Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Week van de opvoeding - Tips voor het geloofsgesprek

Als opvoeders en gemeenteleden met kinderen en jongeren in gesprek gaan over levens- en geloofsvragen komt het geloofsgesprek op gang. HGJB, MijnKerk en Jong Protestant maakten rond de Week van de Opvoeding, van 4 tot en met 10 oktober, materiaal dat daarbij een handje helpt.

Het is mooi om op regelmatige basis met verschillende generaties na te denken over geloof en zingeving. Thuis en in de kerk. Goede en aansprekende materialen kunnen helpen om met alle generaties dit gesprek te oefenen. Onderstaande materialen zijn daarbij behulpzaam.

  • Met de creatieve werkvorm Op reis met Ruth ontdekken kinderen en volwassenen het bijbelverhaal over Ruth en Noömi. Er kan ook een kliederkerkviering aan gewijd worden. Tevens geschikt om rond dankdag, dit jaar op 3 november, te organiseren.
  • ‘Leer & Leef’ en ‘Follow Me’, catechesemethoden van de HGJB, hebben ook vragen en opdrachten voor thuis. Zo komt het gesprek van de jeugdgroep of catechisatie terug in het gezin. 
  • Het spel Het Goede Verhaal van Jong Protestant brengt gezinnen met elkaar in gesprek over bijbelverhalen. Bekende en onbekende bijbelverhalen komen langs. 
  • Met de werkvorm Time travel to the future gaan tieners in gesprek met diverse generaties uit de kerk om te ontdekken wat hun visie is op de toekomst en duurzaamheid. 
  • Voorleven van de HGJB is gespreksmateriaal voor opvoeders dat helpt om na te denken over de plek van opvoeding, zingeving en geloof in hun gezin. 
  • Op 7 oktober organiseert de HGJB in het kader van de Week van de Opvoeding een gratis online workshop over het aangaan van het (geloofs)gesprek met kinderen en tieners. Lees meer > 
  • Deze gesprekskaartjes helpen om als ouders en kinderen op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan. Ze nodigen uit om iets te delen uit je leven. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Lees meer tips bij deze gesprekskaartjes op de website MijnKerk.
  • Op de website MijnKerk staan interessante blogs over opvoeding en ouderschap in het dagelijks leven, direct gericht op ouders en verzorgers. Ga naar Relaties & Opvoeden > Kinderen, schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg MijnKerk op Facebook of Instagram.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)