In FRIS wijzigt het een en ander in diverse controlecategorieën. Het aantal controlevragen in de categorie Micro wordt naar beneden bijgesteld en FRIS geeft vanaf boekjaar 2025 zelf de controlecategorie aan. Ook wordt vanaf dan de prijsindex voor levensonderhoud (CPI) gehanteerd bij indexeringen.
Vanaf boekjaar 2024 is het maximale aantal controlevragen bij de categorie Micro naar beneden aangepast. Dat vraagt extra aandacht van de controlecommissies van gemeenten. Er wordt bekeken of het aantal vragen in de controlecategorieën Klein en Middelgroot ook beperkt kan worden. Dat zal pas vanaf boekjaar 2025 gaan gelden.
Herziening van intervallen
Boekjaar 2024 is het laatste jaar waarvoor de overgangsregeling van de controlecategorie geldt. Daarna kan een gemeente niet meer zelf kiezen en geeft FRIS de controlecategorie aan. De indeling voor de categorie vindt plaats op basis van intervallen en wegingsfactoren. De huidige intervallen zijn gebaseerd op cijfers uit de jaarrekening 2021. Daarin is ten opzichte van 2024 een behoorlijk verschil te zien. Dat komt omdat er, als gevolg van inflatie en politieke ontwikkelingen, nogal wat gewijzigd is in de waardestijgingen. Het was daarom nodig om de intervallen te herzien. Omdat het niet mogelijk is om voor elk te meten onderdeel een aparte index te hanteren, is ervoor gekozen om de CPI, de prijsindex voor levensonderhoud, te gebruiken. Vanaf boekjaar 2025 zullen de intervallen jaarlijks worden aangepast aan de jaarmutatie van de CPI van het voorafgaande jaar. Voor boekjaar 2025 zullen de intervallen dus gebaseerd op de CPI van 2024 aangepast worden. Dit indexcijfers zal eind januari 2025 bekend zijn.
Omdat er vanaf 2021 niet is geïndexeerd, zal de aanpassing voor boekjaar 2025 naar verwachting eenmalig bijna 18 procent bedragen. Vanaf boekjaar 2026 volgen we de jaarlijkse mutatie die gewoonlijk rond de 2 tot 4 procent ligt. Begin volgend jaar zal de richtlijn voor deze jaarlijkse indexering aangepast worden.