Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Wijzigingen huurwet ook van invloed op de pastorie

De wijzigingen in de huurwet die sinds 1 juli dit jaar van kracht zijn, hebben ook gevolgen voor de verhuur van een leegstaande woning of pastorie. Er mogen alleen nog maar vaste huurcontracten worden afgesloten. 

Tot 1 juli 2024 was het mogelijk om voor een leegstaande woning of pastorie een tijdelijk huurcontract af te sluiten. Maar vanaf deze datum mogen alleen nog maar vaste huurcontracten worden afgesloten, op een paar uitzonderingen na.  

Onbepaalde tijd 

Alle nieuwe huurcontracten die verhuurders vanaf 1 juli aangaan, zijn voor onbepaalde tijd, stelt de nieuwe huurwet. De lopende tijdelijke huurcontracten voor een bepaalde duur wijzigen niet; ze eindigen als de verhuurder de huur na de afgesproken periode opzegt. Wordt het contract verlengd? Dan is dit voor onbepaalde tijd.  

Deze regel gaat ook op als een predikant vanwege een nieuwe gemeente of emeritaat al ‘los’ is van de gemeente maar wel in de pastorie blijft wonen. De regeling in de kerkorde voor de pastorie/dienstwoning geldt alleen als er sprake is van een dienstverband met de bewoner. 

Uitzonderingen  

De nieuwe wet kent een aantal uitzonderingen voor specifieke doelgroepen. Denk aan woningzoekenden, studenten uit andere plaatsen, mensen die tijdelijk hun huis laten renoveren/verbouwen, mensen die uit de maatschappelijke opvang komen of in nood zijn, mensen die gaan scheiden en tijdelijk een woning zoeken om dicht bij hun kinderen te kunnen blijven, en statushouders die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting. Vanwege de diaconale insteek zou een tijdelijke verhuur van de leegstaande ruimte aan deze mensen goed passen bij het doel van kerk-zijn. 

Advies en meer informatie 

Het is goed om na te denken over een leegstaande pastorie/woning. Deze kan voor onbepaalde tijd verhuurd worden, maar deze is dan mogelijk niet beschikbaar als een nieuwe predikant wordt beroepen. Een oplossing kan zijn om de woning te verhuren aan statushouders. Meer informatie over deze mogelijkheid en andere tips over verhuur van onroerend goed is te vinden in de gezamenlijke kennisbank van de dienstenorganisatie en VKB Kerkrentmeesters. Kijk onder de A-Z bij ‘pastorie’ of ‘verhuur overig onroerend goed’. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)