Een serie artikelen met praktische tips, zodat we nog beter samenwerken in de kerk.
Samenwerken in de kerk betekent ook dat je elkaar soms een duwtje in de rug geeft of uitdaagt. Hoe doe je dat op een prettige en effectieve manier? Volgens Ben Tiggelaar is het belangrijk om rekening te houden met de basisbehoeften van mensen. Vijf tips.
Vergaderen: als werker in de kerk ontkom je er niet aan. Aan de voorzitter de taak om zo'n vergadering goed te leiden. Mensen steken er immers tijd in, en dat moet niet voor niets zijn. Volgens Greet Prins zijn structuur, stijl en sfeer kernwoorden voor een effectieve vergadering. Vijf tips.
Er zijn maar weinig werkvloeren te vergelijken met de kerk, want in de kerk gaat het om existentiële zaken. Dat merk je ook als er een meningsverschil is. Dat is in de kerk vaak emotioneler, raakt mensen in hun ziel en broeit daardoor soms langer. Hoe kun je voorkomen dat je binnen je gemeente niet meer kunt samenwerken? Vijf tips van conflicten-in-de-kerkdeskundige ds. Wijnand Sonnenberg.
Feedback geven is niet makkelijk, en al helemaal niet in de kerk. Daar hebben we vooral het gevoel dat we dankbaar moeten zijn voor wat iemand doet. Hoort feedback dan alleen thuis in het bedrijfsleven? Nee, zegt Paulien Vervoorn, want goede feedback zorgt voor onderlinge verbondenheid. Vijf tips.
In de kerk wordt veel gesproken voor groepen. Niet alleen door de predikant, maar ook door de ouderling van dienst, een kringleider of een jeugdleider. Vijf tips om rekening mee te houden als je je mededeling, inleiding of preek voorbereidt.
Een verandering in de liturgie, de toelating van de vrouw tot het ambt, fuseren met een andere gemeente. Veranderprocessen zijn er van klein tot groot. Maar in alle gevallen geldt: ze kunnen niet zonder een goede begeleiding. Greet Prins geeft vijf tips uit het bedrijfsleven die óók nuttig zijn voor de kerk.
Wie wil je als kerkelijke gemeente zijn? Hoezeer de leden van je kerk ook verschillen en hoe divers de activiteiten zijn, wat is het kloppend hart van alles? En wat merkt je wijk, dorp of stad van wat jullie doen? Wat je daarvoor nodig hebt is een visie. Vijf tips.
Iedere vrijwilliger heeft ermee te maken: een goede balans tussen de inzet voor de kerk en het persoonlijk leven. Waaraan besteed je tijd en hoe bewaak je dat het niet te veel wordt? Volgens Wouter Voshol start het met je eigen agenda en het inzichtelijk maken van mogelijkheden en verwachtingen. Vijf tips.