Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Protestantse Kerk en PThU geven doorstart aan missionaire opleiding 'Kerk naar buiten'

De missionaire opleiding 'Kerk naar buiten' is vanaf nu een samenwerking tussen de PThU en de Protestantse Kerk. Hierdoor wordt deze opleiding de plek waar de nieuwste theologische inzichten én actuele vragen rond missionair kerk-zijn bij elkaar komen en doorwerken in de toerusting van voorgangers.

Online startmodules

In 2024 zijn er drie startmodules voor de opleiding 'Kerk naar buiten'. De modules zijn de opmaat naar het verdiepingsjaar dat in september 2024 start.  

  • 8 maart en 15 maart 2024 (9.00 - 12.30 uur):
    Startmodule A: Actuele missiologie en contextualisatie (Docent: Gert-Jan Roest)  
  • 12 april en 19 april 2024:
    Startmodule B: Leiderschap bij verandering (Docent: Sake Stoppels)  
  • 17 mei en 24 mei 2024:
    Startmodule C: Kerk als Mozaïek (Docenten: Ilonka Terlouw en Benno van den Toren)

Ontdekken van de Missio Dei

De opleiding ‘Kerk naar buiten’ is speciaal voor predikanten en kerkelijk werkers die voorgaan in een gemeente en op zoek zijn naar een actuele opleiding met grote impact op hun werk. Gedurende de opleiding krijgen de deelnemers handvatten om gemeenten theologisch te begeleiden bij het ontdekken van de Missio Dei en de doorvertaling naar de praktijk. Het doel van de opleiding is om in de gemeente een missionaire cultuur te versterken, en om vernieuwende initiatieven te stimuleren en theologisch te begeleiden. 

Opbouw van de opleiding

De opleiding begint met drie online startmodules waarin de inhoudelijke basis wordt gelegd en de praktijk wordt verkend. Deze startmodules zijn onderdeel van de opleiding als geheel, maar kunnen ook los gevolgd worden. Op 8 maart 2024 start de module 'Actuele missiologie en contextualisatie'. Deelnemers worden geïntroduceerd in het veld van de missiologie en de contextualisatie, zodat voor hen duidelijk wordt hoe relevant deze velden zijn voor het functioneren van de lokale kerk. Er wordt nagedacht en gedebatteerd over de plek van de kerk in Gods missie en hoe je als lokale kerk bezig bent met contextualisatie.

Het verdiepingsjaar volgt nadat de drie startmodules zijn afgerond en biedt verdieping van de kennis uit de startmodules, is persoonlijk en raakt stevig aan de gemeentepraktijk. Tijdens dit jaar wordt opgetrokken met een vaste groep predikanten en kerkelijk werkers. De volledige opleiding (inclusief startmodules) kan binnen anderhalf jaar worden afgerond en kost gemiddeld een dag per week.

Voor predikanten en kerkelijk werkers

De opleiding richt zich op predikanten en kerkelijk werkers binnen de Protestantse Kerk. Soms doen ook mensen uit andere kerkgenootschappen mee. Voorwaarde om deel te nemen is dat eerder een theologische opleiding (HBO of universitair) is afgerond en de predikant of kerkelijk werker minimaal enkele jaren werkervaring heeft. De gemeente en de kerkenraad zijn deel van het leerproces tijdens het verdiepingsjaar. Ds. Robert Eisinga, deelnemer aan een eerdere opleiding missionaire specialisatie, kan deelname aan iedereen aanraden: “De opleiding geeft je goede handvatten en tools waarmee je mensen in je gemeente en daarbuiten kunt raken en in beweging zetten.”

Aanmelden

De opleiding omvat in totaal 400 studiebelastingsuren (SBU). Daarvan zijn 84 SBU deel van de drie startmodules en 316 SBU zijn deel van het verdiepingsjaar. De opleiding valt onder het aangestuurd aanbod, het volledige PE-budget is hiervoor inzetbaar.

Meer informatie en aanmelden opleiding 'Kerk naar buiten'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)