Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Bevoegdheden proponent

Toelating tot het ambt betekent niet dat de proponent daadwerkelijk in het ambt staat. Daarvoor is beroeping door een ambtelijke vergadering vereist (gemeente, classis of synode). Hierna kan een proponent bevestigd worden in het ambt. Proponent ben je dus tot je bevestigd wordt als predikant. 

Bevoegdheden proponent

  • Een proponent is bevoegd om voor te gaan in erediensten, en om incidentele en structurele hulpdiensten te verrichten zoals voorgaan in diensten en het geven van catechese. Incidentele hulpdiensten hebben maximaal 40 uur per opdracht, structurele hulpdiensten worden voor een termijn van maximaal 2 jaar afgesproken. Zie Hulpdiensten voor meer informatie. 
  • Een proponent is niet bevoegd tot het uitspreken van de zegen, het bedienen van de sacramenten en het inzegenen van een huwelijk. Dat geldt ook voor het dragen van een stola. 
  • Het proponentschap wordt toegekend voor de duur van 4 jaar en kan op aanvraag verlengd worden. 
  • Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan het proponentschap. Iemand die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt kan het colloquium doen en proponent worden. Hij of zij kan dan weliswaar niet meer worden beroepen als predikant, maar als proponent wel hulpdiensten uitvoeren. 

Hulpdiensten

In de Protestantse Kerk in Nederland wordt de term hulpdienst gebruikt om het werk aan te duiden dat een proponent kan verrichten in gemeenten zonder dat hij of zij officieel beroepen is als predikant van die gemeente. Hulpdiensten kunnen worden uitgevoerd als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld wanneer een gemeente tijdelijk geen vaste predikant heeft of als een predikant afwezig is door ziekte, vakantie, of sabbatical.