Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

The Spirit of Amsterdam: muziek, verhalen, kunst en rituelen in 38 gebedshuizen

In het weekend van 22 november beleeft onze hoofdstad een gloednieuw kunst- en muziekfestival: The Spirit of Amsterdam, een driedaags cultureel programma met zo'n 90 evenementen in 38 gebedshuizen in de stad. “Het festival werkt aan een gezondere geest in de stad”, zegt oprichter Stefan Beek.

Het wordt een mix van muziek, verhalen, kunst, cultuur en rituelen in 38 gebedshuizen - waaronder 10 kerkplekken van de Protestantse Kerk Amsterdam -, moskeeën, synagogen en tempels. Want een van de doelen van The Spirit of Amsterdam is om leegstaande gebedshuizen weer te vullen met evenementen die aansluiten bij mensen op zoek naar zingeving.

Cultuur en kerk hebben dan ook veel met elkaar gemeen, vindt Stefan Beek, oprichter van het festival. “Vooral als het gaat om verbeelding: de wereld zien zoals die zou moeten zijn. Het is mooi om daar gestalte aan te geven met een culturele uiting als theater of muziek. En waar kan dat beter dan in gebedshuizen in de stad, ook leegstaande?”

Gedeelde waarden

Beek heeft een achtergrond in de dance, hij gaf feesten in de house- en technowereld. Vanuit de gedachte dat je met evenementen van betekenis kunt zijn bij sociale vraagstukken en thema’s - “We spreken grote groepen mensen aan die wel willen bijdragen aan een betere wereld” - maakte hij de overstap naar sociaal werk. In deze omgeving kwam hij mensen tegen die werkten voor de diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam. “Ik ben niet met de kerk opgevoed, geloof stond altijd ver van me af. Maar ik kwam erachter dat er best veel gedeelde waarden zijn. Mensen zijn op zoek naar zingeving, naar nieuwe vormen daarin. Met The Spirit of Amsterdam bieden we een platform waar allerlei vormen door elkaar heen bewegen.”

Kracht vinden in geloof

De benaderde gebedshuizen stonden er allemaal voor open om mee te werken, maar er waren ook wat ‘mitsen en maren’. “In de gebedsruimte in de moskee bijvoorbeeld mag geen livemuziek worden gespeeld, maar lichtkunst mag wel. En in de synagoge is veiligheid een groot thema. Daar hadden we natuurlijk rekening mee te houden.”

Het festival heeft geen religieuze doelstelling. “Veel mensen van onze doelgroep hebben een allergie voor het woord religie, en ook subsidiegevers en de cultuurfondsen hebben dat. Maar die allergie zit niet in het woord ‘geloven’. Daar zit iets krachtigs in: je overgeven aan iets. Met het festival moedigen we mensen aan om kracht te vinden in geloof en dat te delen met elkaar.”

Urgenter dan ooit

Het festival is voor Beek geslaagd als bezoekers die er zonder enige verwachting naartoe zijn gegaan, erachter komen dat ze een bepaalde vorm van spiritualiteit of zingeving missen in hun leven en die nu beter weten te vinden. En verder vindt hij het festival urgenter dan ooit in de afgelopen twee jaar van voorbereiding. “De stad Amsterdam lijkt erg gepolariseerd. Wij werken hier met honderden Amsterdammers: joden, moslims, daklozen, dj’s, vluchtelingen, vrijwilligers, queers, dominees, ambtenaren en kunstenaars aan een gezondere geest in de stad. Dat is The Spirit of Amsterdam. We voelen ons enorm gesterkt om dat te laten zien.”

Aanmelden

Bekijk het volledige programma op thespirit.amsterdam. Het is verstandig om je aan te melden via de ticketshop, maar je kunt ook op het moment zelf aan de deur een kaartje kopen. Check dan van tevoren op de website of er plek is. 20% van de evenementen is gratis, daarvoor is alleen aanmelden voldoende.

Gracelandfestival draagt bij aan het festival met zes evenementen, verspreid over de drie dagen. Kijk voor meer informatie op Graceland X The Spirit.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)