Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

God ziet er niet uit

Pijl naar links Ideeën


Doelen van deze bijeenkomst:

  • De kinderen leren dat de naam van God in het jodendom niet wordt uitgesproken, omdat God niet in een naam te vangen is.
  • De kinderen leren dat God echter wel vele ‘namen’ heeft gekregen, zowel in het Oude als het Nieuwe Testament, die allemaal iets zeggen over wie God wil zijn voor mensen.
  • De kinderen vormen zich een mening over enkele Bijbelse en traditionele namen van God en kunnen aangeven welke van deze aanduidingen voor God hen aanspreekt.
  • De kinderen kunnen een gesprek met hun ouders of verzorgers voeren over de manier waarop zij God het liefste aanspreken.

Samenvatting:
God zien we niet, maar we hebben wel namen en beelden voor hem. De kinderen gaan ter voorbereiding op zoek naar verschillende namen voor God in het liedboek. Daarna bespreek je de Hebreeuwse naam van God (JHWH). De naam van God kun je niet zomaar uitspreken, en God is eigenlijk ook niet in één naam of één beeld te vangen. Toch heeft God heel wat namen gekregen. Mensen kunnen nu eenmaal niet zonder woorden als we elkaar willen vertellen wat God ons betekent. Je legt kaartjes met twaalf verschillende namen voor God op tafel en de kinderen kiezen welke hen het meest aanspreekt en/of zij bedenken zelf een naam. Je bespreekt je de betekenis van de verschillende namen. Tenslotte maken de kinderen een tekening waarin ze de betekenis van één van de namen verbeelden.

Het gehele programma vind je in de eerste bijlage.

Werkbladen:

  • Werkblad 2.1 Dit zijn de namen van God.
  • Werkblad 2.2 De naam van God.
  • Werkblad 2.3 Twaalf namen van God.

De werkbladen vind je in de bijlagen.