Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vier vredesweek met hele dorp. Een verhaal uit Rolde.

De Protestantse Gemeente Rolde maakt werk van de Vredesweek, van 21 tot en met 29 september. En dat zal voor iedereen te zien zijn. Het hele dorp hangt die week vol met vlaggen, en een kar met een echte ‘vredesboom’ rijdt door de straten.

Elke dag doet deze boom een andere plek aan, om uiteindelijk bij de basisschool in het dorp geplant te worden. En op de Zinnige Zondagavond aan het eind van de Vredesweek spreekt Jan Terlouw.

Wat betekent vrede?

Het is niet de eerste keer dat de Protestantse Gemeente uitpakt om het hele dorp te betrekken bij de Vredesweek. Vorig jaar werd deze week ook al uitbundig gevierd. De aanleiding daarvoor lag weer een jaar eerder, toen ik mijn regenboogvlag met het woord VREDE erop tijdens de Vredesweek van 2017 aan m’n huis hing. Op de voetbaltraining vertelde een van mijn teamgenoten dat hij met zijn zoontje van zes op de fiets langs mijn huis was gereden. Zijn zoontje had gevraagd wat ‘vrede’ betekent. Hij wist wel wat oorlog was, maar vrede?

Voor het hele dorp

Als kinderen op die leeftijd wel van oorlog weten maar niet van vrede, dan is er werk aan de winkel!

Samen met de werkgroep Bezinning en Verdieping van onze Jacobuskerk kwamen allerlei ideeën boven om de Vredesweek in 2018 zichtbaar te maken. De mensen in het dorp oproepen om een week lang die vredesvlag aan hun huis te hangen. Een vredesbijeenkomst op de brink op de internationale dag van de vrede, met de vraag aan omliggende winkels om ook een vlag op te hangen. En omdat onze Startzondag in die week zou vallen, konden we deze ook aan het thema vrede wijden. 

We kochten 50 vredesvlaggen bij Kerk en Vrede en schreven brieven waarin we de winkeliers uitnodigden een vlag te kopen om die in de Vredesweek op te hangen. In de krant en op Facebook publiceerden we een bericht waarin we alle dorpsbewoners uitnodigden mee te doen met de vlaggenactie. De mensen konden zich melden bij een van onze werkgroepleden die zorgde voor de bestelling en de verspreiding. Bij de bestelling kreeg men informatie over de vlag en de Vredesweek. 

In het dorp zijn uiteindelijk 180 vlaggen verkocht!

Een grote dorpsbeweging

De Vredesweek zelf werd een week om nooit te vergeten. Op Startzondag werd de grote vredesvlag bij de kerk ceremonieel gehesen, onder het zingen van ‘Dona nobis pacem’. Het dorp hing die week vol met gekleurde regenboogvlaggen. De molenaar had er zelfs vier aan de wieken van zijn molen bevestigd. Op de avond van 21 september, de internationale dag voor de vrede, stond een tent op de brink. Er was koffie en thee en mensen konden vredesteksten op kaarten schrijven. Deze kaarten werden in een vredesboom gehangen. Om vijf voor acht hield ik als dominee een korte toespraak over vrede, met een gedicht. Daarna gingen we in een kring staan, hielden elkaars hand vast en waren twee minuten stil. Indrukwekkend. Ook op de zondag erna stonden we met als thema ‘Heb uw vijanden lief’ stil bij vrede. Tijdens de Zinnige Zondagavond sprak schrijfster Rosita Steenbeek over datzelfde thema. Zo werd deze Vredesweek een grote dorpsbeweging! 

https://vredesweek.nl/

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)