Hoe stel je een kerkelijk werker aan?
Een kerkenraad kan de keuze maken om een kerkelijk werker aan te stellen. Dat kan zijn voor pastoraat, gemeenteopbouw, missionair werk, diaconaat of jeugdwerk of een combinatie daarvan. En het kan gaan om een tijdelijke, of een aanstelling voor onbepaalde tijd. De kerkelijk werker komt in dienst van de gemeente.
Stap 1: Besluit door de kerkenraad
De kerkenraad beslist op basis van de te vervullen functie of een kerkelijk werker* wordt aangesteld (incl. het vrijmaken van financiële ruimte daarvoor). De kerkenraad beslist ook of deze kerkelijk werker wordt benoemd in het ambt van ouderling of diaken.
➔ Als wordt gekozen voor een benoeming in het ambt, neem dan in de vacaturetekst** op dat iemand benoemd wordt als ambtsdrager. Ga naar stap 2.
➔ Als ervoor wordt gekozen dat de kerkelijk werker in bediening wordt gesteld, is de kerkenraad vrij om de sollicitatieprocedure te volgen zonder dat er een kerkordelijke eis van het betrekken van de gemeente is. Ga door naar stap 3, 4 en 8.
Stap 2: Het betrekken van de gemeente
De kerkenraad (of een sollicitatiecommissie) bericht de gemeente over de vrijgekomen vacature. De gemeenteleden mogen aanbevelingen doen van personen die volgens hen voor benoeming in aanmerking komen. Het is aan te bevelen de vacaturetekst aan de gemeenteleden te doen toekomen, en duidelijk te maken dat er kwalificatie- en registratie-eisen gelden om als kerkelijk werker aangesteld te kunnen worden.
Stap 3: Het uitzetten van de vacature
Zet de vacature gratis uit via de website van de Protestantse Kerk en/of neem ter ondersteuning of bemiddeling contact op met het mobiliteitsbureau van de dienstenorganisatie. Nodig de gekwalificeerde personen (die uit de gemeente zijn aangereikt) uit om te reageren, met toezending van de vacaturetekst.
Stap 4: De sollicitatiegesprekken
Selecteer kandidaten voor een gesprek en voer de verdere selectieprocedure. Het is aan te bevelen de kandidaten te vertellen dat, voordat het arbeidscontract getekend kan worden, de gemeente de gelegenheid krijgt om bezwaren in te dienen. Als de bezwaren gegrond zijn, kan er geen arbeidsovereenkomst worden getekend. Vraag de kandidaten of zij geregistreerd staan in het register kerkelijk werkers van de Protestantse Kerk.
Stap 5: De (voorlopige) benoeming tot ambtsdrager
Als gekozen is voor een kandidaat, wordt deze voorgelegd aan de kerkenraad voor de (voorlopige) benoeming*** als ambtsdrager. De kerkenraad stemt hierover.
➔ Ga bij (voorlopige) benoeming naar stap 6.
➔ Wijs bij geen (voorlopige) benoeming de kandidaat af.
Stap 6: Bekendmaking van de (voorlopige) benoeming
Maak de benoeming bekend bij de gemeenteleden (ord. 3-6-6: de aanvaarding van de roeping kan uit de sollicitatiegesprekken worden afgeleid).
Stap 7: Bezwaren
Tot 5 dagen na de bekendmaking kunnen bezwaren tegen de benoeming worden ingediend (ord. 3-6-7). De kerkenraad heeft 14 dagen de tijd om de bezwaren weg te nemen. Lukt dat niet, dan moeten de bezwaren worden doorgestuurd naar het regionaal college voor de behandeling van bezwaren en geschillen (voor bezwaren tegen de gevolgde verkiezingsprocedure), of naar het regionaal college voor het opzicht (voor bezwaar tegen de persoon).
➔ Indien het bezwaar gegrond is (en indien het bezwaar tegen de persoon ook in hoger beroep blijft bestaan), wijs de kandidaat af.
➔ Indien de bezwaren ongegrond zijn of er geen bezwaren zijn, ga naar stap 8.
Stap 8: Permanente Educatie
Indien de aanstelling meer dan 33% van de werktijd (12 uur in de week) behelst en langer dan een jaar duurt, valt de kerkelijk werker onder de (verplichte) permanente educatie van de kerk. Als de kandidaat al eerder maar niet aansluitend als kerkelijk werker werkzaam was, neem dan contact op met de Commissie Permanente Educatie: permanente-educatie@protestantsekerk.nl. Deze commissie kan voorwaarden stellen aan de (verdere) permanente educatie.
Stap 9: Het tekenen van het arbeidscontract
Bied de kandidaat een arbeidscontract aan (modellen staan in de rechterkantlijn) en stuur het contract op naar arbeidsvoorwaarden@protestantsekerk.nl om de kerkelijk werker te registreren en eventueel aan te melden voor permanente educatie.
Stap 10: Bevestiging in het ambt of inleiding in de bediening
Bevestig de kerkelijk werker op toepasselijke wijze in het ambt of stel hem/haar in de bediening. Hiervoor zijn orden van dienst in het Dienstboek opgenomen.
Een kerkelijk werker of jeugdwerker via de mobiliteitspool
Het is ook mogelijk om via de mobiliteitspool van de dienstenorganisatie een kerkelijk werker aan te stellen op tijdelijke basis, bijvoorbeeld een diaconaal werker of jeugdwerker. Het kan ook zijn dat de gemeente behoefte heeft aan een pastoraal of missionair werker. De kerkelijk werker komt tijdelijk in dienst van de dienstenorganisatie, maar werkt in de gemeente. De dienstenorganisatie zorgt voor de werving, een (voor)selectie, regelingen rond arbeidsvoorwaarden, salarisadministratie en personele begeleiding.