Roepingenzondag is op de vierde zondag van Pasen, zondag van de Goede Herder. Het moderamen van de generale synode vraagt aan voorgangers en kerkenraden om op deze zondag in de eredienst aandacht te besteden aan het onderwerp roeping en te bidden om nieuwe predikanten en werkers in de kerk.
Tips voor Roepingenzondag
- Stimuleer gemeenteleden om te overwegen of de studie theologie iets voor hen zou kunnen zijn.
- Bid om nieuwe predikanten en pastores in de kerk: predikanten en kerkelijk werkers, maar ook jeugdwerkers, diaconaal werkers en pioniers.
- Vertel als voorganger tijdens de dienst iets over je eigen weg naar het predikantschap. Welke rol speelde het woord roeping daarin?
- Besteed op catechisatie of in het groepswerk aandacht aan het thema ‘roeping’. En vertel iets over de schoonheid van de studie theologie en het werk als predikant.
- Bied jongeren of ouderen die interesse hebben in de studie theologie de gelegenheid om in de gemeente een ‘snuffelstage’ te doen onder begeleiding van de predikant.
- Attendeer ‘zij-instromers’ of late roepingen op het onlangs opgerichte studiefonds in de Protestantse Kerk. Onder andere het instellingsgeld kan hier gedurende de studieperiode mee gefinancierd worden.
Waarom is er eigenlijk Roepingenzondag?
Er is een tekort aan voorgangers in de Protestantse Kerk. Ook stoppen veel gemeentepredikanten de komende jaren vanwege emeritaat (pensioen) met hun werk. Daarnaast kiezen te weinig scholieren voor een opleiding theologie. Om er voor te zorgen dat er in de toekomst voldoende voorgangers zijn, is het van belang dat meer mensen kiezen voor de opleiding theologie.
“Er kiezen nog maar weinig jongeren voor een studie theologie en voor het ambt van voorganger”, ziet René de Reuver, scriba van de generale synode. ”Dat is jammer voor de kerk, maar ook een gemiste kans. Want de studie is heel uitdagend en het werk verrijkend. De kerk kan veel nieuwe voorgangers gebruiken. Op Roepingenzondag moedigen we je aan om bij jezelf na te gaan of jij je geroepen weet om voorganger in onze kerk te worden.”
De Protestantse Kerk sluit hiermee aan bij een oecumenische traditie. Ook de Rooms-Katholieke Kerk en de Church of England houden op deze zondag hun Roepingenzondag.
“Op Roepingenzondag moedigen we je aan om bij jezelf na te gaan
of jij je geroepen weet om voorganger te worden.”Ds. René de Reuver
Bewustwording
- De kerk heeft meer predikanten en kerkelijk werkers nodig. Maar die komen niet uit de lucht vallen. Zou ik mijn eigen (klein)kind adviseren predikant of kerkelijk werker te worden? Zo ja, wat let me? Zo nee, wat zegt dat dan?
- Wat is mijn en onze roeping eigenlijk en hoe ‘werkt’ het?
- Waartoe is een predikant geroepen en waartoe niet? En wat is nodig om daaraan gestalte te kunnen geven? Het ambt is meer dan de taken die je moet uitvoeren. Hetzelfde geldt voor kerkelijk werkers en pioniers.
Gebed
- Om nieuwe voorgangers: werken in de kerk als predikant of kerkelijk werker is geen vanzelfsprekende beroepskeuze. We bidden of God zelf mensen wil geven die bereid zijn de kerk voor te gaan op de weg van geloof, hoop en liefde.
- Gebed voor voorgangers en allen die werken in de kerk: om vrucht en vreugde, volharding en geloof.
Bemoediging
Ook in de toekomst blijven voorgangers nodig. Het evangelie en de kerk zijn belangrijk en het waard je beste krachten aan te geven. Het gebed om werkers in de kerk werkt verbindend: we maken deel uit van een landelijke en wereldwijde kerk.
Stimulering
Door de studie theologie en het predikantschap positief onder de aandacht te brengen van gemeenteleden en als kerkenraad of gemeentelid eens om je heen te kijken: wie zie ik het doen? Denk aan:
- middelbare scholieren
- studenten die een andere of extra studie overwegen
- zij-instromers, ‘late roepingen’
- gekwalificeerde gemeenteleden die geen geordineerd ambt ambiëren, maar wel de lokale gemeente willen dienen door te investeren in theologische expertise of opleiding tot kerkelijk specialist
Zie ook 'Kom theologie studeren'
Wat is roeping?
Er is in een geseculariseerde samenleving een zekere durf voor nodig om het woord 'roeping' te gebruiken. Roeping is te onderscheiden van motivatie. Motivatie borrelt uit onszelf op en ligt in het verlengde van onze eigen idealen die we hopen te realiseren door bewuste keuzes te maken. Roeping is iets wezenlijks anders: het komt van buiten, het is een aanspraak, een stem die je stoort, die je misschien langzaam gaat verstaan en waar je iets mee moet, die om een antwoord vraagt. Roeping is excentrisch, trekt ons weg uit onszelf. Zij en is er in de Bijbel nooit voor de geroepene zelf, maar voor een opdracht. Roeping denkt niet in termen van succes, maar van vrucht. Iets dat langzaam groeit en altijd ook iets van een geschenk in zich heeft. Geroepen worden is vrijwel nooit niet iets buitengewoons of onontkoombaars dat ons overvalt en alles duidelijk maakt. Roeping gebeurt veel vaker indirect via een lang proces van zoeken, bidden, opties afwegen en kiezen, via een appel, een woord dat je bijblijft of een verlangen dat groeit, een talent dat zichtbaar wordt, een situatie die ons verandert, of een voorbeeld dat ons inspireert. Roeping is een vreugde en een last. Een last omdat het je op ongedachte en ongekozen wegen kan brengen, een vreugde omdat je weet dat je op die wegen niet alleen bent en het niet op eigen kracht hoeft te doen. In het rapport Geroepen door Christus dat de synode in juli 2022 aanvaardde, is veel moois te lezen over de roeping tot het ambt.
Ds. Giel Schormans - predikant voor het beroepingswerk