Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Stappenplan beleidsplan

Stappen Beleidsplan

Acties & tips

1. Analyse vitaliteit

Analyseer de huidige situatie van de gemeente. Een handige analysetool is 'Kerk in Kaart'. Kerk in Kaart is een scan van de vitaliteit van een gemeente, zowel op dit moment als in de toekomst. Het is een handig hulpmiddel om voorafgaand aan een nieuwe beleidsperiode in te vullen. 

De scan bestaat uit een lijst met vragen en stellingen, onderverdeeld in drie thema’s:  

A. de vijf basistaken van de gemeente;  
B. bestuur & leiderschap;  
C. financiën & leden.  

Op basis van de ingevulde scan - door verschillende mensen - kan er een gesprek gevoerd worden over de vitaliteit van de gemeente en tot welke strategie dit leidt.

Download analysetool 'Kerk in kaart' (word-document)

2. Vaststellen basis

De tweede stap is het vaststellen van de missie en visie van de gemeente. Wat is het doel van de gemeente en wat wil je als kerk bereiken, zowel geestelijk als praktisch?

De missie geeft antwoord op de vraag waarom de gemeente bestaat, terwijl de visie beschrijft hoe dat doel bereikt kan worden. Deze fundamenten vormen de leidraad voor het beleidsplan.

Acties ten opzichte van vorig beleidsplan:
Herzie de missie en visie, zodat ze nog steeds actueel zijn en goed aansluiten bij de behoeften van de gemeente.

3. Betrek gemeenteleden en belanghebbenden

Een beleidsplan is alleen succesvol als het breed gedragen wordt binnen de gemeente. Betrek daarom leden van de gemeente bij het proces. Dit kan door middel van gesprekken, enquêtes, of gemeenteavonden waar mensen hun ideeën kunnen aandragen.

Andere belanghebbenden, zoals jeugdleiders en vrijwilligers, kunnen waardevolle input leveren over de behoeften en mogelijkheden binnen de kerk.

  • Organiseer brainstormsessies of enquêtes om input van gemeenteleden te verzamelen, bijvoorbeeld met Nieuw Kerkelijk Peil.
  • Houd gemeenteavonden om draagvlak te creëren voor het beleidsplan

4. Concrete doelen en acties

 

Een goed beleidsplan bevat concrete, meetbare doelen. Formuleer deze doelen op een SMART-manier: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Denk aan zowel geestelijke als praktische doelen, zoals het aantal leden dat actief deelneemt aan de gemeente of het versterken van diaconale activiteiten.

 

 

  • Formuleer duidelijke doelen voor verschillende aspecten van het kerkelijke leven, zoals kerkdiensten, jeugdwerk en diaconie.
  • Maak een plan van aanpak voor elke doelstelling, met duidelijke verantwoordelijkheden en tijdslijnen.
  • Prioriteer doelen om efficiënter om te gaan met beschikbare tijd, geld en middelen. 

5. Middelen en capaciteiten: wat heb je nodig?

Voor de uitvoering van het beleidsplan is het belangrijk om te weten welke middelen nodig zijn, zoals financiële middelen, vrijwilligers en materiële middelen.

Kijk realistisch naar de beschikbare middelen en onderzoek waar er ruimte is voor extra inkomsten, bijvoorbeeld via fondswervingscampagnes of samenwerkingen met andere kerken.

  • Maak een overzicht van de beschikbare en benodigde middelen.
  • Onderzoek mogelijkheden voor het verkrijgen van extra middelen, zoals subsidies of samenwerkingsverbanden.

6. Evaluatie en flexibiliteit

 

Een beleidsplan is een levend document en moet regelmatig worden geëvalueerd. Het is belangrijk om na te gaan of de gestelde doelen behaald worden en of er aanpassingen nodig zijn. Stel bij de opzet van het plan al een evaluatiecyclus vast, bijvoorbeeld jaarlijks, zodat het plan flexibel blijft en snel kan inspelen op veranderingen.

  • Evalueer regelmatig de voortgang van de gestelde doelen.
  • Pas het plan aan wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld als er onverwachte uitdagingen optreden of doelen niet haalbaar blijken.

7. Communicatie en draagvlak

 

Zorg ervoor dat het beleidsplan goed wordt gecommuniceerd naar de gemeente. Iedereen moet weten wat de koers is en waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld via gemeenteavonden, nieuwsbrieven of kerkapp.

 

  • Communiceer het beleidsplan op een duidelijke en toegankelijke manier.
  • Betrek de gemeente bij de uitvoering van het plan door werkgroepen te vormen en concrete taken toe te wijzen. 

Kerk in Kaart & Nieuw Kerkelijk Peil

Kerk in Kaart - vitaliteit van de gemeente

Kerk in Kaart is een scan van de vitaliteit van een gemeente, zowel op dit moment als in de toekomst. Het is een handig hulpmiddel om voorafgaand aan een nieuwe beleidsperiode in te vullen. De scan bestaat uit een lijst met vragen en stellingen, onderverdeeld in drie thema’s:  

A. de vijf basistaken van de gemeente;  
B. bestuur & leiderschap;  
C. financiën & leden.  

Op basis van de ingevulde scan - door verschillende mensen - kan er een gesprek gevoerd worden over de vitaliteit van de gemeente en tot welke strategie dit leidt.

Download Kerk in Kaart (word-document)

 

Nieuw Kerkelijk Peil - toekomstgericht kerk-zijn

Voor gemeenten die vitaal zijn, is de methode Nieuw Kerkelijk Peil een goede eerste stap zijn bij het maken van een nieuw beleidsplan. 

Nieuw Kerkelijk Peil is een wetenschappelijk onderbouwde manier om het leven binnen een gemeente in kaart te brengen. Dit gebeurt met behulp van een gemeentebrede enquête. Wat Nieuw Kerkelijk Peil bijzonder maakt, is dat zij niet begint bij tekorten, maar juist uitgaat van het goede dat in elke gemeente aanwezig is. 

Meer informatie over Nieuw Kerkelijk Peil