Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Diaconaal werker via mobiliteitspool: "Tonn geeft onze kerk een gezicht naar buiten"

Sinds anderhalf jaar is Tonn den Otter diaconaal werker in de Protestantse Gemeente Brielle. Door zijn werk ontstaan er verbindingen tussen de kerk en mensen van buiten, ziet Willem Christian Meyboom van de diaconie. “Tonn geeft ons diaconaal werk een smoel.”    

Tweeënhalve dag per week is inloophuis De Sjoel, de voormalige synagoge in het centrum van Brielle, open. Het is de werkplek van Tonn den Otter die drie dagen in de week in dienst is van de diaconie van de Protestantse Gemeente Brielle. Een ideale plek, vindt Den Otter, en laagdrempelig voor iedereen. “Mensen hebben hier niet het idee dat ze een kerk binnengaan.” 

In het inloophuis 

Als de vlag uithangt, is De Sjoel open en zijn mensen welkom om naar binnen te lopen. Op maandag en vrijdag is het een plek voor ontmoeting en gesprek. Op maandag is er ook de aanschuiflunch, een gezonde maaltijd met een kleine overdenking. En op vrijdag is er Repair Café, voor kleine reparaties aan huishoudelijke apparaten. Maar het werk van Den Otter is breder dan het inloophuis. Zo is hij onder meer in contact met andere diaconieën om gezamenlijk een schuldhulpmaatjesproject op te zetten, en om via HipHelpt praktische hulp te bieden, samen met vrijwilligers. 

Kerk naar buiten 

Door Tonns werk ontstaan er verbindingen tussen de kerk en mensen van buiten, ziet Meyboom. “Precies de reden waarom we gekozen hebben voor een diaconaal werker. Dat hebben we in samenspraak met de mobiliteitspool van de dienstenorganisatie gedaan.” 

De protestantse gemeente fuseerde een aantal jaren geleden met de hervormde gemeente Vierpolders, een gemeente met veel herenboeren en een rijke diaconie. De diaconie kwam daardoor riant in haar financiën, vertelt Meyboom. “Destijds was Egbert Rietveld onze predikant. Hij was een dominee die de maatschappij als vertrekpunt nam en naar de kerk toe dacht. Door hem is onze kerkgemeenschap een kerk naar buiten geworden. Onze huidige predikant Eibert Kok zet die lijn volledig voort. We besloten om niet op het geld te blijven zitten maar het aan te wenden om kerk in de samenleving te zijn.” 

Diaconale plannen 

Het aanstellen van Den Otter past daar helemaal in. Dat de mobiliteitspool daarin een rol kon spelen, was voor de diaconie een grote plus. “Het werkgeverschap is nu geen hoofd- maar bijzaak. We zijn als diaconie geen administratiebureau, we kunnen ons nu focussen op de zaken waar het om gaat.” Zo is de protestantse gemeente bezig een hospice te stichten in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, de nieuw samengestelde gemeente van Hellevoetsluis, Brielle, Rockanje en Oostvoorne. De kerken in deze plaatsen gaan ook nauwer samenwerken. Nu is er alleen kanselruil, maar er zijn diaconale plannen. 

Deze plannen spraken Den Otter, die hiervoor pionier op Goeree-Overflakkee was voor kerkplanting onder vluchtelingen, aan. “Dit is een uitdagende werkomgeving. Ook vanwege de contacten met mensen van buiten de kerk. Doordat we ons laagdrempelig presenteren in de stad, zijn het niet alleen gemeenteleden die vrijwilliger zijn geworden. Bij de Voedselbank en de wereldwinkel bijvoorbeeld steken ook anderen hun handen uit de mouwen.” 

Mobiliteitspool ontzorgt  

De barricaden op en je laten zien in de samenleving, op een eigentijdse manier. Dat is volgens Meyboom de taak van de kerk. “Als diaconie ben je er niet voor administratie.  

Heb je de financiële middelen voor een diaconaal werker, stap dan naar de mobiliteitspool met de vraag of deze behulpzaam kan zijn. We zijn heel prettig geholpen bij het opstellen van de vacature. We zijn blij dat we dat gedaan hebben.” 

Ook voor Den Otter was dit een prettig traject, onder meer omdat hij via de mobiliteitspool contact met andere kerkelijk werkers heeft, en elk jaar een dag met andere interimmers. “Zo blijf ik ook op de hoogte van ontwikkelingen in het werkveld.” 

>> Vaak zien gemeenten op tegen de formele rol als werkgever, terwijl er wel wensen en mogelijkheden zijn om met hun diaconaal geld (diaconaal) werkers te financieren. De mobiliteitspool helpt.  

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)