In de kerk hebben we vaak te maken met werken die beschermd worden door auteursrecht. Denk aan het zingen van liederen, tonen van teksten via een beamer, en muziekuitvoeringen tijdens de eredienst. Het kopiëren en uitvoeren van deze werken valt onder specifieke regels die belangrijk zijn om te volgen. Hier lees je wat er wel en niet mag, zodat je altijd binnen de auteursrechtelijke regels blijft.
Kopieerrechten voor kerkmuziek
Het kopiëren van muziek en/of teksten voor de zondagse liturgie is aan auteursrechtelijke regels gebonden. Heeft een gemeente een licentie voor gebruik van het Liedboek, dan mag de tekst en muziek van bijna alle liederen ook afgedrukt worden in een liturgieboekje. Wel dienst er toestemming gevraagd te worden voor publicatie van de liturgie met het lied of het lied zelf op een website of in een kerkblad, want dat gebruik valt buiten de licentie.
Wil je liederen buiten het Liedboek gebruiken? Vraag dan toestemming bij de uitgever of auteur.
Buma-regeling Protestantse Kerk
Voor het uitvoeren van muziek in de eredienst, dus het zingen en spelen, heeft de Protestantse Kerk in Nederland met de Buma een regeling getroffen. Jaarlijks betaalt de Protestantse Kerk een bedrag waarmee voor alle plaatselijke gemeenten van de Protestantse Kerk de uitvoeringsrechten zijn afgekocht. Deze regeling geldt alleen voor in het kerkgebouw. Wordt de kerkdienst online uitgezonden dan moet er in sommige gevallen licenties worden aangevraagd.
Auteursrecht buiten de eredienst
Maar ook buiten de kerkdienst gebeurt er veel in de gemeente: op de gemeenteavond wordt een keer een film vertoond of op een jongerenavond wordt er muziek gedraaid. In al deze gevallen kunnen we te maken krijgen met beschermde werken waar rechten van bedenkers en uitvoerders op rusten. Hun rechten worden beschermd door de Auteurswet en de Wet op de Naburige Rechten.
Creativiteit beschermd
Deze wetten maken het mogelijk dat wie werken creëert (bijvoorbeeld een componist) of uitvoert (bijvoorbeeld een zanger), als enige mag beslissen over de exploitatie van die werken en dat die werken bovendien worden beschermd tegen misbruik door anderen. Mede dankzij deze wetten blijven mensen creatief: het recht beschermt de belangen van de bedenker of uitvoerder van een werk.
Brochure 'Auteursrecht en naburige rechten in de kerk'
De brochure "Auteursrecht en naburige rechten in de kerk" biedt een praktische handleiding voor het omgaan met auteursrechten binnen de Protestantse Kerk. Het bespreekt onder meer de bescherming van creatieve werken door de Auteurswet en de Wet op de Naburige Rechten. Kerkelijke activiteiten, zoals liederen zingen, muziekprojecties en opnames van diensten, vallen onder specifieke regels. De brochure legt uit wanneer toestemming van rechthebbenden nodig is, bijvoorbeeld voor het kopiëren en verspreiden van muziek en teksten. Ook wordt aandacht besteed aan de uitzonderingen voor gemeentezang en de landelijke Buma-regeling. Verder zijn richtlijnen opgenomen voor auteursrecht bij internetgebruik, geluids- en beeldopnamen, en het gebruik van afbeeldingen. Tot slot biedt de brochure een overzicht van relevante belangenorganisaties voor het aanvragen van licenties en biedt het vuistregels om compliance binnen kerkelijke activiteiten te waarborgen
Download brochure Auteursrecht en naburige rechten in de kerk