Deze pagina is bedoeld voor initiatieven die nadenken over een passende organisatievorm voor de toekomst. Samen met de betrokken lokale gemeente onderzoekt de proefplek welke organisatievorm het beste past.
Doorstroom in de Protestantse Kerk
In verbinding met de Protestantse Kerk ontstaan diverse nieuwe vormen van kerk-zijn. Deze kunnen voortkomen uit pioniersplekken, maar ook uit interculturele gemeenschappen, meer evangelisch georiënteerde vieringen of leefgemeenschappen in ontwikkeling. In het proces van verdere groei en ontwikkeling is het van belang om na te denken over de toekomstige vorm en de mate van verbondenheid met bestaande protestantse gemeente(n), dan wel een meer zelfstandige positie. Daarbij dient ook aandacht te worden besteed aan bestuurlijke, ambtelijke en financiële verantwoordelijkheden.
Diverse doorstroomrichtingen:
- Samen kerk-zijn
- Zelfstandig kerk-zijn
- Reguliere (wijk)gemeente
- Kerngemeente
- Missionaire (wijk)gemeente
- Alternatieve uitstroommogelijkheden
- Uitstromen buiten de Protestantse Kerk
- Stoppen
Oriënteer je goed
Voorafgaand aan het maken van een keuze is het raadzaam om een grondige oriëntatie te doen op de route die het best passend is. Het is van belang dat deze keuze in goed overleg met de betrokken kerken tot stand komt. Onderstaand stappenplan biedt handvatten om tot een weloverwogen besluit te komen. Afhankelijk van de situatie kunnen relevante stappen worden geselecteerd. Per fase is aanvullende informatie en zijn werkvormen beschikbaar.
Stappenplan doorstroomroute
Stap |
Materialen en tips |
Stap 1: Oriënteren en opties verkennen |
|
|
|
Stap 2: Situatie in kaart brengen |
|
|
|
Stap 3: Kiezen |
|
|
|
Stap 4: Uitvoeren en borgen |
|
|
|
Zelfstandig kerk-zijn
Proefplekken kunnen zich ontwikkelen tot een nieuwe vorm van kerk-zijn. Zelfstandig of in samenwerking met een bestaande vorm van kerk-zijn. Hieronder staan de drie varianten van zelfstandig kerk-zijn:
1. Reguliere (wijk)gemeente
Een reguliere (wijk)gemeente is een zelfstandige vorm van kerk-zijn. In een reguliere (wijk)gemeente vormt de kerkenraad met minimaal zeven ambtsdragers het bestuur. Binnen de kerkenraad zijn er twee colleges: het college van kerkrentmeesters en het college van diakenen. Een reguliere gemeente heeft rechtspersoonlijkheid. Een reguliere wijkgemeente heeft echter geen rechtspersoonlijkheid, maar valt onder de algemene kerkenraad. Samenwerking met de omliggende vormen van kerk-zijn is gebruikelijk.
2. Kerngemeente
Een kerngemeente is een zelfstandige vorm van kerk-zijn. In de kerngemeente vormt de kernraad met minimaal drie ambtsdragers het bestuur. Een kerngemeente heeft rechtspersoonlijkheid. Er hoeven geen colleges van kerkrentmeesters en van diakenen te zijn. Bij de kernraad ligt de verantwoordelijkheid voor de financiën en de overige taken van kerkzijn. Samenwerking met de omliggende vormen van kerk-zijn is gebruikelijk.
3. Missionaire wijkgemeente
Een missionaire (wijk)gemeente is niet zelfstandig, maar valt in de regel onder een algemene kerkenraad. Een commissie met minimaal drie leden stuurt de missionaire (wijk)gemeente aan. In de commissie zit minimaal één ambtsdrager, die verbonden is aan de algemene kerkenraad. De commissie staat onder verantwoordelijkheid van de algemene kerkenraad. Een missionaire (wijk)gemeente heeft geen rechtspersoonlijkheid. Er zijn geen colleges van kerkrentmeesters of diakenen. Samenwerking met de omliggende vormen van kerk-zijn is gebruikelijk.
Samen Kerk-Zijn
Sommige proefplekken zijn een waardevolle plek geworden, maar na jaren van pionieren zijn ze nog niet toe aan de stap om zelfstandig door te gaan. Ze hebben als proefplek de steun van anderen en in het bijzonder de samenwerking met de lokale kerk nog steeds nodig. Het is goed om dit na verloop van tijd dit met elkaar te constateren en hierover goede onderlinge afspraken te maken die vervolgens in een kort document worden vastgelegd. De proefplek informeert de secretaris van het landelijk team pionieren welke onderlinge afspraken in dit kader zijn gemaakt via pionieren@protestantsekerk.nl.
Alternatieve uitstroommogelijkheden
Als een proefplek niet of anders verder gaat dan binnen de Protestantse Kerk, dan wordt de fase van pionieren afgerond. Die proefplek informeert hierover de secretaris van het landelijk team pionieren via een mail naar pionieren@protestantsekerk.nl.
Uitstromen buiten de Protestantse Kerk
Soms is het beter om als proefplek buiten de Protestantse Kerk uit te stromen of met een minder expliciet ‘PKN-label’ verder te gaan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van een samenwerking met andere denominaties of als de interculturele context daarom vraagt. De proefplek informeert hierover de secretaris van het Landelijk Team Pionieren via een mail naar pionieren@protestantsekerk.nl.
De pioniersplek stopt
Soms speelt er op een proefplek zo veel, dat het verstandiger is om het initiatief (tijdelijk) te stoppen. Dat kan zijn als er geen team (meer) is, of bij ziekte of vertrek van de voortrekker. Ook kan het gebeuren dat de lokale context dermate ingewikkeld is geworden. Ook dat is pionieren. Het initiatief wordt dan zorgvuldig afgerond. De proefplek stuurt hierover een e-mailbericht naar de secretaris van het landelijk team pionieren naar pionieren@protestantsekerk.nl.