelt ‘het volkslied van de hemel’ genoemd - tot ‘Ik wens jou’, er werd in de hele zaal zacht meegezongen en zelfs meebewogen.

Een kaart voor mijn moeder

In de afgelopen weken schreven gemeenteleden van protestantse gemeenten in het hele land paasgroeten voor gedetineerden. Daardoor konden er dit jaar bijna 35.000 kaarten aan gedetineerden in het hele land overhandigd worden. Jonathan Stam overhandigde in deze kerkdiensten kaarten aan de gedetineerden in Zwolle. Hij las een groet voor die iemand uit het land heeft geschreven. “Je bent in onze gedachten. Houd moed, je wordt niet vergeten.” Dat voelt als een bemoediging, vertelden gedetineerden na de dienst. “Alleen al de inzet van al die mensen”, zei de een. Een ander kon de afbeelding op de voorkant enorm waarderen en vertelde dat hij de kaart straks op zijn celmuur gaat hangen. De extra kaart met postzegel voelt voor velen als een cadeautje. “Nu kan ik mijn kinderen een kaart sturen”, vertelde een van de gedetineerden dankbaar. Een ander heeft ook een mooie bestemming: “Deze kaart is voor mijn moeder.” 

Samen kerk

Dominee Frank, ook geestelijk verzorger in deze gevangenis, sluit de diensten af met gebed. Hij dankt namens iedereen in de zaal voor de kaarten die vandaag ontvangen werden. “Deze blijken van medeleven van buiten laten zien dat er mensen zijn die aan ons denken. En wij denken vandaag ook aan anderen die we moeten missen. Samen zijn we Gods kerk.”

Paasgroetenactie 

De paasgroetenactie is een jaarlijkse actie van de Protestantse Kerk in Nederland, samen met KokBoekencentrum, stichting Epafras en het protestants justitiepastoraat. Meer informatie op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie.

Lees ook:

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)