Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Geef zondag in je kerkdienst aandacht aan ‘Nooit meer Auschwitz’

Op zondag 28 januari is de Nationale Holocaust Herdenking. Dat is een dag na de bevrijdingsdatum van Auschwitz, het universele symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Scriba René de Reuver roept gemeenten op om in de kerkdienst aandacht te geven aan ‘Nooit meer Auschwitz’. 

Op 1 november 2005 heeft Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, 27 januari 1945, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, uitgeroepen tot The Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is het universele symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. 

Ook in Nederland vindt elk jaar deze herdenking plaats. Het Nederlandse Auschwitz Comité Amsterdam organiseerde dit jaar voor de twintigste keer, samen met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Sociale Verzekeringsbank Amsterdam, de 'Nooit meer Auschwitz’-lezing in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. 

De lezing maakte grote indruk op mij. Dit jaar werd deze verzorgd door dr. Nikita Petrov, vicepresident van het onderzoekscentrum van Memorial, een instituut dat als burgerbeweging is ontstaan in de tijd van de Russische Glasnost. Andrei Sakharov heeft zich er volop voor ingezet. Memorial heeft stem gegeven aan de vele duizenden onschuldige burgers die slachtoffer geworden zijn van het meedogenloze sovjetregime onder Stalin. Memorial benoemde het onrecht dat is gepleegd. Ook het kwaad werd benoemd. Het gaf de vele slachtoffers weer gezicht en naam. Onder president Poetin is Memorial verboden. Hij typeerde Memorial als staatsgevaarlijk. Binnenkort gaat dr. Petrov weer terug naar Rusland. Hoe het hem daar zal vergaan is de vraag… 

The National Memorial Day wordt komende zondag afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking bij het spiegelmonument in het Amsterdamse Wertheimpark. Eeuwout Klootwijk,  Wetenschappelijk Beleidsmedewerker Kerk en Israël bij de dienstenorganisatie, zal namens de Protestantse Kerk hierbij aanwezig zijn. Laten we zondag in onze kerkdiensten aandacht geven aan ‘Nooit meer Auschwitz'.

Scriba ds. René de Reuver

De Nationale Holocaust Herdenking vindt plaats op 28 januari 2024 en is vanaf 23:21 uur te zien op NPO1.Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)