Pijl naar links Terug naar thema Veranderende visie op het ambt
In haar vergadering van 21 juni besloot de generale synode dat er drie beroepsprofielen komen voor werkers in de Protestantse Kerk: predikant, pastor en kerkelijk werker. Daarmee komt een einde aan een gesprek van 20 jaar over het ambt.
Kerkelijk werker Tine de Vries (62) en predikant Jak Verwaal (64) werken samen in de Protestantse Gemeente Stiens. De een verzorgt het pastoraat, de ander vorming en toerusting. “We vullen elkaar prachtig aan, en zo ziet de gemeente dat ook.”
Eén team, één taak: ds. Bert de Wit en kerkelijk werker Jeanette Vos staan zij aan zij in hun werk in de Protestantse Gemeente IJsselstein. De pastorale zorg is verdeeld per postcodegebied, veel andere dingen pakken ze samen op. “We werken als collega’s naast elkaar.”
Sinds anderhalf jaar begeleidt ds. Heleen Maat samenwerkingsverbanden van gemeenten in de classis Groningen-Drenthe. Insteek: zo lang mogelijk als gemeenten lokaal verder kunnen. “Vanwege onderlinge verschillen in bijvoorbeeld omvang en cultuur, en de angst om de eigenheid kwijt te raken, is dat best spannend. We slaan nieuwe wegen in.”
In een extra vergadering gaf de generale synode groen licht om de profielen van pastor en predikant verder uit te werken. Uitgangspunten daarbij zijn dat zowel ‘pastor’ als predikant dienaar des Woords zijn, dat beiden Woord- en sacramentsbevoegdheid hebben in het geheel van de kerk, dat er gezocht wordt naar verschil in werkveld en gewerkt wordt aan doorgroeimogelijkheden.
In de synode zijn nog veel vragen over de uitwerking van de beroepsprofielen door de werkgroepen Opleidingen en Beroepbaarheid. Preses ds. Marco Batenburg vroeg daarom extra tijd voor reflectie over het gesprek over de ambtsvisie.
Na een lang en intensief gesprek over de voorstellen van de werkgroep Beroepsprofielen in het rapport ‘Werkers aan het mozaïek van kerkplekken’ aanvaarde de synode het rapport als een belangrijke tussenstap in het gesprek over het ambt en daarmee als een bijdrage aan toekomstgericht kerk-zijn.
In de nieuwe uitgave ‘Geroepen door Christus’ zetten vier theologen aan tot nadenken over de theologie van het ambt. Het boek werd op de generale synode door scriba René de Reuver uitgereikt aan synodelid ds. Robert Stigter, en is nu ook te bestellen via KokBoekencentrum.
Het rapport ‘Geroepen door Christus’ is door de generale synode aanvaard als een verantwoorde en toekomstgerichte protestantse ambtstheologie. Dat betekent onder meer dat er voor kerkelijk werkers die geen 'dienaar des Woords' zijn ruimte is voor een nieuw ambt. Dat wordt nu onderzocht.
Tijdens de aprilvergadering van de generale synode is er uitgebreid stilgestaan bij de positie van de kerkelijk werker. Deze bespreking is onderdeel van het gesprek over de visie op het ambt dat al enige tijd plaatsvindt. De volgende synodevergadering - 2 juli - zal volledig in het teken van dit onderwerp staan.
In de tweede helft van november ontvangen 385 gemeenten een mail met daarin een uitnodiging om deel te nemen aan een online onderzoek over kerkelijk werkers. Dit onderzoek wordt uitgezet door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van de generale synode. Voor een representatief beeld naar de praktijk rondom kerkelijk werkers en predikanten in gemeenten is het belangrijk dat alle uitgenodigde gemeenten de korte vragenlijst invullen.