De nieuwe regeling voor de Solidariteitskas wordt maximaal twee jaar uitgesteld. Eerst zal een kerkbreed gesprek gevoerd worden over onderlinge solidariteit tussen gemeenten. Dat besloot de kleine synode na behandeling van ingediende revisieverzoeken. De nieuwe regeling quotum is met enkele aanpassingen in de grondslag vastgesteld.
De kleine synode onderkende tijdens de vergadering van 13 december jl. dat de nieuwe regelingen quotum en Solidariteitskas door een deel van de gemeenten en diaconieën als ingrijpend zijn ervaren en dat de nieuwe regelingen vragen, zorgen en weerstand hebben opgeroepen. Tegelijkertijd sprak de synode uit dat voor de toekomstbestendigheid van het geheel van de kerk nieuwe regelingen noodzakelijk zijn. Om tegemoet te komen aan de zorgen en feedback van gemeenten en diaconieën zijn drie aanpassingen doorgevoerd op de eerder vastgestelde regelingen van maart en juni 2024:
- Opbrengsten uit subsidies en bijdragen (groep 85 rekeningschema PKN) worden vanaf 1 januari 2025 buiten de grondslag voor quotumheffing gehouden.
- Baten van begraafplaatsen (groep 95.50 rekeningschema PKN) worden eveneens vanaf 1 januari 2025 buiten de grondslag voor quotumheffing gehouden.
- De heffing voor de Solidariteitskas blijft nog maximaal twee jaar gebaseerd op de oude regeling, namelijk 5 euro per belijdend lid.
De quotumpercentages per 1 januari 2025 worden 3,7 procent voor gemeenten en 3,9 procent voor diaconieën (zonder de 1,35 euro per belijdend lid).
Kerkbreed gesprek
De heffing voor de Solidariteitskas blijft nog maximaal twee jaar gebaseerd op de oude regeling van 5 euro per belijdend lid per jaar. Eerst wordt ruim de tijd genomen om een kerkbreed gesprek te voeren over onderlinge solidariteit tussen gemeenten en het werkzaam maken van vermogen. Dit gesprek moet leiden tot een breed gedragen visie, waarin solidariteit niet alleen een financieel verhaal is maar ook inhoudelijk een gezicht krijgt. De kleine synode realiseert zich dat een door haar genomen besluit niet automatisch voor draagvlak bij de gemeenten zorgt, en dat daar blijvend naar moet worden gezocht. Daarom geeft de kleine synode opdracht aan de dienstenorganisatie om zowel op landelijk als op (boven-)plaatselijk niveau een kerkbreed gesprek te organiseren.
Bezwaartermijn
De officiële informatie, waaraan ook de termijn van 30 dagen voor eventuele bezwaren of revisieverzoeken gekoppeld is, volgt in de week van 6 januari 2025. Daarmee wil de kleine synode recht doen aan deze periode van rust en bezinning. Daar past een termijn om eventuele bezwaren of revisieverzoeken in te dienen niet bij.