Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Predikant Mariska van Beusichem: “Coaching heeft iets in mij opgeruimd” 

Je hoeft geen probleem te hebben om begeleiding te vragen, zie het als een onderhoudsbeurt. Predikant Mariska van Beusichem liet zich coachen door Oeds Blok. “Ik ben er enorm van opgeknapt!” 

In het kader van de Permanente Educatie wordt elke predikant, kerkelijk werker en pionier geacht eens in de vijf jaar een begeleidingstraject te volgen. Dat kan geestelijke begeleiding, coaching zijn, (pastorale) supervisie of intervisie zijn. Het helpt je om je professionaliteit te verdiepen en met meer inspiratie en motivatie je werk te doen. Je hoeft dus geen probleem te hebben om daarmee geholpen te zijn. Dat ondervond ook Mariska van Beusichem, predikant in Utrecht. Na het volgen van de cursus Undefended Leadership, samen met een aantal collega’s, liet ze zich coachen door Oeds Blok. En daar heeft ze tot de dag van vandaag profijt van. 

'Daar wil ik wat mee’ 

Theoloog en coach Oeds Blok begeleidde een paar jaar geleden samen met Liesbeth van Tongeren een groep Utrechtse predikanten in de cursus Undefended Leadership. Van Beusichem maakte daar deel van uit. “Het gaat daarbij om leidinggeven vanuit hoe je werkelijk bent, ongewapend, authentiek”, vertelt ze. “Je moet bereid zijn bij jezelf naar binnen te kijken. Het was heel goed en verbindend voor ons als werkgemeenschap, we waren allemaal bereid onze kwetsbaarheid te laten zien. Toen ik tijdens een groepssessie vertelde waar ik bij mezelf tegenaan liep, signaleerde Oeds iets bij mij dat heel erg binnenkwam. Het was heel raak wat hij zei. Ik dacht: daar wil ik wat mee, van hem kan ik wat leren. De persoon van Oeds deed ook wat, ik voelde me veilig om iets van mezelf te laten zien.” 

In beweging komen 

“Dat vraagt vervolgens wel om afstemming”, geeft Blok aan. “Want wat is het vraagstuk? Wat kan ik wel en wat kan ik niet bieden? Je hoeft geen probleem te hebben om naar een coach te gaan. Vaak lopen mensen ergens tegenaan, willen een nieuwe stap zetten, zich ontwikkelen. Mariska en ik hebben een oriënterend gesprek gehad om te kijken of ik haar echt verder kon helpen.” Blok, behalve coach ook theoloog – hij is 14 jaar dominee in een baptistengemeente geweest en in zijn vrije tijd begonnen met een buurtkerk – heeft een coachingsopleiding gedaan. “Coaching is een vak. Ik doe dit nu ruim tien jaar.” Coaching gaat over in beweging komen, meent Blok, uit je comfortzone komen, samen de berg beklimmen.   

Op gevoel 

Er volgde een traject van zo’n acht bijeenkomsten, met steeds een aantal weken ertussen. Van Beusichem, die aangeeft ‘goed in woorden’ te zijn, moest uit haar comfortzone komen. “Oeds zei: we gaan voelen! Dat deden we met stoelen die ik in de ruimte kon plaatsen ten opzichte van mezelf. Oeds moedigde me aan om dat op gevoel te doen. De stoelen stonden voor personen, maar bijvoorbeeld ook voor het kind in mij.  Zo gingen we aan het werk. Oeds legde heel goed uit. Naderhand schreef ik steeds op hoe het voor me geweest was. Dan zie je ook de ontwikkeling die je doormaakt. En ik kan je zeggen: ik ben er enorm van opgeknapt!” 

Over de berg heen 

Coaching is niet de oplossing voor alles, zegt Blok, maar richt zich als het ware op een metaforische berg: hoe kom ik hier overheen? “Ik gebruik die metafoor graag: je hebt een berg voor je en je hebt iemand nodig om die te beklimmen, bijvoorbeeld omdat er iets is dat je belemmert. Als je over de berg heen bent, zie je dat er een heel landschap voor je ligt. Door coaching vinden mensen vaak een aanzet voor een nieuwe manier.” 

Zelf zocht Blok ook begeleiding zodat hij weet wat dat inhoudt. “Daar heb ik veel aan gehad. Gaandeweg ben ik ook meer de ervaring op gaan zoeken. Met praten alleen krijg je dingen vaak niet helemaal helder. Bij praten ben je erg met je hoofd bezig, theologen zijn daar goed in, maar er is ook nog een lijf dat meedoet. Zo gebruik ik bijvoorbeeld werkvormen waarin je je innerlijke wereld kunt uitspelen in de buitenwereld. Dat kan bijvoorbeeld door allerlei voorwerpen in een kamer te gebruiken, maar ook buiten in het bos. Je helpt mensen stilstaan bij wat er gebeurt, je geeft ruimte om de diepere vraag van het leven te ervaren.” 

Ruimte 

Voor Van Beusichem was de coaching heel helpend. "Het is alsof er iets in mij is opgeruimd, ik heb er ruimte door gekregen. En dat doet ook iets voor me in mijn werk als predikant. Je brengt je persoon in je werk altijd mee, bijvoorbeeld in hoe je op bepaalde situaties reageert. Ik ben niet iemand die erg op mijn strepen gaat staan, maar wat zijn dan mijn grenzen en hoe geef ik die dan aan? Daar zit een persoonlijk verhaal achter. Ik kan dingen die me qua gevoelens konden overspoelen nu beter hanteren, het heeft iets in me geordend. Ik geef er wel even aandacht aan maar verwijs ze vervolgens terug naar het verleden, waar ze horen. Heel vaak zie ik die stoelen weer voor me.” 

Oogst 

Coaching heeft een heel duidelijk begin en eind, geeft Blok aan. “Je stopt pas als iemand door de leervraag heen gekomen is. Meestal is dat na 5 of 7 gesprekken. De laatste sessie is een oogst, en een blik op de toekomst, met een ritueel om het moment te vieren.” 

Informatie over de verschillende vormen van begeleiding:

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)