Kerken moeten in vrijheid catechisatie en zondagsschoollessen kunnen blijven aanbieden. Dat vindt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland.
Volgens hem gaan voorstellen om hier van overheidswege toezicht op te houden, in tegen de scheiding tussen kerk en staat: “Dit heeft grote gevolgen voor de kerk. We moeten met elkaar stevig op blijven komen voor de vrijheid van godsdienst.”
Scheiding kerk en staat
In Nederland kennen we een scheiding tussen kerk en staat. In de praktijk betekent dit dat de overheid en religieuze instellingen ieder hun eigen zaken regelen. Kerken mogen bijvoorbeeld vormen van informeel (dus niet verplicht) onderwijs, zoals catechisatie en zondagsschoollessen, aanbieden, zonder dat de onderwijsinspectie zich daarmee bemoeit.
“Het is zorgelijk dat er nu plannen liggen om juist dit te veranderen”, zegt De Reuver. “Het is onwenselijk dat een onderwijsinspectie gaat bepalen wat er al dan niet op zondagsscholen gezegd mag worden. Er zouden zelfs boetes opgelegd kunnen worden als bepaalde gedachten ingaan tegen de heersende opvattingen.”
Wetsvoorstel 'zeer problematisch'
Volgens het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), waar ook de Protestantse Kerk bij is aangesloten, is het wetsvoorstel dan ook ‘zeer problematisch’. Volgens het samenwerkingsverband is de wet onder andere buitenproportioneel en onrechtmatig. Bovendien zou de wet ingrijpende gevolgen hebben op de persoonlijke levenssfeer.
Het is mogelijk om zorgen omtrent deze wet kenbaar te maken via de internetconsultatie van de rijksoverheid voor nieuwe wet- en regelgeving.