Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Onderzoek naar kerkmuziek: orgelbegeleiding is favoriet

Leden van de Protestantse Kerk houden de traditie in ere: Liedboek en orgel blijven favoriet als het gaat om liedkeuze en begeleiding daarvan in de eredienst. Dat zijn twee van de uitkomsten van een onderzoek onder ruim duizend leden.

Favoriet kerklied

In dit onlangs gehouden onderzoek naar kerkmuziek werd ook gevraagd naar het favoriete kerklied. De respondenten konden kiezen uit duizenden liederen uit een groot aantal liedbundels. De top 20 van favoriete liederen wordt bekend gemaakt tijdens de ‘Maand van de Bijbel’ met als thema ‘Zing een nieuw lied’. Komende zaterdag zijn in een extra lange uitzending van het tv-programma Petrus in het land de tien meest geliefde liederen te horen (12 februari, 17.10 uur, KRO-NCRV, NPO2).

Rol van muziek

Ook werden vragen gesteld over de rol van muziek in de eredienst. Die wordt erg belangrijk geacht: 92% van de respondenten geeft aan dat ze muziek belangrijk of heel belangrijk vinden in de eredienst. Voor 51% is het zelfs een onmisbaar onderdeel van de kerkdienst. 

De rol van muziek in de liturgie wordt het vaakst aangeduid als: 

  • Gods lof zingen / lofprijzing (53%)
  • Zingen beroert mijn ziel (45%) 
  • Zingen als vorm van bidden (39%)

Liedbundels

Bekijk je het totaal, dan wordt er het meest gezongen uit Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk uit 2013 (51%). Op de tweede plek staat het Liedboek voor de kerken uit 1973 (15%). Daarna volgt Psalmberijming 1773 (ritmisch gezongen) (13%). Opwekking staat op de vierde plek (6%). 

De uitslag verschuift als je kijkt naar de diverse stromingen in de Protestantse Kerk. Zo wordt binnen de gereformeerde gezindte het meest gezongen uit Psalmberijming 1773 (35%). Daarna volgen het Liedboek (2013) (18%), het Liedboek voor de kerken (1973) (18%) en Opwekking (9%). Bij midden-orthodox, oecumenisch-protestants / vrijzinnig wordt het meeste uit het Liedboek (2013) gezongen (69% en 78%).

Johannes de Heer wordt vaak genoemd

In de gereformeerde gezindte wordt naast de genoemde bundels ook gezongen uit bijvoorbeeld Op Toonhoogte, Weerklank, Hemelhoog en Sela. In oecumenisch-protestantse en vrijzinnige kringen zingt men niet of nauwelijks uit deze bundels. Daar wordt naast het Liedboek (2013) juist veel gezongen uit de Taizébundel, uit de liederenbundel uit Iona & Glasgow, uit Tussentijds, Het liefste lied van overzee, Gezangen voor liturgie en Zangen van zoeken en zien. In de midden-orthodoxie zijn, naast het Liedboek (2013), zowel Taizé, Iona en Tussentijds, als ook Opwekking, de Evangelische Liedbundel, Hemelhoog en Sela populair. Er wordt nauwelijk uit Weerklank of Op Toonhoogte gezongen. Opvallend is dat Johannes de Heer over de hele linie vaak is genoemd.   

Orgel favoriet begeleidingsinstrument

Het orgel scoort in alle stromingen het hoogst als favoriete manier van begeleiding van de gemeentezang. Maar liefst 62% van alle respondenten heeft samenzang met orgel (eventueel andere begeleidingsinstrumenten) aangevinkt. Slechts 26% heeft samenzang met piano aangevinkt en 19% koos voor een band. Er zijn hier geen significante verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Het onderzoek is opgesteld en uitgevoerd in samenwerking met musicus en theoloog Hanna Rijken

De volledige top 20 is hier te vinden:

Foto: Broekstertsjerke in Broek (pre-corona) | Fotograaf: Yvonne van Driel (A3Impressies)

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)