Pijl naar links Terug naar thema
Kerken lijken de komende tijd een belangrijkere rol te gaan vervullen voor vluchtelingen, migranten en ongedocumenteerden. Jurjen de Groot sprak met Utrechtse initiatieven voor ongedocumenteerden over de nieuwe politieke wind die gaat waaien. “De kerk zal blijven opstaan voor alle mensen in nood.”
Op 3 oktober 2013 verging een vluchtelingenboot bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Om stil te staan bij deze ramp die zich ook nu zo vaak herhaalt, biedt Kerk in Actie gesprekssuggesties aan om in je gemeente het boek ‘Droomland Italië’ te bespreken.
De Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen verlengen het project De Thuisgevers. Zeker tot april 2024 worden statushouders begeleid en gehuisvest in leegstaande gebouwen via maatschappelijke initiatieven. Directeur Jurjen de Groot: “We voelen ons onverminderd betrokken bij de opvang van vluchtelingen.”
De Protestantse Kerk roept gemeenten op na te denken of zij mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland vluchten kunnen ondersteunen. Overleg als kerk eerst met je eigen burgerlijke gemeente wat je kunt doen om Oekraïners op te vangen die hier géén asiel aanvragen.
Sinds het initiatief ‘De Thuisgevers’ als een uitweg uit de opvangcrisis door de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen is gelanceerd, hebben zich tientallen kerken en andere maatschappelijke organisaties uit het hele land gemeld met interesse en soms zelfs al met concrete aanbiedingen.
Kerk in Actie manager Pepijn Trapman ziet deze week in Hongarije met eigen ogen hoe hard Hongaarse kerken werken om Oekraïense vluchtelingen een veilige plek te bieden. Kinderen gaan er naar een speciale pop-upschool, gezinnen worden opgevangen in speciale 'shelters' en krijgen hulp bij traumaverwerking. Kerk in Actie ondersteunt dit werk via ACT, het internationale kerkelijk netwerk.
Vanuit Nederland meer doen voor vluchtelingen in Griekenland: dat is de oproep van de Raad van Kerken in Nederland na een bezoek aan kerken en vluchtelingen op het Griekse vasteland. De Protestantse Kerk in Nederland is een van de 19 aangesloten kerken. De Raad overhandigde gisteren een rapport met zijn bevindingen aan de Commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer, waarin wordt gepleit voor meer juridische hulp aan vluchtelingen, hulp bij integratie en aandacht voor de rol die kerken spelen in de opvang en het maatschappelijk debat.
Van het verstrekken van maaltijden aan arme Grieken tot het bieden van onderdak aan vluchtelingen, overal in Griekenland zijn het de kerken die het voortouw nemen. Ds. Karin van den Broeke, programmaleider Kerk in Actie: “Naast alle uitzichtloosheid die er is in Griekenland, is het hartverwarmend hoe kerken hun naasten in nood hulp bieden.”
De huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie in november 2021 heeft het prachtige resultaat van 697.000 euro opgebracht. Meer dan 7.000 collectanten en ruim 430 collectecoördinatoren hebben zich ingezet voor een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot: "Er is enorm veel werk verzet door duizenden vrijwilligers. Samen maken we het verschil voor onze kwetsbare naasten."
“Brrr…ik heb het best koud, maar vluchtelingenkinderen in Griekenland hebben het vast nog veel kouder”, verzucht een van de deelnemers aan de Kerstchallenge in het Friese Kollum. In groepen volgen jongeren er een route door het dorp, waarbij ze het verhaal van Jozef en Maria naspelen. Op hun route maken ze ook kennis met de verhalen van vluchtelingenkinderen in Griekenland.
Nu er Afghaanse vluchtelingen en evacués in Nederland zijn, kunnen kerken helpen om deze mensen op te vangen. Kerk in Actie heeft, in contact met COA en Takecarebnb, tips om in actie te komen.