Pijl naar links Terug naar thema Kerkelijk werker
Kerkelijk werker Tine de Vries (62) en predikant Jak Verwaal (64) werken samen in de Protestantse Gemeente Stiens. De een verzorgt het pastoraat, de ander vorming en toerusting. “We vullen elkaar prachtig aan, en zo ziet de gemeente dat ook.”
Eén team, één taak: ds. Bert de Wit en kerkelijk werker Jeanette Vos staan zij aan zij in hun werk in de Protestantse Gemeente IJsselstein. De pastorale zorg is verdeeld per postcodegebied, veel andere dingen pakken ze samen op. “We werken als collega’s naast elkaar.”
In haar vergadering van 20 april heeft de synode besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke regeling, die per direct ingaat en geldt tot er een definitieve regeling is die is ingebed in het ambtstraject binnen de Protestantse Kerk.
Ouderling-kerkelijk werker Leo Blees (48) is benoemd tot lid van het moderamen van de generale synode. Hij krijgt de taak van derde assessor en volgt daarmee ouderling-kerkelijk werker Jolanda Aantjes op.
Deze maand start de Protestantse Kerk een loket voor kerkelijk werkers. Een eigen plek waar kerkelijk werkers terechtkunnen met vragen over bijvoorbeeld mobiliteit en scholing. "We maken hiermee de positie van de kerkelijk werker steviger", zegt Evert Jan Hazeleger, adviseur kerkelijk werkers.
In protestantse gemeenten is soms een enorme verlegenheid om het goede nieuws naar buiten te brengen, weet dr. Sake Stoppels, docent van de missionaire opleiding Kerk naar buiten. “Veel voorgangers willen wel, maar weten niet altijd hoe ze de gemeente mee kunnen krijgen.” De missionaire opleiding geeft predikanten en kerkelijk werkers handvatten om hun gemeenten te begeleiden missionair te zijn in eigen dorp of wijk.
In oktober gaat de opleiding ‘Kerk naar buiten’ voor predikanten en kerkelijk werkers van start. In de eerste startmodule denk je na over de plek van de kerk in Gods missie en hoe je als lokale kerk bezig bent met contextualisatie. Docent dr. Gert-Jan Roest: “Je gaat op een heel nieuwe manier naar je werk kijken.” De startmodules kun je ook los volgen.
De missionaire opleiding 'Kerk naar buiten' is vanaf nu een samenwerking tussen de PThU en de Protestantse Kerk. Hierdoor wordt deze opleiding de plek waar de nieuwste theologische inzichten én actuele vragen rond missionair kerk-zijn bij elkaar komen en doorwerken in de toerusting van voorgangers.
Ben je predikant of kerkelijk werker in een gemeente én op zoek naar een actuele opleiding met grote impact op het werk? Dan is de opleiding ‘Kerk naar buiten’ wat voor jou! Je ontdekt hoe je missionair verbinding maakt tussen gemeente en de context en ontwikkelt daarin jouw leiderschap. In het najaar en volgend voorjaar zijn er 3 startmodules, het verdiepingsjaar start in september 2024. Aanmelden kan vanaf nu!
De Protestantse Kerk is nu ook één van de instanties waar vrijgevestigde geestelijk verzorgers een zending kunnen aanvragen. Begin 2021 heeft het moderamen van de generale synode de besluitvorming afgerond dat protestantse geestelijk verzorgers in de eerste lijn een bijzondere opdracht (zending) verleend kan worden.
De dienstenorganisatie is op zoek naar nieuwe mentoren, die beginnend predikanten en kerkelijk werkers willen begeleiden. Wat houdt het mentorschap in? Vijf vragen aan beleidsadviseur Henk Hogendoorn.