In classis Gelderland Zuid&Oost denkt een classisteam samen met gemeenten na over toekomstgericht kerk-zijn. “We bekijken wat er nodig is in hun situatie”, zegt classispredikant Ada Rebel. Het classisteam krijgt hierbij ondersteuning van de dienstenorganisatie.
“Hoe kunnen we in de toekomst kerk zijn? Dat is echt een thema in mijn classis. Er zijn gelukkig gemeenten die voldoende bezetting in de kerkenraad hebben, maar in een groot aantal gemeenten is de bestuurskracht onvoldoende. Daardoor kunnen ze soms niet goed meer functioneren. Het is belangrijk dat we als classis meedenken hoe gemeenten lichter kerk kunnen zijn, back to basics. Dat doe ik in mijn reguliere bezoeken aan gemeenten, maar tegenwoordig ook met het classisteam. Daarin zit naast mij als classispredikant een adviseur dienstverlening en een financieel beleidsadviseur.”
Gemeenten ondersteunen
Het classisteam, dat werkt onder verantwoordelijkheid van de classis en wordt ondersteund door de dienstenorganisatie, is een goede ontwikkeling, vindt Rebel. “We werkten alle drie al in de classis, nu trekken we gezamenlijk op, ieder vanuit onze eigen verantwoordelijkheid. We ondersteunen elkaar, en samen ondersteunen we de gemeenten. Samen met de gemeenten bekijken we wat er nodig is in hun situatie. In het najaar organiseren we regio-avonden waar we ons presenteren en waar ruimte is om samenwerking te bespreken, en de rol van het classisteam daarin.” Die rol is erop gericht om kerken te helpen doordenken hoe ze bestuurlijk verder kunnen zodat ze toekomen aan hun roeping als gemeente van Christus. “Dat er ruimte is voor het gesprek over geloven, over navolging van Christus, over kerk-zijn in de context van onze tijd.”
Elkaar aanvullen
Er zijn ook gemeenten die elkaar opzoeken om te kijken naar mogelijke samenwerking zonder betrokkenheid van de classis. Rebel: “Laatst was ik met de adviseur dienstverlening bij twee kerkenraden die al gezamenlijk diensten en activiteiten organiseren, en nu willen nadenken over een volgende stap. Fijn dat ze ons wisten te vinden. We hebben hun het advies gegeven om de tool ‘kerk in kaartVerder lezenKerk in kaart’ toe te passen. Beide kerkenraden vullen die apart in, en komen daarna samen op een heidag om te kijken waar overeenkomsten en verschillen zijn, en waar ze elkaar kunnen aanvullen. Dat gaat verder dan alleen bestuurlijke samenwerking.”
Hoopvol
Rebel is realistisch als het gaat om de toekomst van de kerken in haar classis. “Sinds vorig jaar voer ik samen met de financieel beleidsadviseur vacaturegesprekken bij kerkenraden. Dan zitten we al vroeg aan tafel bij gemeenten en voeren met elkaar het gesprek over de toekomst.” Ze vindt het hoopgevend dat op een aantal plekken gemeenten elkaar weten te vindenVerder lezenSamengaan gemeenten - stappenplan. Dat er bereidheid is om samen na te denken over hoe het in de toekomst verder moet en elkaar te ondersteunen. “In moeilijke tijden is het goed om naar hoopvolle plekken te kijken.”
Dit verhaal is te lezen in het jaarverslag 2024 van de Protestantse Kerk.