Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

‘God stuurde mij de gevangenis in’

In de gevangenis kreeg ex-gedetineerde Chris bezoek van vrijwilliger Jan van Gevangenenzorg. “Hij heeft me moed gegeven om door te gaan." Als gedetineerde staat niet alleen jouw leven op zijn kop, maar zeker ook dat van je naaste familie, zelfs ná je vrijlating. Gevangenenzorg Nederland biedt kerken de mogelijkheid bemoedigingspakketten naar deze families te sturen.  

Wiet verkopen

Chris groeide op in de Randstad binnen een welvarende en kerkelijk meelevende familie. Zijn vader had een eigen onderneming en was vaak van huis. Als hij thuis was, voedde hij zijn kinderen met harde hand op. Chris woonde afwisselend thuis met de au pair en zijn ziekelijke moeder, of hij was bij zijn oma met wie hij een goede band had. Hij had familie die zich met nette zaken bezighield, maar ook een neef die met zijn theehuis - annex coffeeshop - in een andere wereld leefde. Die neef schakelde hem in om wiet te verkopen. Dat ging Chris verbazingwekkend goed af. Maar op zijn achttiende jaar overleed zijn oma en dat verlies kwam hard aan. Voor Chris was dit het moment het geloof de rug toe te keren. Ook met school stopte hij, zonder een diploma te hebben. Hij begon een theehuis, nam er vervolgens nog drie over en startte later met de productie van MDA-pillen. Hij verdiende tonnen en leefde er goed van, vertelt hij met onverholen trots.

‘Geliefd kind’

En toen ging het fout: het drugslab werd ontdekt en opgerold. Chris werd opgepakt en ging voor dertig maanden achter slot en grendel. “In de gevangenis vroeg ik om de justitiedominee. Ik deed net alsof ik weer wilde gaan geloven.” Maar dat pakte heel anders uit. Zijn stem breekt en de tranen zitten hoog als hij erover vertelt:  “De dominee wees naar mij: ‘Toen jij in de baarmoeder zat, was God erbij. God houdt van jou. Je bent zijn geliefde kind.’ Toen wist ik dat ik God niet in de mailing kon nemen.” 

Alles kwijt

In die tijd hoort hij van Gevangenenzorg en hij neemt contact op. “Ik had niemand die me kon helpen. Je weet niet wat het is om vast te zitten. Ik was alles kwijtgeraakt, mijn vrouw, mijn familie, mijn bezittingen, heel mijn leven.” Al snel kwam Jan, vrijwilliger bij Gevangenenzorg, op bezoek. Chris: “De eerste keer was ik heel zenuwachtig. Ik dacht: ‘Wie is er nou zo gek om naar de bajes te komen om met mij te praten? Mijn eigen kinderen komen niet eens.’ 

“Jan heeft me gered”, benadrukt Chris en hij legt graag uit hoe. “Hij heeft me moed gegeven om door te gaan. Om stappen te maken in het geloof en in de goede wereld. Hij gaf moed door er elke keer voor mij te zijn, echt voor mij. En door de rust en de liefde die hij uitstraalde. Ik heb ervaren dat er van me gehouden werd buiten de bajes, hoe dan ook. Jan was als een vader, broer en familie in één. Begripvol, liefdevol, met een luisterend oor en zonder oordeel. Ik ben zo dankbaar dat ik deze man heb mogen leren kennen, voor Gevangenenzorg en alles eromheen.”

God ontmoet

Inmiddels is Chris vrij, met een enkelband. Hij heeft in de gevangenis God ontmoet. Hij heeft er veel geleerd, ook over zichzelf. Dat betekent niet dat nu al zijn problemen zijn opgelost. Nog elke nacht keren de beelden terug van de liquidaties van een maat, van de marteling van hemzelf. “Ik heb zoveel mensen pijn gedaan. Ik ben er verantwoordelijk voor dat zoveel mensen drugs zijn gaan gebruiken.”  

Chris en zijn vriendin hebben het nu financieel niet breed. “Na de keuze voor God begint het pas. De verleidingen zijn er.” Hij leeft samen met zijn vriendin van een uitkering. Toen het een keer fout dreigde te gaan, en Chris op het punt stond verkeerde keuzes te maken, voelde hij letterlijk de hand van God op zijn schouder. Hij werd tegengehouden. “Er is altijd voor mij gebeden, door mijn moeder, mijn oma, mijn tantes. God laat niet los, anders was ik er al niet meer geweest. Het zaadje was geplant. God hoefde het alleen nog maar water te geven.” 

Bemoedig ex-gevangenen  

De meeste ex-gevangenen hebben het niet makkelijk na hun vrijlating. Daarom biedt Gevangenenzorg Nederland kerken de mogelijkheid om ex-gevangenen te bemoedigen met een bemoedigingspakket. Met dit pakket krijgen kerken de kans om gevangenen te laten ervaren dat ze worden gezien, om hen iets te laten voelen van Gods liefde.

In een pakket kunnen producten voor de uitzet, voor de persoonlijke hygiëne, creatief materiaal, een christelijke attentie en nog meer zitten. De inhoud van het pakket is altijd maatwerk, afgestemd op de behoefte van de ex-gevangene. Bij elk pakket kan de gemeente 5 kaarten met een bemoedigende tekst toevoegen. Zo weet de ex-gevangene zich echt gezien! Uitgebreide informatie lees je in deze factsheet

Meer informatie en pakket aanvragen

Lees ook:



Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)