Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

‘Categoriaal pastoraat is wezenlijk onderdeel van ons kerk-zijn in de wereld’ 

In heel Nederland geven geestelijk verzorgers aandacht en zorg aan mensen die een specifieke vorm van pastoraat nodig hebben. De generale synode sprak vandaag over de voortgang van dit categoriaal pastoraat. Ds. Theo Hettema: “Het is een wezenlijk onderdeel van ons kerk-zijn in de wereld.”

Zo’n 500 geestelijk verzorgers in Nederland geven zorg en aandacht aan specifieke groepen mensen, die in het gewone gemeenteleven niet geboden kan worden. Dit categoriaal pastoraat is er in 10 verschillende velden in de samenleving: zorg, krijgsmacht, justitie (detentie), studenten, binnenvaart, koopvaardij, doven, Schiphol, politie en brandweer.  

Kerk-zijn in de wereld 

Met de voortgangsrapportage over het categoriaal pastoraat wordt de synode bijgepraat over de stand van zaken rond het categoriaal pastoraat, zoals de recente toevoeging van het brandweerpastoraat. Ds. Theo Hettema, medewerker categoriaal pastoraat bij de dienstenorganisatie, omschrijft het categoriaal pastoraat als een wezenlijk onderdeel van kerk-zijn in de wereld. “Het is prachtig dat we dit mogen doen op wel 10 verschillende terreinen van de samenleving. Op deze manier zijn we als kerk aanwezig in de levens van mensen.” 

Present in de maatschappij 

De voortgangsrapportage benadrukt dat we als kerk altijd moeten zoeken naar mogelijkheden om present te zijn in de maatschappij, ook al zijn de financiële middelen niet altijd toereikend. ‘Het liefst willen we in zo veel mogelijk vormen van pastorale aandacht ook Jezus ontmoeten in de ontmoeting met anderen’, zo stelt het rapport, ‘maar we moeten realistisch zijn en beseffen dat we niet de middelen hebben om dat te bereiken. Maar we zoeken het wel.’ Vanuit de synode werd het belang van het categoriaal pastoraat vandaag onderstreept. Verschillende synodeleden riepen op om de geestelijk verzorgers binnen het categoriaal pastoraat een plaats te geven binnen werkgemeenschappen en riepen preekvoorzieners op om hen te vragen voor te gaan in een reguliere kerkdienst. “Het is belangrijk dat dit werk, dat namens ons allen midden in de wereld gebeurt, zichtbaar is in de kerk”, zo vatte preses ds. Trijnie Bouw het gesprek samen. 

Liefdesgebaar van God 

Het openingsgebed op de eerste vergaderdag van de synode werd verzorgd door dovenpastor Hendrik Stevens. Hij is zelf doof en draagt een gehoorimplantaat. Vanuit Matteüs 9 (vers 35-38), waar staat: ‘Toen Hij de mensenmenigte zag, voelde Hij medelijden met hen, omdat ze uitgeput en hulpeloos waren, als schapen zonder herder’, sprak hij over het belang van de emoties van Jezus in de dovenwereld. “Emoties zijn voor ons altijd verbonden met het gebaar. Zonder emoties kun je niets zeggen.” Stevens wees daarbij op het grootste liefdesgebaar van God, dat zichtbaar werd aan het kruis waar Jezus zijn leven gaf voor de mensen.    

Download de voortgangsrapportage over het categoriaal pastoraat

Op de foto: dovenpastor Hendrik Stevens tijdens de opening van de generale synode.

Foto gemaakt door: Jan van de Lagemaat

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)