Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ideeën voor startzondag - materialen op een rij

Het jaarthema van de Protestantse Kerk 2022/2023 is 'Aan tafel! - Van de Maaltijd van de Heer tot de tafel van verbinding'. Het kerkelijke seizoen begint in veel gemeenten met een startzondag. Ook dit jaar zijn er op de site van de Protestantse Kerk weer diverse ideeën en materialen bij dit thema te vinden.

Wat is startzondag?

Startzondag is in de kerk een zondag waarop gemeenten ‘vieren’ dat het kerkelijk seizoen weer start. Vaak is dit ook het moment waarop gemeenten hun jaarthema voor bijvoorbeeld het winterwerk bekend maken. Wanneer startzondag gevierd worden, kiezen gemeenten zelf. Er is geen vaste datum voor startzondag. 

Thema startzondag

Het thema van startzondag 2022 is 'Aan tafel! - Van de Maaltijd van de Heer naar de tafel van verbinding'. Het thema van de startzondag is tegelijkertijd ook het jaarthema van de Protestantse Kerk. Door het jaar heen worden verschillende invalshoeken van dit thema belicht. 

Ideeën voor startzondag

Van liturgische suggesties tot spandoeken. Hieronder een aantal ideeën voor startzondag.

Liturgische suggesties
Preekschetsen, een liturgische schikking en lied 388 'Voor ieder is plaats aan de tafel' is te vinden op deze themapagina. Ook het materiaal voor Israëlzondag sluit aan bij het jaarthema.

Gespreksvormen
Dit jaarthema leent zich er goed voor om over het Heilig Avondmaal in gesprek te gaan. Ook is er een serie van vier bijeenkomsten ontwikkeld waarin de hele beweging van de Maaltijd van de Heer naar de tafel van verbinding wordt verkend.

Werkvormen voor kinderen en jongeren
In dit overzicht zijn meerdere ideeën bij het jaarthema te vinden voor de kindernevendienst, kinderkerk, kliederkerk en jeugdwerk. Ook het bekende spel Sirkelslag haakt aan bij het jaarthema.

Om uit te delen
Op zoek naar materiaal om uit te delen aan kinderen en hun (groot)ouders? Bestel dan de uitgave Petrus Kids, vol opdrachten, spelletjes, verhalen en gespreksvragen rond het bijbelverhaal van de Emmaüsgangers. 

Illustratie, vlaggen en spandoeken
Er is een illustratie gemaakt bij het jaarthema ‘Aan tafel!’. Deze afbeelding kunnen gemeenten rechtenvrij gebruiken. Daarnaast zijn er nieuwe vlaggen, spandoeken en beachflags beschikbaar met de tekst ‘Welkom in de kerk’. Deze vlaggen zijn het hele jaar bruikmaar, maar natuurlijk ook op startzondag.

Oproep: hoe vult jouw gemeente de Startzondag in?

Stuur uw ideeën en tips naar tips@protestantsekerk.nl. De leukste ideeën komen op www.protestantsekerk.nl te staan, ter inspiratie voor andere gemeenten. Bedankt alvast!

Kijk voor meer ideeën en materialen op de themapagina Startzondag/Jaarthema:

Illustratie is gemaakt door Studio Rebel. Afbeelding is rechtenvrij te gebruiken door gemeenten.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)